Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se zlepšit v LoR? 5 základních rad od profesionálů

21. 2. 2020 | 09:00 Legends of Runeterra
Ne všem se nám, i přes náš zápal do hry, na ladderu vždy daří. Stává se vám, že nemůžete hnout s rankem a nové balíky taky nepomáhají? Nejste sami, přinášíme vám několik základních typů, jak se ve hře zlepšit, a to od zkušených Master rank hráčů. Pokud patříte mezi nováčky anebo si jen chcete zlepšit své schopnosti, tak jste na správném místě.
Heimerdinger
Heimerdinger

Legends of Runeterra je kompetitivní karetní hra, která vyžaduje spoustu plánování, taktizování a rozhodování. I ty nejmenší věci nás mohou rozhodit a ovlivnit naše myšlení, a tak i kvalitu výkonu. Tyto malé změny v mentalitě jsou ale občas faktorem, který nám nad soupeřem získá výhodu a může rozhodnout hru. V článku se od meta expertů a zkušeného Mastera EG Swim dozvíte pět tipů jak na to.

1. Najděte agresora

Na začátku zápasu je důležité se na chvíli pozastavit a uvědomit si, který ze dvou hráčů je agresorem, což vám umožní si upravit vaše win kondice. Je důležité rozpoznat, jaký archetyp balíku váš soupeř vlastně používá (aggro, control, midrange) a podle toho přizpůsobit taktiku. Jak to ale rozeznáte?

Základem je znalost vašeho vlastního balíku a je důležité vědět, čeho k jistému vítězství musíte ve hře dosáhnout. Pokud budete hrát některý z aggro decků, jako například pavouky nebo Elusive, tak je to celkem jasné – vy jste agresorem a chcete svého soupeře co nejrychleji utahat.

Spider Aggro

Balík je složen převážně z malých dropů doplněných o několik větších, které mohou sloužit jako dobrý finisher. Na co se ale deck zaměřuje, je jeho rychlost a síla v early game. Co ale teď, když narazíte na jiný aggro deck, a nedej bože zrovna na discard aggro, které je ještě rychlejší? Pochopení rychlosti jednotlivých balíků je klíčové. V tomto matchupu byste svůj, jinak agresivní, balík hráli pomaleji a snažili se udržet kontrolu na boardu, zatímco si šetřili removaly na soupeřovy klíčové karty – Dravena či Jinx.

Discard Aggro

Kdybyste se zde drželi svých obvyklých snah uhnat soupeře co nejrychleji, byla by to moc riskantní a nejistá volba, protože soupeřův balík má k tomu daleko lepší předpoklady. Není vůbec od věci sledovat nějaký tier list a meta balíky, abyste věděli, co je zrovna v kurzu, a s jakým deckem se to asi potýkáte. 

Co když narazíte na pomalejší balíky například s Braumem a Anivií? Zde se již určitě budete držet typického aggro playstylu. Musíte si uvědomit, že máte na výhru limitovaný čas, a to pouze než si váš protivník vybuduje nezničitelnou obranu a získá kontrolu nad boardem. Čím déle hra potrvá, tím více se snižují vaše šance na výhru.

2. Využijte celý potenciál boardu

Kdo kontroluje board, tak nejspíš drží i možnou výhru. Je důležité se naučit jej efektivně využívat v plném rozsahu, abyste tak vaše karty užili co nejlépe, a to zejména v early game. Čím déle vaše jednotky vydrží naživu, tím více akcí mohou vykonat, což značně ztíží protivníkovu hru. Je daleko děsivější mít vyvážený board a plnou ruku karet, protože nikdo netuší, na co se v příštím kole chystáte.

Pokud má váš Nexus hodně životů, můžete občas vynechat nějaký ten block, což vám zachová další jednotky, které můžete dále používat k utlačování protivníka. Není to vůbec složité – pokud vás soupeř nemůže zabít nebo vás výrazně ohrozit, můžete si dovolit použít váš Nexus jako boxovací pytel, ale pokud máte životů málo, nemáte na výběr a musíte některé jednotky obětovat, abyste si koupili více času.

