Přejít k hlavnímu obsahu

Hendikepovaní hráči fighting her, kteří berou profesionální scénu útokem

20. 2. 2020 | 18:54 Všechny hry
Sportovci s postižením soutěží často ve své vlastní kategorii, jelikož je hendikep někdy tak limitující, že se svým soupeřům zkrátka nelze vyrovnat. Ve světě esportu je to složitější, ale najdeme spoustu případů, kdy hráči s postižěním překonají svou nevýhodu a úspěšně hrají hry svým unikátním způsobem.
Hráči s hendikepem
Hráči s hendikepem

Jedním z nejznámnějších hráčů s postižením je Mike "Brolylegs" Begum, který trpí těžkou skoliózou a artrogrypózou. Tento Američan se velkých turnajů ve fighting hrách účastní pravidelně a za zmínku stojí třeba páté místo v Ultra Street Fighter IV v lize Ultimate Battle 6, nebo účast na DreamHack Dallas 2019, kde obsadil 17. místo ve Street Fighter 5. Na světě ale najdeme i spoustu dalších hráčů, jako například N0M4Da, který stejně jako Brolylegs trpí artrogypózou a krom turnajů ve Street Figteru se zúčastnil i MLG akce ve hře Call of Duty. Daytona "Wheels" Jonese zase postihla spinální svalová atrofie, ale i přesto zvládl získat páté místo na Killer Instinct World Cupu v roce 2017.

Esporty mi daly šanci soutěžit na nejvyšší úrovni a být pravým soupeřem pro všechny ostatní. Miluju sledování klasických sportů a rád zápasy probírám s kamarády, ale sám plnohodnotně sportovní aktivity nikdy nebudu moci vykonávat na té nejvyšší úrovni. Gaming je něco, kde můžu vyhrávat, zlepšovat se a mít pocit, že se někam posouvám. Je to pro mě možnost být opravdu nejlepším v něčem, co dělám,

říká Wheels se spinální svalovou atrofií

Pro hráče je občas opravdu těžké se některých turnajů zúčastňovat. „Je obtížné si nějak obhájit to, když bych jel na turnaj, celkové náklady by mě vyšly na částku okolo 3 tisíc dolarů a celkový prize pool činil jen okolo 10 tisíc, které si navíc rozdělí více lidí na předních příčkách” vysvětluje N0M4D. Těmto problémům musí čelit i řada dalších hráčů na kompetitivní scéně, jelikož je pro ně cestování často daleko nákladnější, než pro zdravého člověka. Brolylegs například potřebuje speciálně upravenou rampu uvnitř auta, jejíž cena se pohybuje od 25 tisíc dolarů. Pro takovéto hráče fungují charitativní organizace jako AbleGamers. Tato organizace pomáhá hledat finanční i materiální pomoc nejen špičkovým hendikepovaným hráčům, ale i těm amatérským, kteří sice jsou vášnivými hráči, jen ne na té nejvyšší úrovni.

AbleGamers už takto pomohli stovkám hráčů a hráček a celkově vybrali téměř 130 tisíc amerických dolarů. Některým hráčům stačí ovladač upravit pomocí upraveného suchého zipu, ale některá postižení si vyžadují větší modifikaci herního zařízení. Někteří hráči například potřebují systémy na sledování jejich zraku či hlasu a AbleGamers dokonce pomohli realizovat i celé prostory, v nichž se mohou hendikepovaní hráči bezpečně a pohodlně soustředit na svou oblíbenou hru. 

Zdroj: @dpjwritings
Štítky: AbleGamers, charita