Přejít k hlavnímu obsahu

Objevem roku 2019 se stává forsyy z Universe

29. 12. 2019 | 12:41 Counter-Strike 2
Před Vánoci jsme oznámili hlasování pro deset nejlepších českých a slovenských hráčů CS:GO. Ještě než se ale do TOP10 žebříčku po Novém roce pustíme, máme tu jednu oddělenou kategorii. Rozhodli jsme se totiž ocenit i největší objev letošní sezóny, Davida 'forsyy' Bílého, který na scéně prorazil v Universe a připsal si hned několik titulů.
David 'forsyy' Bílý
David 'forsyy' Bílý

Na začátek gratulace k zisku tohoto ocenění. Co to pro tebe takhle znamená?

Zdravím všechny. Popravdě jsem nečekal, že něco takového vůbec bude, ale jsem moc rád, že jste vybrali na toto ocenění zrovna mě. Je to taková třešnička na dortu za tento rok.

Na turnajové scéně ses objevil letos, jak dlouho hru hraješ a čemu ses věnoval do letoška?

CSko hraji asi od ledna 2015, tudíž skoro 5 let. Do letoška jsem hrával jen FACEITy s kamarády, zkoušel se dostat do FPL-C a celkem pravidelně jsme hrávali One Night Standy a podobné turnaje.

Pokud se nepletu, tak mohla pomoct i pozvánka do FACEIT CZSK Pro League. Hrálo to nějakou roli?

Asi ano, ale už dlouho jsem cítil a věděl, že ať proti mně dají kohokoliv, tak většinou nemají šanci, když se povede hra. Mnohokrát jsem se o tom přesvědčil, když jsem proti sobě potkal nějakou elitu CZ/SK na FACEITu nebo na PLAYzone turnajích.

Trust.Universe

Začátek roku jsi strávil v týmu okolo stinxe. Vnímal jsi to tehdy jako tým na delší fungování?

Už dlouhou dobu jsme hráli v sestavě já, Xperrience, stinx a vždy jsme našli nějaké dva další hráče. Jsme už dlouholetí kamarádi, kterým vyhovuje spolu hrát a užijeme si spolu hodně srandy, takže to byl jen takový kamarádský tým. Věděli jsme, že pokud budeme hrávat pravidelně ONS, tak MČR nebude problém, ale pak přišla pozvánka od Universe a já si chtěl zahrát s nejlepším hráčem na této scéně, The eLiVem, takže jsem to nemohl odmítnout. A jestli to bylo se stinxem na delší fungování, bylo to trochu psychicky náročné s ním, ale já už si zvykl. (smích)

Pamatuješ si, jak tě do svých řad ulovili Universe? Taková nabídka se asi nedala odmítnout, co?

Erik (The eLiVe – pozn. redakce) mi jednou napsal, jestli bych s nimi nechtěl hrát a já jsem zrovna přemýšlel, že kdyby se naskytla příležitost hrát nějaké alespoň trochu strukturované CS s lepšími hráči, tak bych možná zkusil, protože my s Xperriencem a stinxem jsme jen běhali a stříleli. A poštěstilo se, nabídka přišla.

V čem bylo jiné přijít do prvního plnohodnotného týmu a naskočit v rozjeté sezóně do rychlíku?

Zjistil jsem, že vlastně hraji jako opička a jediné, co umím je střílet. Musel jsem se jednu dobu naučit hrát trochu týmověji a naučit se spoustu granátů, takže ten přechod pro mě byl docela těžký, ale nakonec jsem si našel svoji cestu a šlo to dobře. Všichni v týmu mi pomohli.

V červnu jste s týmem ovládli ESL Nationals i PLAYzone Challenge. Jaký to byl pocit hned získávat tituly?

Nepopsatelný. Konečně jsem pocítil, jak chutná nějaká větší výhra. Na ESL jsem zjistil, jaký luxus mají pravidelně PRO hráči, oni mají možná ještě lepší a poprvé jsem si zahrál na stage. Věděl jsem, že ESL vyhrajeme, protože měli stand-ina a my jsme měli hrozně nafetováno. Na PLAYzone Challenge jsme dali krásný comeback, první den jsme prohráli dva zápasy a pak už žádný celý turnaj. Byl jsem moc rád, že jsme vyhráli tyto dvě LANky, trénink na ně se vyplatil.

Universe vs. eXtatus

Na základě jakých předností si myslíš, že si tě Universe tehdy vybrali? A v čem ses nejvíce za ten rok posunul?

Fuha, ani nevím. (smích) Asi podle statistik na FACEITu, ať už na Div1 nebo na premku. A někdy jsme vyhráli se Xperriencem a spol. proti nějakému lepšímu týmu na CZ/SK, tak si toho mohli všimnout.

Sezónu jste zakončili bronzem z MČR a obhajobou z ESL Nationals. Proč to lépe nevyšlo právě na MČR?

Už jsme netrénovali tolik, jako na začátku, a proti eXtatus to zkrátka nepadalo. Hráli lépe a nebylo štěstíčko.

Jak hodnotíš a ohlížíš se za svým prvním rokem na nejvyšší úrovni domácí scény? Co ti to nejvíce přineslo?

Super rok. Hodně jsem toho vyhrál, zlepšil se v týmové hře a celkově to byla skvělá zkušenost a byl jsem rád za tu možnost si zahrát s klukama. Díky borci. Ale na druhou stranu bych nedával tuto scénu na nějakou velkou váhu.

Aktuálně jsi po rozpadu Universe bez týmu. Máš už nějakou představu ohledně příštího roku? Jaké si dáváš cíle?

Chtěl bych se konečně dostat do FPL-C a zkusit se probojovat do FPL, protože to je podle mě cesta. A na CZ/SK určitě budu hrát nadále online turnaje s kamarády. Díky všem, kdo nám fandil tento rok a Tobě za možnost udělat tento rozhovor. Zase někdy příště.

Trust.Universe
Štítky: forsyy, Team Universe
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.