Využívání boardu a tvoření jistého tempa je skoro pravidlem, ale i to se může v některých match-upech lišit. Když zaplavíte board malými jednotkami, hrozí vám jejich zničení pomocí protivníkova AoE removalu, ale některé situace si naopak přímo o riskantní all-in říkají (viz dále).

3. Plánujte kolem win/lose kondice

Každý match-up má své win či lose kondice, proto je klíčové si je uvědomit, naplánovat a hrát kolem nich. Je důležité se zamyslet v jakém kole budete schopni vašeho protivníka porazit a podle toho řídit hru. Musíte si stanovit své cíle jako například do jakého kola přežít, jak moc do této doby zredukovat životy protivníkova Nexu, nebo jak využít jisté karty a synergie, abyste měli na ruce svou win kondici.

Jakmile splníte všechny vámi dané cíle, máte dobrou šanci na výhru. Nesmíte ovšem zanedbat průběh hry, když nebudete dávat pozor na protivníka, může vás nemile překvapit a narušit všechny plány. Pokud jste v dobré či vedoucí pozici, měli byste se zaměřit na to, co by se mohlo pokazit, zvážit všechny counterplaye a zbytečně neriskovat – naopak hrát opatrně i za cenu zpomalení hry.

Když naopak prohráváte, chce to přesně opačnou mentalitu a nebát se zariskovat. Jste v ošemetné situaci a musíte se z ní dostat při záblesku jakéhokoliv openingu. I když má soupeř lepší ruku, stále je to karetní hra a štěstí se může otočit, nebo zapůsobit lidský faktor, kdy oponent zachybuje.

4. Vybalancujte svůj deck

Meta se může často měnit, takže je dobré se umět přizpůsobit a vědět, které karty a balíky použít. Kvalitní deck je základem všech strategií, měl by mít neměnný základ, kolem kterého se vše točí, ale i další karty, které podporují jeho kvality, nebo naopak kompenzují jeho slabiny v určitých match-upech.

U dobrých decků často vidíme, že se v něm jeho nejdůležitější karty nachází 3krát a ty doplňkové jen 1–2krát. Dobře sjednocené a strukturované decky mají díky své konzistenci větší šanci na úspěch, než balíky rozlítané do všech směrů. Po odzkoušení decku je dobré zanalyzovat jeho výsledky, pokud porážíte jeden typ balíku, ale druhý ne a ne přemoci, je vhodné vyměnit část karet, abyste tak dosáhli konzistentnějších výsledků.

Fearsome Midrange

Prohráváte-li proti aggru, přesuňte mana křivku na early game. Prohráváte-li proti control decku, naopak se zaměřte na mid/late game. Dělají vám trable Elusive? Vyřešíte to více Challenger jednotkami. Objevuje-li se proti vám příliš mnoho Fearsome karet, doplňte svůj deck o levné 3 power dropy. Je zkrátka důležité o decku přemýšlet, vyhrát si s ním a nebát se změn.

5. Zjistěte kolem čeho můžete a nemůžete hrát

Jak v průběhu hry poznat, proti čemu zvládnete hrát a kde naopak musíte zvolnit? Swim zmiňuje nové hráče a jejich strach z některých burst karet. Musíte si uvědomit, že když budete hrát až příliš opatrně, často si uškodíte ještě víc a poskytnete svému soupeři více prostoru, aby hru ovládl. Je důležité se naučit kolem těchto strach nahánějících karet hrát. Když se například dostane do mety Detain, tak snižte mana křivku svého balíku, což donutí oponenta použít takto drahou kartu na slabší jednotku, nebo rozložte sílu vašich karet mezi celý board a ne jen do jediné jednotky.

 

Štítky: EG Swim, Jak na LoR