Přejít k hlavnímu obsahu

Jarla po výhře v Grandmasters: Plán je vyhrát MČR a pak i Mistrovství světa

13. 10. 2020 | 12:57 Hearthstone
Uplynulý víkend přinesl jeden z největších úspěchů historie domácího esportu, jediný český Hearthstone velmistr Jaromír "Jarla" Vyskočil se totiž probojoval na samotné Mistrovství světa. Jak by svoji pouť za tímto úspěchem tento věčně skromný sympaťák ohodnotil? Čtěte v našem obsáhlém rozhovoru!
Jaromír "Jarla" Vyskočil
Jaromír "Jarla" Vyskočil

Ahoj, Jarlo, tak máš za sebou asi největší úspěch kariéry. Jak se po něm cítíš?

Ahoj, konečně mi to asi po pěti letech kompetitivního hraní Hearthstone vyšlo a cítím se výborně!

I když ti právě místo na MS zajistil finálový úspěch proti Thijsovi, my se na úvod vrátíme až před začátek celého víkendového klání. Jak probíhala tvá příprava na turnaj a samozřejmě výběr lineupu?

Co se týče základní části, v průběhu celé GM sezony jsem se připravoval hlavně se Seikem, Boarem, Muzzym a Justsaiyanem. A i vzhledem přímo k play-off ještě musím zamířit o týden dozadu. Do posledního týdne ve skupině jsem šel s tím, že mám 2-3 skóre, jsem 7. ve skupině, a pokud se chci vyhnout zápasům o sestup, budu muset vyhrát minimálně jednu sérii. Čekali mě Casie a Xblyzes, kteří hráli Bomb Warriora každý týden v této sezoně, a proto jsem se rozhodl pro riskantní strategii a to právě tento deck targetit (=dost často sérii začnu dvěma prohrami a poté budu muset třikrát porazit Warriora). S klasickými lineupy se mi ve skupině, jak mé skóre napovídalo, moc nedařilo. Risk se mi vyplatil, vyhrál jsem obě série a ještě díky ostatním výsledkům nakonec postoupil z 2. místa, což mi přineslo freewin v záverečné fázi. 

Odehrát HS sérii bez chyb mi přijde celkem nemožné, hlavně v aktuální CREATED BY metě.

Pak už jsem se připravoval jen lehce, protože aktuální metu mám celkem nahranou. Do play-off postoupilo deset lidí a u osmi z nich jsem tipoval, že budou mít Bomb Warriora. Proto jsem se pouze rozhodoval, jestli chci svůj riskantní lineup vzít znova, a nebo zda bude lepší jít pro méně riskantní strategii. Nakonec jsem se rozhodl do toho jít znova, hlavně protože jsem si myslel, že to nikdo nebude očekávat (a kdyby náhodou chtěli potechovat třeba Rattlegorem, tak jsem ještě přidal dvě sovičky do lineupu).

Trénoval jsem se opět se Seikem a pomáhal jsem najít i ideální lineup pro něho, zároveň jsem ale věděl, že pokud chci postoupit na MS, tak Seiko bude muset vypadnout již ve skupině, nebo se mu budu muset vyhnout v semifinále. Realita byla, že Bomb Warrior měl zastoupení 7/10, takže po zveřejnění decklistů jsem se cítíl celkem dobře. Pouze Seiko a Xblyzes nehráli Bomb Warriora. V mé skupině ho tudíž hráli dva hráči, proto byl můj postup do semifinále velice pravděpodobný. Poté jsem se už jen potřeboval vyhnout Seikovi a Blyzesovi. 

No, to úplně nevyšlo, k tomu se ale ještě dostaneme, nyní je čas na zhodnocení GSL skupiny, která vše odstartovala. Jak bys svůj rychlý a suverénní průběh ní popsal?

Jak jsem již napsal, postup z GSL skupiny pro mě byl velice nadějný, protože do Bozzztona a Casieho jsem byl lineupově velký favorit. Xblyzes porazil Casieho, takže jsem hrál proti lineupu bez Warriora. Očekával jsem celkem rychlý průběh a to prohru nejspíše 0-3, každopádně realita byla, že se mi podařilo za stavu 0-2 3x porazit Blyzesova Demon Huntera, což znamenalo postup do semifinále. Zároveň moje skupina dopadla nejlépe, jak mohla –⁠ Blyzes vypadl. 

Na druhou stranu skupina A zase z mého pohledu dopadla vůbec nejhůř, jak mohla, potřeboval jsem, aby Seiko postoupil jako vítěz skupiny A, nebo aby vypadl. V decideru LB proti Rduovi ale dokázal za stavu 0-2 otočit, a postoupil tedy on a narazil na mě.  

Jarla

Ty jsi to sice už nakousl, jak sis ale tedy právě před vaším vzájemným zápasem věřil?

Do Seika jsem si věřil o malinko více než do Blyzese, protože měl své decky také trochu potechované na Bomb Warriory, což znamenalo pár mrtvých karet v jeho lineupu. Každopádně šance byly opět malé a neočekával jsem, že bych vyhrál. 

No, i navzdory těmto očekáváním jsi ale dospěl k suverénní výhře 3:0. Co se tedy podle tebe stalo?

Podařilo se mi dvakrát zajímavě fatignout jeho Rogunu a Warlock našel výhru proti Priestovi. Seiko po zápase říkal, že nehrál úplně podle svých představ a že odevzdal minimálně jednu hru, což možná byla pravda, ale ještě jsem nekoukal na záznamy, takže úplně nedokážu říct. Já jsem také nehrál úplně nejlépe, bylo tam hodně malých chyb a s některými playi jsem si nebyl jistý, na finále to ale stačilo. 

