Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se z nenápadného mladíka stal majitel jedné z nejúspěšnějších domácích organizací

19. 11. 2020 | 00:26 Counter-Strike 2
Příběhy 10 let MČR jsme během posledních měsíců rozepsali všelijaké, na jednom jsme však pracovali delší dobu a ne a ne ho dodělat. Týká se totiž majitele dnes již neaktivní herní organizace eXtatus, která v nové éře MČR patří mezi nejúspěšnější. Loni své působení eXtatus uzavřeli dvěma tituly, a je zvláštní tenhle pojem v letošním startovním poli nevidět. Seznamte se s majitelem Janem Barnetem.
Příběh Jana Barneta
Příběh Jana Barneta

Honza alias Barny začínal s počítačovými hrami v útlém věku u logické plošinovky Incredible Machines, legendárního Wolfensteina nebo skákačky Commander Keen. Někdy kolem roku 2005 začal intenzivně hrát FPS střílečku Unreal Tournament, u níž objevil kouzlo online hraní a možnost měřit síly s jinými skutečnými hráči. O pár let později navazuje na Counter-Strike 1.6. Do styku s elektronickým sportem, tehdy označovaný spíše za gaming či progaming, přišel poprvé v roce 2008 na veletrhu výpočetní techniky Digitex na výstavišti v Brně, kde se (za běžného stavu) koná MČR už 10 let. To bylo Honzovi 15 let.

Jan Barnet

V tu dobu byl eXtatus víceméně pouhou webovou stránkou multiklanu, které byly trendem tehdejší doby a na scéně jich byly vyšší desítky.

V různých počítačových hrách hráči hráli s clantagem svého multiklanu. Nebylo ještě tolik soutěží nebo portálů, kde by se dalo oficiálně soupeřit, takže dost často šlo o reprezentaci spíše na veřejném serveru. Já chtěl taky někam patřit, někde se uchytit. Napsal jsem do multigaming klanu eXtatus, jestli by chtěli někoho, kdo by stříhal týmová videa.
Příběh Jana Barneta

Honza kromě tvorby videí postupně začal na eXtatus web psát články, komunikovat s hráči a víceméně nevědomky dávat celé organizaci nějaký směr. Později eXtatus rozšířil o další členy, přibral do klanu další sekci a samovolně se stal vůdčí osobou týmu.

Jan Barnet

Jako majitel a manažer týmu se Honza snažil mít reprezentanty v každé tehdy sledované lize jako bylo United Games, GamePark nebo Undzwei. Nutný byl alespoň nějaký ligový systém, který za sebou zanechával „mediální stopu,“ to pak bylo možné dále propagovat.

Na základě struktury, kterou poskytoval web United Games, se začal eXtatus objevovat v nějaké top 20-30 napříč hrami. Významná byla například Call of Duty sekce, tam jsme se v několika titulech dokázali držet do top 5 v republice. S Counter-Strike týmy jsme se pravidelně účastnili tehdy populárních mezihernových turnajů. Jak v 1.6, tak v Source se nám dařilo držet nějaké top 5 až 10 v České republice, i díky čemuž jsme se začali výrazněji projevovat na scéně, poprvé jsme začali být seriózněji vnímáni. V roce 2010 jsme s 1.6 týmem vyhráli nějaké mezihernové turnaje a postoupili na Intel LAN finále pořádané United Games. To jsme se sestavou Petr.D, selby, Superstar, ppk a ptex vyhráli, byl to první opravdu výrazný úspěch a konečně skalp týmů jako eSuba nebo nEophyte.

Po této výhře odstartovala éra novodobého Mistrovství ČR v počítačových hrách, na Jezerce v Seči. Sestava eXtatus pro CS 1.6 ve složení Petr.D, selby, Superstar, ppk a ptex si tehdy sebevědomě dokráčela rovnou pro zlato. Ve stejném roce eXtatus odehrál Mistrovství i v CS: Source ve složení pep1k, darKane, KLOCEK, pussyhead, Luka5, přičemž tato sestava si odnesla úctyhodné třetí místo. Hned na prvním obnoveném mistrovství eXtatus zazářil a nastavil tak vysokou laťku pro další roky.

