Přejít k hlavnímu obsahu

Jan "MrSmoked" Leska: Úspěch aP- je úspěch světový pro naši krásnou zem

5. 8. 2020 | 15:00 StarCraft 2
V dalším pokračování rozhovorů s hráči aP- vytrhl Evilbringerovi trn z paty Jan "MrSmoked" Leska. Ten je zdrojem zábavy pro celý tým a bylo to velmi dobře patrné i během celého rozhovoru.
MrSmoked
MrSmoked

Rád bych se o tobě něco málo dozvěděl. Cokoliv, co není tajné a co je zveřejnitelné před desátou večerní, uvítám.

No teda takhle zhurta na mě! Mé jméno je Jan Leska, je mi 27 let a jsem z Havířova, kde jsem strávil své dětství a ranou pubertu. Později jsem se přestěhoval do Prahy na studium mno a teď dělám recepčního u Andyho. Abych předešel rýpavým otázkám, ano jsem tady velmi spokojený. Lepšího šéfa si nelze přát.

Jestli si tohle Andrew přečte, doufám, že dostaneš alespoň přidáno. Dá se tedy říci, že SC:BW zasáhlo do tvého života poměrně zásadně, že?

Řekněme, že mne BW pronásleduje už od malička. Můj bratr jej hrál po spoustu let a nějak mě do tohohle dostal. Jako maličký jsem se koukal na jeho hraní Terranů a nějak mi to zůstalo v srdíčku. Popravdě celý StarCraft je se mnou nějak napojený. Šéf BW hráč, spolubydlící SC2 hráč...

Na druhou stranu to je jasný důkaz, že i takováto činnost má velmi pozitivní dopady. Mimochodem – nevyhrožuje ti třeba Andrew, že když ho porazíš, že máš padáka?

Jelikož na to nemám skill, tak se to asi nikdy nestane. (smích) Pokud bych náhodou propašoval armádu k němu a náhodou bych vyhrál, tak mě asi spíše bude šikanovat při zákroku.

Ty jsi oficiálně maskot a entertainer týmu. Jak se popasováváš s touhle pozicí? Co to pro tebe vlastně znamená?

Já nikdy nebyl extra hráč. Měl jsem spoustu práce s houslema a nikdy mě mamka nepustila na pořádné pařeníčko. Pro mne je hlavní se s lidmi bavit, užívat si to, co mám rád a co mne pronásleduje i na toaletu. Za svou pozici, kdy mě většina má ráda a berou mě jako někoho, kdo je součástí tak skvělé společnosti, jsem rád. Mé trollení je snůškou různých výmyslů a sprosťáren, ale za tím monitorem sedí pořád jen klučina s úsměvem, který si sem tam vrzne na housle a pomlátí klávesnici, když je třeba.

Takže z tvé strany platí, že kdyby bylo ještě o kousek lépe, už by to bylo vlastně špatně? Prostě maximální spokojenost?

Maximální spokojenost nikdy není, ale jsem spokojený s tím, co teď mám, a to je důležité. Každý si vždycky říká, že mohl dokázat víc a u mě to platí dvojnásob.

Ty mimo jiné máš i velice dobrou angličtinu. Neuvažoval jsi o tom, že by sis prostě založil twitch účet a stal se uznávaným streamerem, kde bys i AJ mohl využít?

Ve své době, i když neúspěšně, jsem streamoval nějaké zápasy v SC2, dělal menší turnaje, ale bohužel to vždy ztroskotalo na mé lenosti. Baví mě streamovat a komentovat hru, které víceméně rozumím. Ta angličtina není zase taková hitparáda, rád se považuju za člověka, který má B2 a jen chvíli kecal s lidmi v Anglii.

Pojďme k právě odstartované BWCL sezóně. Jak ty jsi sledoval a prožíval tu minulou, kdy se aP- podařilo dostat o ligu výš?

Chlapci se předvedli ve skvělé kondici a snažili se urvat co šlo. Ty hry jsou pro mne legendární, jelikož všichni ukázali, že Česko pořád žije a zajistilo si své místo na mapě. Není to jen úspěch hráčů či klanu, ale úspěch světový pro naši krásnou zem.

Na moment tedy ještě odbočím od BWCL. Jak se těšíš, jako očividný patriot, na Titanes Del Ring Nation Wars, kde naše krajina bude mít také svoje zastoupení?

Bude to těžký boj. Přeci jen podobné zastoupení hráčů a zemí jako na BWCL, ale mám pocit, že tam budou hlavně špičky všech států. Dollar bude muset potahat, jinak to nevidím. Z hlediska Česka naprosto fenomenální příležitost se zase ukázat a natrhnout jim zadky.

Zpět ale k BWCL. Po postupu se většina již vyzpovídaných spoluhráčů vyjádřila v tom smyslu, že úspěchem bude se v této skupině udržet a obsadit ideálně střed tabulky. Což se už v první CW ukázalo, že nebude úkol z nejjednodušších. Jak ty vidíš ambice?

Kluky musíme podpořit, ale ne jen svým slovem, ale i tréningem. Moc rád je uvidím ve volné chvíli na ladderu či na customkách proti sobě. Všichni víme, jak se StarCraft člověk učí – hraním. Určitě máme každý spoustu věcí co dohánět ve skillu, ale já klukům věřím, že se na dalším CW rozjedou, až budou zergské pahýlky lítat vzduchem. Já je budu moc rád s tebou sledovat na obrazovce a třeba, když bude čas, kecnout na streamu.

Kdyby sis měl zahrát na věštce, na jaké umístění bys aP- tipoval na konci sezóny?

My vždy první! (smích) Myslím si, že se dostaneme do první pětky, ale záleží, na jaké soupeře na začátku narazíme a jaký to bude mít vliv na mentalitu hráčů. Prohry nikoho moc nenechají v optimismu. Já věřím klukům, že budou mířit, co nejvýše to půjde!

První pětka ze šesti týmů, to zní celkem dobře. Sledoval jsi první CW, nebo jsi se nedostal včas ke streamu?

Bohužel. Zrovna jsem se stěhoval do nového bytu a zatím jsem měl tak čas přemýšlet, kde si dám boty. Musím to zkouknout ze záznamu, protože jsem o hodně přišel.

Pokud máš závěrem cokoliv na srdci či na jazyku, teď máš možnost se vyjádřit.

Určitě všem hráčům přeji úspěchy ve hře i v životě. Já za sebe jen – kdo bude chtít dát 1v1, tak nejdříve v houslích a pak v SC, abych byl aspoň v něčem lepší, než vy.

Štítky: BWCL, MrSmoked
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.