Přejít k hlavnímu obsahu

Koozy: Za mých let se hrálo hodně ofenzivně, teď se spíš dobývá

19. 5. 2020 | 16:58 EA SPORTS FC 24
Jedna z největších legend hry FIFA se aktuálně věnuje komentování největších utkání na naší scéně. Jde samozřejmě o Koozyho, který na scéně jako hráč působil v minulém desetiletí a vyhrál snad vše, co se dalo. Rozpovídal se nám o tom, jak se FIFA změnila, v čem jsou celkově turnaje jiné, ale i o tom, kdo je podle něj favoritem letošní premiérové FIFA COOL ligy.
Koozy FIFA COOL liga
Koozy FIFA COOL liga

Ahoj Koozy, mohl bys se krátce představit čtenářům PLAYzone, kteří tě ještě neznají?

Ahoj, jmenuju se Filip, je mi 28 let a dříve jsem hrával FIFU na profesionální úrovni za týmy jako je například eSuba. Momentálně se věnuji komentování FIFA eventů jak online, tak i offline. Občas mě můžete potkat i na veletrzích na OMEN stage od HP, kde moderuju. 

Jak vypadaly turnaje před deseti až patnácti lety? V čem vidíš největší rozdíl oproti dnešku? 

Turnajů nebylo tolik, jako teď a největší rozdíl vnímám hlavně v prize poolu, který teď dosahuje několikanásobných částek oproti minulosti. My jsme si mohli nechat zdát o tom, že vyhrajeme třeba 100 tisíc za turnaj. U nás také bylo více výher formou nějaké ceny od sponzorů, teď jsou ve hře primárně peníze. 

Ty jsi dlouhá léta byl považován za obří hráčskou osobnost FIFA scény. Jak bys shrnul svou kariéru a co považuješ za svůj největší úspěch?

Moje kariéra trvala cca pět let a těch úspěchů bylo opravdu mnoho. Za všechny bych ale asi vypíchl dvě úspěšné kvalifikace na FIFA INTERACTIVE WORLD CUP, což bylo oficiální MS ve FIFĚ , kterých jsem se tedy potom účastnil a to v roce 2006 v Amsterdamu a v roce 2010 v dánské Kodani. Určitě také stojí za zmínění 1. a 3. místo z Invexu, kde se konalo MČR v PC hrách z let 2006 a 2007. Týden jsem se také držel na prvním místě v celosvětovém ESL žebříčku, to bylo ve FIFĚ 07. Jinak jsem během své kariéry potkal hodně skvělých lidí.

Sparta Slavia FIFA

Jak na tom byli hráči oproti dnešku? Myslíš, že se jejich povinnosti a tvář v Česku nějak razantně změnila?

Co se týče tréninku, tak teď se rozhodně musí hráči věnovat hře o dost více. To je dáno hlavně tím, že se teď hraje v režimu Ultimate team, kde chcete neustále vylepšovat svůj tým a to vyžaduje vysokou aktivitu, navíc hráči musí každý víkend v rámci víkendové ligy odehrát 30 zápasů, to za mě rozhodne nebylo. Rivalita samožřejmě byla, ale asi ne tak velká jako teď, celkově se turnaje nesly v jiném duchu, v takovém přátelštějším, kdy jsme si třeba s klukama i po turnaji šli sednout na limču nebo pivko, to se teď už moc neděje. Dříve ještě úplne nejelo streamování a tak hráči nebyli tak známí veřejnosti jako třeba teď, v tom je velký rozdíl a závidím klukům , že jsou třeba i členy fotbalových klubů a pobírají měsíční plat. Dříve to bylo spíše jako hezký přivýdělek, kde si pamatuji , že mi dával Rumunský esportový tým měsíčne 200euro za jejich reprezentaci na ESL, i to byla dřív rarita.

Za mých let se hrálo hodně ofenzivně a výsledky typu 7:6 apod. nebyly žádnou vyjímkou. Teď to spíše připomína házenou, protože jde skutečně o obléhání soupeře.

Proč ses rozhodl ukončit svou herní kariéru a jak ses vlastně dostal ke komentování? 

