Přejít k hlavnímu obsahu

Videorozhovor s Mambosem na IeSF Mistrovství světa: V rozhodujícím zápase přišel ten BO1 faktor

20. 12. 2019 | 14:30 Dota 2
V sérii našich videorozhovorů z IeSF Mistrovství světa přinášíme přímo z Jižní Koreje druhého českého zástupce, Pavla "Mambos" Beneše. Ten byl jedním ze dvou hráčů, kteří se s týmem spojili až pro tento turnaj. Nemohli jsme jej tak nevyzpovídat na různá témata, včetně těch kontroverznějších.
Pavel "Mambos" Beneš
Pavel "Mambos" Beneš

Připravovali jste se s týmem nějakým způsobem předem, případně jak?

Trénovali jsme, hráli jsme pár zápasů 5v5, myslím, že jsme dokonce hráli i proti Finům, kteří byli na tomto turnaji. V podstatě nám to šlo, prohrávali jsme v podstatě jen proti těm hrdinům, kteří tady nejsou ani zprovoznění.

V úvodních čtyřech zápasech jste prohráli pouze s Thajskem, provedeš nás v krátkosti těmi zápasy?

Tyto zápasy byly podobné zejména v tom, co jsme pickovali. Naše picky byly hodně podobné vzhledem k tomu, co jsme si připravili a co nám přišlo teoreticky nejsilnější. To nám v podstatě fungovalo i proti tomu týmu, proti kterému jsme prohráli, tedy s Thajskem. Tam byl akorát ten problém, že párkrát jsme narazili na štěstí, které se nedá zpochybnit, a párkrát byl ten tým daleko zkušenější vzhledem k tomu, že spolu hraje dlouho i mimo tento turnaj.

Dokážeš přiblížit čtenářům, co přesně to bylo za picky a proč jste volily právě je?

Byla to kompozice na teamfight, to znamená, že jsme se orientovali na to, že i kdybychom vyšli špatně z laning fáze, tak abychom vždycky byli schopní bojovat. Bylo by to v podstatě takové nejjednodušší, kdy stačí jen stačí správně zmáčknout tlačítka, nebo je vůbec zmáčknout. Takže hrdinové jako Doom, Winter Wyvern a jejich ultimátní ability, abychom díky nim dokázali soupeře v bitvách přečíslit.

Překvapil tě někdo v turnaji svým výkonům?

Kromě Rusů (kteří předčasně odjeli, pozn. redakce) to byli Finové, ti hráli hodně dobře a popravdě lépe, než bych očekával. Nevěděl jsem teda, s kým přijedou, tak to bylo překvapení i v tomhle.

Vyhovovaly ti BO1 zápasy v úvodní fázi?

Celý ten systém byl takový pochybný, podle mě se tu swiss systém nehodil, bylo by lepší použít systém se dvěma skupinami, jako to je například na TI. Takhle například Slováci dostali špatného pavouka. BO1 zápasy jsou zrádné, to v každém případě, takže mít turnaj jen o nich je dost na pováženou.

Dokázal bys laikům přiblížit, v čem je vlastně rozdíl mezi BO1 a BO3 kromě počtu her?

Z hlediska toho, že Dota je strategická hra, je potřeba si rozmyslet, co bude každý hrát, a každý hraje něco lépe nebo hůře. Pokud přijedu na turnaj s nějakou strategií, kterou jsem si připravil a která není úplně obvyklá, tak v BO1 zápase to využiji a zneužiji daleko více než v BO3 zápase, kde poté už je soupeř obeznámen s tím, co hraji, a je schopen to zároveň zabanovat, nebo se proti tomu rovnou připravit a postavit se proti tomu.

Pavel "Mambos" Beneš

Do poslední chvíle jste hráli o postup, na čem se nejvíce prokázala vyšší kvalita Finů?

Tam zrovna přišel ten faktor BO1, že my jsme ten pick už předtím párkrát hráli a oni si už pravděpodobně zjistili to, co jsme hráli, a věděli proti čemu půjdou. Tím pádem se na to daleko lépe dokázali v picku připravit. Myslím si, že kdyby to byl třeba BO3 zápas, tak by ten výsledky mohl být dost jiný, protože to byl v podstatě jediný pick, kde my jsme byli outdraftnutí.

Co byl pro tebe nejlepší moment v turnaji?

Nejlepší a možná i nejhorší zároveň byla hra proti Thajsku, kterou jsme hráli dobře, si myslím. Tam byly emoce nejvýše a to je právě to, co dělá tuhle hru pro mě perfektní. 

Když se podíváš zpětně třeba na zápas s Thajskem, je něco, co bys udělal jinak?

S Thajskem ani ne, ale proti Finům bychom rozhodně měli trochu jiný pick, ale to takhle zpětně nejde říct. Já osobně bych v naší hře daleko více pickoval hrdiny, kteří mají stuny, lepší iniciaci a splitpush potenciál.

Jak pro tebe bylo těžké se přizpůsobit místním podmínkám, ať už jetlag nebo přesun mezi arénami?

Na mě osobně určitě, protože jsem onemocněl, nebylo mi dobře a měl jsem problémy hrát. Při té poslední hře proti Finům jsem už měl dokonce problém úplně mluvit, to jsem byl totálně K.O. Ale potom jsem si dal 24hodinový spánek a konečně mě to trochu vyléčilo. Jinak byly problémy spíše od organizátorů, kteří se podle mě měli lépe přizpůsobit na ten první den, který byl absolutně nehratelný.

Bylo to pak další dny už nějakým způsobem lepší?

Další dny určitě, ale určitě na tom ale taky tratili daleko více peněz, než původně asi očekávali. Snažili se ale uškudlit a to se jim vymstilo nastokrát, takže dobrá karma.

Kam se chystáš do budoucna, jaké jsou cíle pro nadcházející rok?

Plánuji studovat a hrát u toho Dotu, tak uvidíme, jak se to bude stíhat vzhledem k tomu, že obě tyto činnosti jsou obrovsky časově a stresově náročné, zvláště když zároveň nechci ztratit svůj reálný život.

Štítky: IESF, Mambos
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.