Jan Barnet
Příběh Jana Barneta

V následujícím roce, 2012, se necelé čtyři roky existující organizace začala drát na popředí scény na všech herních frontách. Skupina hráčů v čele s čerstvě osmnáctiletým majitelem Honzou, který zakládá občanské sdružení eXtatus, atakuje pozici dvojky na domácí česko-slovenské scéně.

Bylo mi čerstvě 18 a říkal jsem si, že za ty čtyři roky snažení se to podařilo dostat slušně vysoko. Měl jsem pocit, že je to moje „životní poslání“ aka něco, čemu se chci věnovat i do budoucna a jednou v esportu skutečně něco dokázat. V tomhle nastoleném režimu jsme pokračovali dál. Dařilo se nám získávat nové sponzory i skvěle se umisťovat na dalších a dalších turnajích.

I v tomto roce se eXtatus vydal na MČR znovu. Tentokrát postoupil o stupeň výš a na turnaji předvedl rovnou tři medailové výkony. SiR a Kubel se utkali ve finále FIFA turnaje a rozdali si dva nejcennější kovy, týmové CS:GO a League of Legends sekce pak shodně vybojovali bronzové medaile – ačkoliv LoLkaři mířili daleko výše.

Tady jde celkem jasně vidět, že za relativně krátký časový úsek se eXtatus začal upevňovat na pozici možná nejlepšího tuzemského týmu, tedy rozhodně až za eSubou. Tu dlouhodobě považuji za jasnou jedničku a to platí i v současnosti. V posledních měsících nebo letech se sice objevilo několik nových profi týmů a organizací, ale eSuba je dle mého názoru stále nejlepší. Skoro by někdo mohl mít pocit, že eSuba už není to nejlepší, co tady je. Ještě bude dlouho trvat, než ty nové, těžce zainvestované týmy penězi, které nejsou generovány v esportu, budou schopné konkurovat tolik let budované stabilitě, kterou eSuba má.
Příběh Jana Barneta

V roce 2013 se celá scéna těšila na to, co organizace eXtatus předvede na MČR tentokrát. Z minulých let měli našlápnuto vskutku ideálně a každým rokem si zvyšovali svou vlastní příčku úspěchů. Ovšem třetí MČR v řadě jim nedalo příliš důvodů k oslavám. V League of Legends skončili jen dvě příčky ode dna a v CS:GO se dokonce ani nedokázali kvalifikovat.

Zvláštní věc, se kterou se esport bude potýkat ještě dlouhou dobu, je ta, že pokud si představíme herní organizaci jako firmu, tak přímý vliv na chod firmy vlastně mají mladí hráči mnohdy s 15 až 20 roky.

V roce 2013 jsme dělali snad všechno správně. Ale ten finální výsledek, který jde na konci nejvíc vidět a často ovlivňuje i sponzorské peníze atp., leží částečně v rukou mladých hráčů, kteří mnohdy tři měsíce před MČR vymění sestavu, neshodnou se, nemají zrovna formu a podobně. A to se mnohdy těžko ovlivňuje. I přesto, že jsme v roce 2013 byli jako organizace na špici, na Mistrovství republiky jsme pohořeli. Ale myslím si, že to příliš na pozici eXtatusu neubralo. Sice se MČR nepovedlo, ale naštěstí jsme ve stejném vyhráli jiné turnaje.

Přestože to v roce 2013 nevyšlo, následující ročník MČR byl pro eXtatus opět další výzvou, kterou hodlal pokořit. Na turnaj jeli s tím, že to vyjde. A vyšlo. League of Legends sestava ve složení Baxtrix, Denyk, Mozilla, Esito, RusO si z turnaje odvezla zlato a CS:GO sestava benq1, ecko, queztone, kyriEEE a Kozlik jen těsně nepostoupila do finále, které se jako jediné hrálo na pódiu v Praze na For Games.