Kariéru jsem ukončil, protože už jsem neměl čeho na tuzemské scéně dosahovat, neměl jsem motivaci a neměl jsem na hru už tolik času, což se projevilo samozřejmě na výsledcích. Mám to tak, že chci být mezi nejlepšími, v opačném případě mě hra moc nebaví. A ke komentování jsem se dostal ještě z dob , kdy jsem hrával, kdy jsem na turnajích občas komentoval zápasy ostatních. Po skončení kariéry šlo třeba o jedno komentování za rok. Zhruba před rokem a půl jsem se spojil s mým bývalým spolhráčem z eSuby Didou, který dělá pro portál Topgaming a domluvili jsme se, že pojedu zkusit odkomentovat jejich offline turnaj. Nakonec se zadařilo a já tam začal jezdit pravidelně každý měsíc v rámci tohoto turnaje. Poté si mě ale všimli i další herní organizace a v současnosti mám kalendář už opravdu nabitý. 

Mnoho lidí, kteří zažili staré FIFY si stěžují, že nové ročníky už zkrátka nejsou to, co to bývalo. Chybí ti něco na nejnovějších hrách?

Nejzásadnější změna je v tom, že se hraje v režimu Ultimate týmu, což hodně omezuje kluky, kteří by chtěli třeba hrát turnaje, ale při nedostatku času zkrátka nejsou schopní si vybudovat konkurenceschopný tým. A další velká změna je ve stylu jakým se FIFA hraje. Dnes se hraje hlavně ze zabezpečené obrany, kdy je někdy za míčem i všech 11 hráčů. Za mých let se hrálo hodně ofenzivně a výsledky typu 7:6 apod. nebyly žádnou vyjímkou. Teď to spíše připomíná házenou, protože jde skutečně o obléhání soupeře.

FIFA Koozy

Jak vypadá tvůj běžný den v současné situaci?

Nutno asi říct, že já normálně chodím do práce, kde pracuji v telekomunikacích. Komentování mě tak zatím neživí na plný úvazek, ale při současném trendu hádám, že by se tak mohlo v blízké budoucnosti stát. Takže pro mě je denní rutina jít do práce a samozřejmě se snažím si vše uzpůsobit tak, abych stíhal komentování. Někdy jdu třeba do práce v 8 hodin ráno , po práci hned mířím do studia na komentování a domů přijedu o půlnoci. Jelikož mě ale komentování hodně baví a navíc mi nabízí možnost druhého solidního příjmu, tak mi tento režim vůbec nevadí.

Co je na práci komentátora nejtěžší a co tě na ní nejvíce baví? 

Nejtěžší je někdy množství zápasů, které musím v kuse skoro bez pauzy odkomentovat, některé akce čítají i 18 zápasů během jednoho dne a vemte si, že jeden zápas ma cca 15minut a někdy se hraje i prodloužení. To už je potom celkem fuška. Nejvíce mě baví, že se pohybuju v prostředí, které miluju a to je FIFA. Samozřejmě mě také bavit sledovat můj progres a zájem o moje komentování na dalších a dalších akcích, sám se také vzdělávám v oblasti fotbalu a svých znalostech o hráčích. Já se někdy do komentování snažím nabídnout i pohled do statistik hráčů a i do historie (myšleno tím jak esportové hráče, tak hráče na trávníku, kteří ve hře jsou). Cítím, že mě to posouvá k cestě za mým snem stát se fotbalovým komentátorem v TV, což jsem si už před týdnem v rámci projektu Derby Pomáhá vyzkoušel na stanici ČT Sport.

Rozhodně už nemám v plánu vracet se k profesionálnímu hraní, přenechám to raději mladším a pohotovějším klukům, já už bych na to neměl nervy

Zahraješ si FIFU i dnes? Jak jsi na tom?

Mám vždy takové období, že na to třeba sáhnu jednou za měsíc a někdy zase hraju i víckrát za týden. Kamarády většinou porazím, některé i vysokým rozdílem. V online světě jsem spíše průměrný hráč. Nehraju ale už žádné turnaje, prostě si občas zahraju proti náhodnému soupeří v Ultimate team. Víkendové ligy odehraju tak tři za celý ročník, protože nehodlám trávit víkendy u FIFY bez nějaké vize úspěchu. Rozhodně už nemám v plánu vracet se k profesionálnímu hraní, přenechám to raději mladším a pohotovějším klukům, já už bych na to neměl nervy. (smích)

Předpokládám, že sleduješ i klasický fotbal. Máš nějaké oblíbené ligy, týmy nebo hráče? 

Fotbal je moje celoživotní vášeň, takže rozhodně. Nejraději mám Anglickou Premier League a můj oblíbený tým je Arsenal. Jsem tedy už dlouhodobě smutným fanouškem, vzhledem k (ne)úspěchům v posledních letech.

