Přejít k hlavnímu obsahu

Japonsko pořádá turnaj v League of Legends pro handicapované

23. 7. 2019 | 17:34 League of Legends
Esportová asociace japonské prefektury Gunma pořádá vůbec první esportový turnaj pro lidi s postižením. Proti sobě stanou celkem čtyři týmy po pěti hráčích. Akce se bude konat 31. srpna ve městě Takasaki, které leží severně od Tokia a hráči zde budou soutěžit o velkou cenu 1 milion jenů, tedy v přepočtu zhruba 211 000 korun českých.
LoL
LoL

Zakladatelem asociace je Onelife, Inc. Aby společnost hráčům pomohla s přípravami na turnaj, vytvořila tréninkové zařízení pro postižené profesionály, kde jim poskytují potřebné vybavení k procvičení.

Možná si říkáte, jak mohou těžce tělesně postižení hráči hrát takovou hru jako je LoL, která vyžaduje bleskové reakce a hodně klikání na myši. Jeden ze soutěžících, Ryuka Koshizuka, trpí svalovou dystrofií. Toto onemocnění způsobuje oslabení a/nebo ztrátu svalové hmoty. Koshizuka je tak kvadruplegik, nemůže ovládat žádnou ze svých čtyř končetin. Jeden by si myslel, že je nemožné, aby hrál videohru, natož aby soutěžil. 

Koshizuka však dostal speciální zařízení, které je připevněno k jeho nosu a ústům. Umožňuje mu hrát LoL prostřednictvím dýchání. Není to rozhodně jednoduché, ale s dostatkem cviku dost dobře možné. „Ze začátku bylo těžké si pamatovat, jak vůbec hrát, teď už to ale umím ovládat,“ uvedl Koshizuka. „Doufám, že v turnaji zvítězím.“  
 

Koshizuka

Česká republika se zatím žádný turnaj pro postižené hráče pořádat nechystá, ale i na českém trhu je možné najít zařízení, která handicapovaným lidem pomáhají s obsluhou počítačů a i samotným hraním her. 

Díky skvělé péči, která se každému hráči v různém stavu dostává, se zdá, že všichni účastníci budou 31. srpna v Takasaki připraveni soutěžit. Co si o této novince myslíte vy? Bude do budoucna možné, aby se postižení hráči utkali s těmi zcela zdravými? 

 

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz.