Přejít k hlavnímu obsahu

Nejzajímavější charitativní počiny ve světě esportu

20. 4. 2020 | 17:18 Všechny hry
Esport láká čím dál více lidí a není tedy divu, že se obří komunity čas od času spojí a dokáží svou velikost přeměnit v něco skvělého. S táhnoucím se koronavirem se esportové hvězdy ukázaly ještě více než kdy jindy, tak se pojďme podívat na ty nejzajímavější charitativní počiny v esportu.
Esport charita
Esport charita

Největší sbírky mají obvykle spojitost se streamovací platformou Twitch. Podle Amazonu, který Twitch vlastní, darovali hráči od roku 2011 v součtu více než 160 milionů dolarů, přičemž jen v roce 2019 se vybralo přibližně 45 milionů dolarů, tedy více než 1,1 miliardy korun. Z českých streamerů vybočuje Damien Dante zvaný DeeThane, který pořádá každoročně jednorázové charitativní kampaně. Loni třeba vybral 416 tisíc korun na pomoc malé Natálce, která kvůli následkům boreliózy částečně ochrnula na spodní část těla a podstupuje dlouhé série rekonvalescencí. 

Ze současnosti se sympatickým počinem prezentovala vlajková loď vývojářů z Bluehole, PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS. Která letos v květnu pořádá PCS Showdown o osmset tisíc dolarů, které se rozdělí do čtyř regionů: Evropy, Severní Ameriky, Asie a Asijského pacifiku. Podobný turnaj o rovný milion proběhl už v roce 2018 při příležitosti PUBG Global Invitational, který ovládla čtveřice Jihokorejců.  

K významným dobročinným akcím nemusíme zacházet daleko. Ve hře FIFA 20 totiž nedávno přední domácí tým Entropiq uspořádal vlastní Charity Cup, kterého se zúčastnily nejlepší Fifaři na česko-slovenské scéně, tedy kromě RIIJKa z Entropiq ještě zástupci týmů FK Teplice, Teamu Sampi, Sparty Praha nebo Viktorie Plzeň. Celý turnaj ovládla dlouhodobá jednička česko-slovenské FIFA scény T9Laky a na pražskou Bulovku nakonec putovalo dohromady 200 tisíc korun.

LOL charita

Každoročně potěší výtěžky z velkých sbírek ve hře League of Legends. Samotní vývojáři pravidelně vytvoří speciální skiny, ve spojení s důležitými eventy, jako jsou světový šampionát, nebo nedávné desáté výročí od vydání hry. V roce 2017 šlo na charitativní účely 25 procent z výtěžků skinů speciálně vydaných při příležitosti světového finále sedmé sezóny. Celkem tak na charitu putovalo v přepočtu 70 milionů korun. V létě 2018 a na konci loňského roku právě při příležitosti desátých narozenin, se lolkaři nákupem jedinečných skinů složili na neuvěřitelné částky, v obou případech převyšující hranici 6 milionů dolarů. Vysoká suma z poslední sbírky se rozdělí mezi 45 vybraných charitativních organizací z celého světa.

Ninja Marshmello

Velký charitativní turnaj se odehrál také v oblíbené battle royale hře Fortnite, a to na světovém videoherním veletrhu E3. Turnaje se hrálo o celkem 3 miliony dolarů a zúčastnili se ho největší hvězdy esportu, gamingu jako takového a také několik mainstreamových celebrit. Za monitory se tak posadili třeba velcí streameři jako Pokimane či Myth, ale také hvězda NBA Kenneth Faried nebo Paul George. Vítězové Ninja s DJem Marshmello se rozhodli věnovat svým milione dolarů pomoc Asociaci pro Alzheimerovu chorobu.

Štítky: charita, esport