Jan Barnet

Už v roce 2014 začali eXtatus pracovat na konceptu, který se pořádně rozjíždí až v dnešní době – vlastní fyzické tréninkové zázemí. Jeho první podoba vznikla dokonce ještě o dva roky dříve. Tehdy jelikož většina týmu, včetně Honzy, byla z Brna nebo v Brně studovala, začal se rodit plán na společné tréninkové prostory pro League of Legends tým, případně i společné týmové bydlení. Honza byl přesvědčen o tom, že League of Legends je pro eXtatus ta pravá cesta a viděl, že se pod jeho rukama rodil hvězdný tým, kde figuroval Denyk, Xnapy, Freeze a Kazmitch. Měli v Brně vybraný byt k pronájmu s plánem, že se jeho část zaplatí ze sponzorství a na část nájmu se složí hráči, pro které by bydlení bylo výhodnější než jejich tehdejší pronájem. Bydlením ve společném bytě by se docílilo ideálního tréninkového prostředí a chemie týmu by na tom snad jen získala.

Příběh Jana Barneta
Už v tom roce 2012 jsme měli ideu, že budeme hrát Evropu, protože hráčům se jako jednotlivcům na evropském ratingu dařilo. Plán byl top 5 evropský tým, ale celé to krachlo, protože se nám nepodařilo dát dokupy čistě brněnský tým a přeci jen to bylo trochu šílený. Projektově už to bylo rozpracované, chtěli jsme být první tým, který bude bydlet spolu, podobně jako tehdy Team SoloMid. Tahle věc se nikdy nedostala na veřejnost, bohužel to zůstalo je na papíře. Kdyby se stalo pár věcí jinak, možná už v roce 2012 máme tým s ideálními podmínkami na trénování.

V roce 2015 eXtatus zaznamenal na MČR úspěch Bluecheese ve StarCraftu 2, zatímco týmové výkony zůstaly v pozadí. League of Legends tým skončil na děleném 5. místě a CS:GO tým bral medaile bronzové. Honza ale na umístění tohoto roku nahlíží pozitivně. Do boje tehdy v CS:GO vstupovali s nefavorizovanou sestavou, pro kterou bylo třetí místo úspěchem. Navázali tak na hlavní myšlenku eXtatus, mít vždy konkurenceschopnou sestavu, která se bude na scéně předně umisťovat. A to platilo nejen v rámci MČR, ale i v rámci ostatních turnajů na domácí scéně. Ty už v roce 2010 původní web United Games porovnával v každoměsíčním žebříčku úspěšnosti. A už tehdy to eXtatus motivovalo k výkonům.

Někdy v roce 2010 vycházel každoměsíční žebříček organizací, který zohledňoval více aspektů, obecné fungování týmu. Byl to systém pro analyzování a porovnávání výsledků za uplynulý měsíc a každý měsíc vycházel žebříček top 10 organizací. Myslím, že to zpracovával huhy. Musím říct, že to bylo fakt motivující. Pamatuji si, jak mi na tom tehdy brutálně záleželo. Možná jsem tu důležitost pak přenášel i na ty hráče a ty to hnalo k lepším výkonům, kdo ví. Měsíc od měsíce jsem to počítal a říkal jsem si, že ty jo, teď budeme snad už na druhém místě. Kdyby se na to dnes někdo podíval zpětně, hezky by tam byl zachycen růst eXtatusu. Když žebříček začínal, byli jsme někde na deváté pozici a postupně se dostali až na první místo. Dodávalo to scéně šmrnc. Vždy kolem toho bylo spoustu komentářů, hejtu, diskuzí. Mělo to dravou energii, tenhle žebříčkový článek.
Příběh Jana Barneta

Šňůra focusu na solidní umístění pokračovala i osmý rok od nástupu eXtatus na scénu. V roce 2016 si hvězdná sestava eXtatus Frozen, ZEDKO, KETUBOR, queztone a DEV7L došla na MČR pro zlato, zástupce sólo hráčů Mirrari zase týmu vybojoval bronzovou medaili v karetním titulu Hearthstone. Ve chvíli, kdy CS:GO sestava v tomto složení přestoupila pod eXtatus, každému na scéně bylo jasné, že teď se budou dít věci. A také děly. Frozen a spol. se předvedli na každém turnaji a výhra MČR byla potvrzením jejich absolutní dominance na scéně, která předcházela partnerství s Alzou a profesionálním smlouvám.

To bylo první mistrovství s hvězdnou sestavou. Do eXtatusu přestoupili tuším začátkem roku 2016, tehdy jsme ne až tak bezkonkurenčně vyhráli MČR 2016, kde se začal psát příběh opravdu seriózního hraní. Hráči začali pobírat menší měsíční odměnu. Byl to začátek výrazného zvyšování rozpočtu týmu a to díky novým a stávajícím partnerům.