Koozy FIFA

V poslední době vídáme čím dál více FIFU v mainstreamových médiích. Do esportu se čím dál více zapojují i fotbalové kluby. Které projekty vnímáš nejvíce pozitivně a myslíš, že je správný krok jít trochu jinou cestou, než jiné herní tituly? Jak sis užil komentování virtuálního derby na ČT sport?

Ja to celé vnímám hodně pozitivně, vždyť FIFA přeci je fotbal, i když virtuální. A tak je určitě krok dopředu vydat se po vzoru evropských velkoklubů. Marketingově se mi asi rozhodně líbí Sparta, která má ve svém týmu zároveň dva nejsledovanější FIFA streamery na česko-slovenské FIFA scéně. Výsledkově je dlouhodobě rozhodně nejvíce spokojená Viktoria Plzeň, jejíž hráč Laky toho vyhrává opravdu hodně. Určitě také stojí za zmínku, že i můj kamarád a zároveň česky fotbalový reprezentant Jakub Jankto, jenž si založil esportový tým Sampi, má ve svém týmu největší talent československé fifa scény Serona, který už teď vyhrává také hodně turnajů a vidím v v něm velkou budoucnost. Komentování na televizních obrazovkách živě jsem si užil od úplného začátku až do samého konce, byl to skvělý zážitek a zkušenost a jen dofám, že takových projektů bude přibývat. Splnil jsem si zároveň svůj dětský sen, že si jednoho dne zakomentuju v televizi. Trvalo to celých 28 let, ale povedlo se. Jsem hlavně rád, že se vybralo krásných 1,3 miliónů korun, které poputují zdratovním sestřičkám. Jejich práce si všichni moc vážíme. Jsem tak rád, že i já jsem se mohl na tomto charitativním projektu podílet. 

Když se podíváme na česko-slovenskou FIFA scénu, v čem myslíš, že si vede dobře a v čem ještě má kam růst? 

FIFA scéna zaznemanala v posledních dvou letech obrovský progres, vždyť nekteré turnaje mají stage, jakou jsem kdysi viděl jen na zahraničních turnajích. Rozhodně i v získávání sponzorů se to posunulo úplně jinam. Rozhodně se ještě máme co učit z větších zemích, kde to proste zatím má větší úroveň a samozřejmě i sledovanost.
 

Mezi největší favority rozhodně Lakyho a Serona.

Jak vnímáš FIFA COOL ligu? Myslíš, že v našich končinách podobná soutěž chyběla? 

Složení obsahuje nejlepší hráče, která naše scéna nabízí, samozrejmě až na pár hráčů kterým se kvalifikace nepovedla. Rozhodně nám podobná dlouhodobá soutěz ve formátu ligy chyběla a já mám velkou radost, že se to povedlo zrealizovat a doufám, že budou i další ročníky. Ohledně formátu bych raději zvolil formát BO2 a to kvůli možnosti remízy, která by měla být v ligovém formátu samozřejmostí. Bylo by to také výhodné z časového hlediska jednotlivých kol, kdy teď vlastně nevíme v kolik hodin skončíme, ani jak přesně udělat časově rozpis zápasů, protože zkrátka nevíme, jestli hráči budou hrát dva nebo tři zápasy. Do časového presu nás pak taky dostávají časté remízy a následná prodloužení. Jinak se mi ale celý nápad a projekt Cool ligy líbí a jsem potěšen, že si mě PLAYzone vybrala jako komentátora celé této ligy, která čítá celkem 10 streamů.

Koho vidíš jako největšího favorita celé soutěže a kdo myslíš, že může překvapit? 

Mezi největší favority rozhodně Lakyho a Serona. Dále ještě také Riijka a Emericksona. Překvapit by mohl Miki, mladý hráč Fk Teplice esports, který zatím hraje velice sympaticky. Ale také Marioso. Vyhrát to ale může takřka kdokoliv, první liga je opravdu hodně vyrovnaná.

Díky za rozhovor! Máš nějaký vzkaz pro čtenáře PLAYzone či sledující FIFA COOL ligy?

Já děkuju. Budeme rádi, když si naladíte naše streamy z 1. COOL ligy každou středu a pátek od 18:00 na twitch kanále CoolPrima.  Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podporují a dávají mi jakoukoliv zpětnou vazbu!

Foto: David Lejček

Štítky: FIFA COOL liga, Koozy