Přejít k hlavnímu obsahu

Na CIS scéně se hovoří o matchfixingu a cheatech. Namočili se do skandálního turnaje i Češi?

9. 2. 2020 | 16:27 Counter-Strike 2
V polovině ledna se začal psát příběh turnaje s názvem LEGENDS.BET L33T CUP, kolem kterého se objevuje jedna negativní informace za druhou. Jeden tým byl diskvalifikovaný kvůli cheatingu neznámého hráče, který měl údajně pocházet z České republiky, a kromě toho se hovoří i o neobvyklých sázkách na překvapivé výsledky.
LEGENDS.BET L33T CUP
LEGENDS.BET L33T CUP

LEGENDS.BET L33T CUP je turnajem pořádaný stránkou na esportové sázky, jejíž adresu najdete přímo v názvu. Tady přichází první zvláštnost, stránky totiž při turnaji neběží a jakákoliv propagace formou tohoto turnaje je tedy absolutně neúčinná i přesto, že turnaj má prize pool 20 tisíc dolarů. Také když se podíváte na Twitter dalších partnerů, tak zjistíte, že jde o zcela nové účty bez jakékoliv aktivity. To jsme ale teprve na začátku.

Do turnaje bylo pozváno celkem deset týmů, z nichž dva nejlepší měli slot přímo v semifinále. Hard Legion, Copenhagen Flames, HellRaisers, Syman Gaming, jedno známé jméno vedle druhého, díky čemuž by si mnohý řekl, že turnaj nabídne určitou úroveň. Pozvánky si však vysloužily také dva celky, které na HLTV.org nemají žádný jiný odehraný zápas. Právě přítomnost na renomovaném portálu přidává turnaji na jisté kredibilitě, skrze kterou se internetové sázkové kanceláře nebojí zápasy daného turnaje dávat do své nabídky. A tady to začíná.

PLAYzone Challenge 2020

Jedním z do té doby neexistujících pozvaných týmů je mix s názvem Axis, v jehož barvách nastoupili dva hráči s českou vlajkou. Prvním byl azak, který dlouhé roky své kvality dokazoval i na domácí scéně, a tím druhým potom Legionn. U tohoto hráče se nedají najít jakékoliv veřejné záznamy o jeho historii a jistý není ani jeho český původ, či samotné jméno. Právě Legionn totiž ve skupinových zápasech předváděl tak kvalitní výkony, že si Axis poradili s Copenhagen Flames i Na`Vi Junior. Jeho gameplay byl ale natolik podezřelý, že si to první jmenovaný soupeř nenechal líbit a po prozkoumání adminy byly výsledky anulovány a tým z turnaje vyhozen.

Nutno dodat, že Axis byli v každém z těchto zápasů za outsidery, a pokud si na jejich výhru zápasu nebo mapy někdo vsadil, mohl si přijít na slušný balík. To, že byl tým posléze diskvalifikován, může být ve výsledku jedno, pokud kapříci už dávno připlavali do určitých kapes. Nicméně si troufneme říci, že o Legionnovi už neuslyšíme.

Začátkem článku jsme zmínili, že pozvánku si vysloužily dva týmy, u kterých by to nikdo nečekal. Axis už máme venku, tím druhým je bulharská sestava Skin Ogres. Její existence sice vyvrátit nejde, nicméně jde o organizaci fungující pod stránkou založené na skinech. Tento celek uhrál ve skupině druhé místo a postoupil do čtvrtfinále, kam se po vyhození Axis posunula akademie Natus Vincere. Na`Vi Junior byli za favority, nicméně po výhře první mapy se na ruské stránce betscsgo objevila sázka 1 milionu rublů na výhru druhé mapy v podání Skin Ogres. Po úvodní destrukci najednou Bulhaři začali hrát jak z jiného světa a mapu vyhráli.

Na celou tuto skutečnost poukázal kouč juniorky Ami, jehož tým na třetí mapě byl opět dominantní a s poklidem vyhrál 2:1. Sázka na druhou mapu ale jasně ukazuje na další nekalost spojenou s tímto turnajem, který se zjevil zčistajasna. U Na`Vi Junior to naopak vypadá, že se pozváním pouze stali využitou obětí k vydělání peněz, které na různých frontách mohou daleko přesahovat celkové náklady spojené s bojem o 20 tisíc dolarů. Pro představu, jen tato propálená částka 1 milion rublů znamená tři čtvrtiny prize poolu.

Zlí jazykové tvrdí, že právě k účelu výdělku na sázkách za využití matchfixingu (a nedejbože cheatování) celý turnaj vůbec vznikl. Nic potvrzeného není, ale obrázek si ze všech střípků nejspíše uděláte sami.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.