Už tehdy jsme hráli nějaké zahraniční zápasy. Viděli jsme, že ten potenciál tam je, v tréninkových zápasech jsme poráželi velice kvalitní evropské týmy. A na MČR jsme jen podtrhli to, jak se celý rok 2016 vyvíjel. Už tehdy z toho bylo tak trochu cítit, že tento tým bude priorizované nad ostatními hrami. Byl to začátek historicky nejúspěšnějšího období eXtatus. V roce 2017 jsme začali spolupracovat s Alzou. Půl roku po MČR 2016 jsme se tedy stali prvním novodobým profesionálním týmem.

O rok později eXtatus na MČR nemohl chybět. Celá scéna očekávala obhájení loňského titulu mistrů ČR v CS:GO. Frozen, ZEDKO, MonttY, queztone a DEV7L si podle očekávání suverénně došli až pro vítězství, a potvrdili tak pozici domácí jedničky a toho, že jestli si někdo na česko-slovenské scéně zaslouží být podporován jako hráč na plný úvazek, jsou to právě oni.

Jan Barnet
Byli jsme nadupaná sestava, která přichází v nových dresech, super autě, přijíždí na Mistrovství České re republiky, kde potvrzuje svou dominanci, první profi tým, který jasně potvrzuje svou pozici. Měl jsem z toho ale celkem bobky. Máme za sebou Alzu, všechno je perfektní, ale co když nakonec to Mistrovství nevyhrajeme?

Celou sezónu jsme velmi úspěšní, a to i na evropské scéně. Online cupy, dva turnaje v Dánsku (Cross Border Esports a Copenhagen Game), PGL minor v Bukurešti, byli jsme najetí. Celá CSková scéna sledovala eXtatus, protože bojoval v Evropě, jezdil na evropské turnaje. Světová top 30 byla blíž a blíž, skvělé období. Naší formu MČR 2017 jenom potvrdilo.
Příběh Jana Barneta

Tehdy patnáctiletý Frozen se stal MVP turnaje a doslova zbořil dosavadní statistiky. Ukázal, že na scéně se rodí nová hvězda a že ani ostřílení veteráni nemají proti jeho skillu a reflexům šanci. Celá česko-slovenská scéna s napětím sledovala jeho vývoj a odpočítávala dny do jeho šestnáctých narozenin, kdy se mu otevřou dveře do evropských ESL turnajů a kdy z domácího prostředí uteče do světa.

Nejen my jsme věděli, že Frozen je obrovská naděje světové scény, která to může dotáhnout vysoko. Bylo tak trochu jasné už dopředu. Bylo radostný i smutný zároveň, že Frozen, pokud se nic nepokazí, prostě jednou půjde dál a z eXtatusu odejde.

Byl to obrovský charakter. Za dobu v eXtatus dostal spoustu nabídek, spoustukrát mohl jít do zahraničí. Ale on nechtěl, my jsme nechtěli, on prostě chtěl eXtatus tým dotáhnout dál. Je to obrovský srdcař, na většinu lanek si vozil všechny eXtatus dresy, které postupně dostal. Už tehdy ve svých 15 letech byl velmi uvědomělý. Při cestování po zahraničí to bylo dost vidět. V mnohých situacích se choval dospěleji než jeho spoluhráči. I díky tomu je tam, kde teď je. Frozen to jenom podtrhl, kdo ví, kam se ještě dostane.

Přišel rok 2018 a s ním i obrovský propad eXtatus z pozice domácí jedničky, za kterou stojí silný sponzor, na tým, kterému došla šťáva. Na MČR skončil CS:GO tým eXtatus na desátém místě, na stejném se umístila i sestava hráčů PUBG. Mnoho lidí se ptalo a ptá i dodnes: Co se vlastně stalo? Tak tady máte jednu stranu mince.

Stalo se prostě to, že jsme se s Alzou nedohodli na pokračování spolupráce. Alza si to představovala jinak, než bylo snesitelné pro nás, a to je vlastně celý. Já si v tu dobu myslel, že prostě zvládneme sehnat jiného silného partnera, což se nakonec nestalo a díky tomu to skončilo, jak to skončilo. Ale vůbec toho nelituju, dost mě to naučilo.

