Přejít k hlavnímu obsahu

Nový vývoj v cheatingovém skandálu. Odhaleno bylo údajně už 30 koučů, potrestán byl také Rejin z mousesports

11. 9. 2020 | 10:10 Counter-Strike 2
Minulý týden šokoval svět Counter-Striku nový cheatingový skandál. Hned tři kouči obdrželi od ESL bany a postupně se začaly odhalovat další případy zneužívání bugu. Jak to právě teď vypadá?
hunde dead
hunde dead

Celý svět CS:GO momentálně sleduje pod drobnohledem kouče týmů skrz všechny kategorie profesionálních zápasů. Na světlo se totiž dostal skandál se zneužíváním bugu, který umožnil koučům dostat svou kameru mimo hráče a sledovat části mapy, které rozhodně vidět neměl. 

Hned po oznámení jsme vám přinesli článek, který informoval o banu HUNDENa z Heroic, deada z MIBR a zoneRa z Hard Legion. Od té doby se situace opět posunula a pojďme si tak shrnout současný vývoj. Na to, jak dnes již už opravený bug vypadal, se můžete podívat na videu níže.

Od zabanováná zmíněných tří koučů rozjela Koalice pro integritu esportu rozsáhlé vyšetřování ve spolupráci s nezávislým adminem Michalem Slowinskim a programátor z ESEA Stevem Dudenhoefferem, kteří odhalili právě podvádění prvních třech zmíněných koučů. Zároveň prohlásila, že kouči se mohou přiznat (ať už veřejně, či soukromě) do 13. září.

K situaci se konečně vyjádřilo také samotné Valve. To se ve svém vyjádření omluvilo za to, že nejednali již dříve. Samotný bug se ve hře objevoval v různých podobách již od roku 2016. V té době byl sice bug opraven, postupně se však objevily další možnosti, jak bug vyvolat a zneužít. Valve je také zklamáno z přístupu koučů, kteří nenahlásili tento bug již dříve. Valve tak začne uvažovat nad omezením pozice kouče ve hře.

Zároveň bylo oznámeno, že týmům, které byly chyceny při cheatování v Major kvalifikacích, budou odebrány veškeré dosud získané body. To se týká týmu MIBR, který byl v Severní Americe na 7. pozici, a týmu Hard Legion, který v CIS regionu třetí. Další tresty přijdou po skončení vyšetřování.

Postupně se však začalo přicházet i na další kouče. Nejvíce se provinil tým Hard Legion, kde bug zneužíval nejen hlavní kouč zoneR, ale také jeho asistent AKIMOV. Přišlo se také na kouče týmu K23 (dříve Syman) Solaara.

Přistižen byl také kouč brazilské jedničky, týmu FURIA, gueri. Ten je však zatím jediným koučem, které své jednání dokázal obhájit. Natočil dlouhé video, ve kterém se obhajuje. Podle jeho slov se při výskytu bugu alt-tabnul ven ze hry a s hráči nekomunikoval, což dokázal záznamem ze zápasu, který obsahoval i komunikaci s týmem.

Veřejně se poté přiznalo několik dalších koučů. Mezi ně patří například bývalý kouč Ninjas in Pyjamas pita, Rejin z týmu mousesports, který se provinil při svém angažmá v Triced, nebo kouč týmu Gambit Youngsters F_1N.

Žurnalista a insider Dekay ze serveru DBLTAP přišel s informací, že dohromady bylo objeveno již okolo 30 koučů, kteří bug zneužili. Veřejně je zatím známo pouze 14.

Dosavadní veřejný seznam koučů, kteří byli přistiženi nebo se přiznali, přinesl server HLTV.org. Na tresty, kromě suspendace od organizace, se u většiny případů čeká.

  •  Brazílie Ricardo "⁠dead⁠" Sinigaglia (MIBR) - Zabanován na 6 měsíců všemi členy ESIC (ESL, DreamHack, BLAST a další) za zneužití bugu v jednom kole turnaje Road to Rio. Zabanován na příští dva turnaje Beyond the Summit za zneužití v turnaji cs_summit 6. Suspendován organizací. Týmu byly odebrány RMR body.
  •  Dánsko Nicolai "⁠HUNDEN⁠" Petersen (Heroic) - Zabanován členy ESIC na 1 rok za zneužití bugu v 10 kolech turnaje DH Masters Spring. Přiznal se k zneužití v 13 kolech turnaje Home Sweet Home. Suspendován organizací.
  •  Rusko Aleksandr "⁠zoneR⁠" Bogatiryev (Hard Legion) - Zabanován členy ESIC na 2 roky za zneužití bugu v 6 mapách v turnaji Road to Rio. Objeveno zneužití v minimálně 5 mapách turnaje Home Sweet Home. Propuštěn z organizace.
  •  Rusko Erik "⁠AKIMOV⁠" Akimov (Hard Legion) - Přistižen při zneužití bugu v minimálně jednom zápase. Propuštěn organizací.
  •  Kazachstán Aset "⁠Solaar⁠" Sembiyev (K23) - Přiznal se ke zneužití v jednom zápase. Suspendován organizací.
  •  Brazílie Nicholas "⁠guerri⁠" Nogueira (FURIA) - Přistižen ve dvou zápasech. Vydal video na svou obhajobu.
  •  Bosna a Hercegovina Faruk "⁠pita⁠" Pita (NiP) - Přiznal se ke zneužití v jednom zápase. Dosud bez trestu.
  •  Dánsko Allan "⁠Rejin⁠" Petersen (mousesports) - Přiznal se ke zneužití ve 4 mapách během koučování týmu Tricked. Suspendován organizací mousesports.
  •  Rusko Ivan "⁠F_1N⁠" Kochugov (Gambit Youngsters) - Přiznal se ke zneužití bugu v jedné mapě. Suspendován organizací.
  •  Brazílie Henrique "⁠rikz⁠" Waku (DETONA) - Přistižen bez bližších informací. Zatím bez trestu.
  •  Brazílie Arthur "⁠prd⁠" Resende (RED Canids) - Přiznal se bez bližších informací. Suspendován organizací.
  •  Brazílie Bruno "⁠ellllll⁠" Ono (paiN) - Přistižen při zneužití bugu, tvrdí, že jej nijak nevyužil. Zatím bez trestu.
  •  Brazílie Pedro "⁠peu⁠" Lopes (W7M) - Přistižen bez bližších informací. Zatím bez trestu.
  •  Dánsko Peter "⁠casle⁠" Sørensen (Singularity) - Přiznal se ke zneužití v jedné mapě. Zatím bez trestu.
Štítky: coach bug
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.