Doteď nechápu, co za šílenosti se v té hře dělo... Welcome to HS 2020.

Výhra 3:0 sice ukazuje na to, že šlo o rychlou hru, opak je ale pravdu, v chatu na streamu se hovořilo i o nejdelším zápasu na tři hry vůbec. Co ho podle tebe tak natáhlo?

Všechny matchupy, co jsme hráli, šly do fatigue a zároveň jsme hodně ropovali, takže to bude asi ten hlavní důvod.

Pitvat se už se v tomto utkání moc dlouho nebudeme, zeptat se ale ještě prostě musím na tu úžasnou druhou hru, která je právem považována snad až za to vůbec nejlepší, co letos Grandmasters přinesli. Jak ses v ní cítil?

Opět jsem nepočítal s tím, že tento matchup vyhraji. Můj deck měl víc mrtvých karet než Seikův, proto jsem si fullkeepl celkem průměrnou handu, jen abych nedostal ty špatné karty. Okolo 5. kola se mi podařilo dostat se konečně na stůl a vypadalo to celkem nadějně, ale později Seiko evolvnul do Altruise a smazal mi celý Onyxia board. V závěrečné fázi hry jsem už měl spočítané, že pokud passnu pět kol, tak mám jistou výhru (Seiko umře na fatigue), ať je jeho poslední random Mágovská karta cokoliv krom Boxu. Bohužel opravdu držel Puzzlebox, který sám o sobě na boardu nic neudělal, ale discovernul Scheme, jenž přidal do této hry asi dalších 5 kol, a málem jsem ještě prohrál. Doteď nechápu, co za šílenosti se v té hře dělo... Welcome to HS 2020.

Jarla

Jsme už tedy zas u toho utkání s Thijsem. Jak moc velkou trému jsi před jeho začátkem a během jeho průběhu cítil? Ovlivnila tvůj výkon?

Jakmile jsem přešel přes Seika, tak jsem si strašně ulevil a věděl jsem, že ve finále skoro nemůžu prohrát. Popravdě ve finále jsem byl asi úplně nejvíce v klidu, když bych to měl porovnat s ostatními GM zápasy z této sezóny. 

Pravda, že na rozdíl od zápasu se Seikem ti proti Thijsovi, leč jde o jednoho z nejlepších, ne-li přímo toho nejlepšího hráče historie, docela seděl lineup. Myslíš tedy, že právě ten vše rozhodl?

Thijs je určitě velká legenda a těžký soupeř, tuto sezonu mě tuším porazil dvakrát ze tří zápasů, takže jsem měl co vracet. Každopádně na mě konečně čekal Bomb Warrior, deck, proti kterému jsem svůj lineup stavěl. Určitě jsem měl velkou lineupovou výhodu.

Určitě je pořád co zlepšovat, přijde mi, že jsem furt hrozně špatnej, chtěl bych být herně v HS o hodně lepší.

Během finále jsi samozřejmě podal neskutečný výkon, v jednu chvíli jsi ale za Priesta trochu zaváhal. Mě ale teď nezajímá ani tak to samotné klopýtnutí, jako spíš následná reakce komentátorů, ti totiž oba velice razantně prohlásili, že jde o neskutečně vzácný moment. Opravdu si myslíš, že jsi prakticky bezchybný hráč?

Vůbec ne, myslím si, že v každé sérii, co jsem tuto sezonu hrál, jsem udělal celkem hodně chyb, ale reálně i skoro každá série v Grandmasters měla pár drobných chyb a výjimečně třeba i špatné game plány –⁠ odehrát HS sérii bez chyb mi prostě přijde celkem nemožné, hlavně v aktuální CREATED BY metě. Ve finále samotném bylo těch zaváhání víc, v té Priest hře jsem viděl správnou play a nakonec se mi zkušeně na ropu povedlo to všechno pokazit (právě k tomuto momentu se otázka vztahuje, pozn. redakce), za Warlocka do Roguny tam byla také minimálně jedna menší chybka. Na druhou stranu první a poslední hru ve finále jsem tuším odehrál celkem dobře.

No, ale skromnost stranou, podobnými superlativy nešetřili komentátoři po celou dobu, silný respekt máš samozřejmě i u svých kolegů, a to se ti připsat si první opravdu velký individuální úspěch povedlo vlastně právě až teď. Myslíš si, že máš vůbec ještě kam herně růst?

Určitě je pořád co zlepšovat, přijde mi, že jsem furt hrozně špatnej, chtěl bych být herně v HSku o hodně lepší. Myslím, že počet zahozených sérií bych nespočítal ani na všech svých prstech. Ve výsledku je Hearthstone vlastně hra o tom, kdo udělá méně chyb. Ten pak prostě většinou vyhraje.

Na závěr od Grandmasters lehce odbočíme, na tebe teď totiž sice za pár týdnů čeká Mistrovství světa, zároveň se ale blíží závěr sezóny na domácí scéně a s tím spjaté Mistrovství České republiky. Nebojíš se, že se mu budeš muset věnovat o trochu méně poctivě?

Mistrovství světa bude tuším až po nové expanzi, takže na tento turnaj se nemám zatím ani jak připravovat. MČR bude nejspíše v aktuální metě, kterou mám nahranou, takže se vůbec nebojím a plán je vyhrát MČR a poté i MS!

miluju videohry a hlavně ligu legend