Jednoduše řečeno, firma, která o esportu zatím nic moc neví, do něj rychle a agresivně vstoupila. Do prostředí, které bylo postaveno na dobrovolné komunitě, vášni a vznikalo nezávisle na okolním světu. Gaming se přirozeně dlouhé roky vyvíjel a funguje na nějakých principech. Alza začala ty principy narušovat a snažit se do nich aplikovat něco, co funguje v business světě. Dnes už bych ale taky na spousty věcí se díval jinak. Já vlastně kromě eXtatusu v životě nikdy nic jiného nedělal, kde by šlo o peníze. Nicméně časem jsem během spolupráce pochopil, že 1. místo na turnaji je méně důležitý než čísla prodejů klávesnic. Potkala se moje esport vášeň a vize se světem byznysu, kterému jsem nerozuměl.

Esport se tohle ještě učí, zvlášť ten český a ještě chvilku bude trvat, než bude fungovat tak, aby dokázal bez problému profesionálně spolupracovat s velkými firmami nebo nadnárodními korporacemi, které mají najetý určitý standardy. Esport už je showbyznys, už to není to setkávání kamarádu na lan párty, na konci které někdo dostal na krk medaili.

Ztráta sponzora, odchod hvězdné sestavy a následné špatné výsledky nového týmu šly ruku v ruce. Organizace, která ve svých počátcích stavěla na dobrovolnictví a nadšení hráčů, se vyvinula v profesionální tým, který hráčům za reprezentaci platil.

Po odchodu Alzy a sestavy kolem Frozena jsme měli jen velmi málo času na to, abychom sehnali adekvátní náhradu. Měli jsme supr PUBG tým, který určitě neměl skončit na desátém místě. Byli jsme papírově trojka, ale celé se to nějak zbortilo. Možná jsme měli špatnou karmu, myšlenky, celé to bylo zvláštní. Měli jsme i nový CS:GO tým, taky 10. místo. Pak jsem v sobě velice pracně hledal motivaci pokračovat. Ve chvíli, kdy jsme se dostali na ten level, byli jsme v New Yorku, Maďarsku, Bukurešti, Dánsku a pak se zase vrátit na top 5 v republice, na to se špatně zvyká. Podařilo se nám sehnat nového generálního partnera ASUS. Ten nás hodně podržel, za to jim patří velký dík.
Příběh Jana Barneta

V roce 2018 se Honzovi zhruba 50 dní před MČR povedlo z bývalých Majestic Lions poskládat sestavu CS:GO týmu ve složení desty, luko, WEAMO, RKO a blogg1s. Na turnaj postoupili jen těsně z posledních míst s tím, že mají navázat na úspěchy nejlegendárnější domácí sestavy. Byli úplně novým týmem, který měl pokračovat v myšlence eXtatus a jejich dlouhodobém snažení.

Jan Barnet

Přestože tým na ročník 2018 nejel s cílem turnaj vyhrát, všichni očekávali, že se umístí alespoň do pátého místa. Poslední příčku netipoval opravdu nikdo a Honza byl z turnaje zklamanější, než čekal. Přestože na turnaj nejeli jako favorité, rozhodně chtěli předvést aspoň nějaký výkon a potvrdit tak, že se s nimi stále musí počítat.

Po tomhle šíleném Mistrovství, kde naše původní trojice pod Gunrunners vyhrála, jsme odešli s pláčem domů. Nicméně s novou sestavou jsme se drželi plánu, který jsme si stanovili ještě před MČR. A plán byl takový, že tento nový tým se nestaví kvůli MČR 2018, ale abychom se ukázali na MČR v příštím roce 2019 a to ideálně beze změny v sestavě. Nějak jsem v sobě našel další motivaci a řekl si, že to prostě ještě hecnu.

Hráči měli podepsané smlouvy a musím říct, že bez nich by ten tým určitě nevydržel. Chce to mít ty smlouvy, nejde o to, aby se jim vyhrožovalo, když nepřijdou na trénink, dostanou pokutu. Smlouvy hlavně psychologicky drží tým pospolu, existuje nějaký jasný neemoční závazek. Když je na tom tým špatně, smlouva je na konci toho tunelu drží v tom, že spolu musí vydržet a hrát dál. Každá špatná emoce postupně opadne a vymění se za tu lepší.
Jan Barnet

Na poslední MČR, ročník 2019, eXtatus vyrazil s tím, že se jedná o poslední spanilou jízdu týmu, který se v rámci MČR rozhodl na vlastní rozlučkové párty se scénou rozloučit ve velkém stylu. Všichni hráčům přáli, aby se na svém posledním turnaji umístili co nejlépe, a i ti, kteří by normálně fandili konkurenci, vítězství eXtatus přáli už jen z principu. Pod pokličkou to ale vypadalo úplně jinak a ještě chvíli před MČR se schylovalo k tomu, že se sestava eXtatus na turnaj ani nedostaví.

Tým mi řekl, Honzo, my končíme, 2 měsíce před MČR. Já už tehdy věděl, že eXtatus končí, že už v tom nechci pokračovat. Řekli mi, že končí, že smlouvy nesmlouvy, hrát spolu nebudou. Že na to MČR nemají, že se jim nedaří. Byla to sestava luko, Pechyn, Fraged, desty a WEAMO. Poslední Mistrovství republiky pro mě byla taková psychologická tečka za celým jedenáctiletým snažením. Tehdy jsem byl trochu drsnej a řekl jsem jim, že mají smůlu, že mají podepsané smlouvy a MČR, na které jsme kvalifikovaní, prostě odehrají. Že mě jejich interní týmové neshody nezajímají. Už jsem do toho nevnášel tolik emocí, neprožíval jsem to tolik a tak být na mé poměry takto tvrdý mi najednou nedělalo problém. Řekl jsem něco jako, že to nedělám 11 let na to, abychom to před MČR rozpustili. Pochopili, že skrz ty smlouvy se vykašlat nemůžou, takže spolu do MČR vydrželi.
Příběh Jana Barneta

Přestože hráči byli víceméně donuceni turnaj i přes nechuť odehrát, atmosféra na místě, tisíce fanoušků a pocit kapitoly, která se uzavírá, hráče motivovaly předvést ve svém posledním tažení to nejlepší, co v nich bylo. A že to byla jízda. Turnajem propluli hladce až do samotného finále, kde předvedli neskutečný výkon a na rozloučenou v epickém stylu získali zlatou medaili a ukončili tak více než dekádu krasojízdy eXtatus československou scénou nejlépe, jak jen mohli. O to hořko-sladší pak bylo následné rozloučení se vším a všemi na rozlučkové párty. Ta sice znamenala konec aktivního působení eXtatus jako týmu, jak ale říká Honza, eXtatus nezanikl. Možná tedy existuje naděje, že v budoucnu o této legendární organizaci ještě uslyšíme.

Předem bylo oznámeno, že eXtatus končí, že to je pro nás poslední akce. To udělalo na scéně slušnej rozruch a fandila nám snad celá scéna. Bylo to úžasný, fandili nám i fanoušci konkurenčních týmů. Taky jsme vyrobili limitovanou edici rozlučkových dresů, nádhera. CS tým, se kterým jsme si v roce 2018 říkali, že stavíme kvůli Mistrovství 2019, to fakt vyhrál. A to že PUBG vyhrálo taky, dvě zlaté medaile na posledním turnaji, to bylo naprosto neuvěřitelný a nejlepší zakončení, jaký jsme si vůbec mohli přát.
V sobotu během MČR jsme v jednom brněnském klubu uspořádali rozlučkovou párty. Tuto tradici chci zachovat i do budoucna, dělat eXtatus mejdan během MČR každý rok. Měla být i letos, ale kvůli covidu je zrušena. Prostě bych chtěl, aby eXtatus nezmizel. Jsem stále aktuální majitel eXtatu, eXtatus stále existuje, přestože tam teď žádná aktivita není. Sice si úplně nedovedu představit, že by se eXtatus vrátil jako tým, ale tu myšlenku úplně definitivně nezavrhuju. Ale abych o tom vůbec přemýšlel, muselo by se setkat více proměnných.
MČR PC
Štítky: 10 let MČR, eXtatus
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.