Přejít k hlavnímu obsahu

Od útěků do Brna až ke třem titulům. KETUBOR je jediný mistr ČR jako hráč i trenér

15. 8. 2020 | 18:30 Counter-Strike 2
Michal "KETUBOR" Csontoš oslavil 33 let, a Counter-Striku se tak věnuje už více než 20 dlouhých let. Nedá se tedy vůbec rozporovat, že CS je pro něj jednou z hlavních životních náplní, když u něj strávil již takovou dobu, a i dnes mu věnuje tolik energie, navíc na druhém konci světa (aktuálně působí jako trenér australského týmu Paradox Gaming). Současně jde navíc o jediného člověka, který se v nové éře Mistrovství České republiky stal vítězem v roli trenéra i hráče. Jako trenér vyhrál MČR dokonce dvakrát, takže jde o trojnásobného mistra, který má k vrcholu domácího progamingu, dnes již esportu, vždy blízký vztah. Od začátku to tak snadné ale nebylo.
KETUBOR
KETUBOR

Veškerým aktivitám se KETUBOR věnoval se svým mladším bráchou Martinem, kterého si scéna může pamatovat pod přezdívkou XeRo. Ten je o rok a půl mladší, ale i přesto společně v mládí chodili i do různých sportovních kroužků. V pozdějších letech se KETUBOR věnoval například hokejbalu, oba ale přitahovala i bojová umění. Starší Michal se amatérskému MMA věnuje dodnes (a v hokejbale hrál dokonce se Samuelem "Pirát" Krištofičem, známým slovenským bojovníkem) a XeRo alespoň může říct, že mu tahle cesta nepřímo odstartovala úspěšnou hráčskou kariéru.

My sme spolu chodili na karate, v ktorom som vyhral trikrát majstra Slovenska v dvoch organizáciách, a tam som spoznal jedného chlapca, ktorý došiel k nám domov a nainštaloval CSko, vtedy ešte 1.5ku. Z tejto doby si pamätám, že sme vďaka nejakej lanke v Trenčíne dostali support od nejakej orgy už v 1.6ke, k čomu ani neviem, ako sme došli. Hrali sme nejaký cup, kde sme sa stretli s FU.sk, prvýkrát sme hrali Inferno proti lepšiemu tímu a dostali sme 16:0 tak, že sme behali na Bčko a oni nás knifovali. To bolo fakt peklo.
KETUBOR

Od rodičů však podporu žádnou neměli, vedeni byli totiž opravdu jen ke sportu jako takovému. Sám KETUBOR říká, že když hrával dlouho do noci, tak si musel zakrývat prosklené dveře do pokoje matracemi, aby nebylo vidět světlo z monitoru. Troufneme si říct, že asi nebyl jediný, kdo v mladém věku a zejména v dřívější době musel bojovat s rodiči a vymýšlet různé fígle, aby mohl hrát a hrát.

KETUBOR #1

První vzpomínky spojené s MČR má KETUBOR z dob legendárních Invexů, kdy byl ještě školou povinný. Už v té době pro něj ale hraní představovalo důležitou součástí života. Jako hráč se na něj poprvé dostal v roce 2007, kdy na scéně působil pod přezdívkou FREESTYLE. Tehdy i se svým bratrem XeRem hráli za známou organizaci InteRaction, tým však na MČR 2007 vystoupil pod názvem Fakaheda e-Stars. Tehdy scéně vládly hvězdy z eSuby v čele s .PhP, on však měl slušně nakročeno.

Ja som do Brna chodil s XeRom každý rok, prvýkrát som tam bol asi v roku 2004. Zdrhol som zo školy a bežal som tam. On bol vtedy ešte len na základke, možno aj ja. Moja prvá účasť bola v roku 2007 v CS: Source, to bol vlastne posledný Invex / Digitex ako taký. Výsledkom zostavy ja, XeRo, elcarlos, Snakey, PeacemakeR bolo 4. miesto. Najprv sme porazili nEophyte a oni nás potom rozsekali na Nuku v LB strašne moc, vtedy tam hrali veľké mená. Keď sme takto uspeli, tak ma vyhodili z tímu, lebo som rager, strašne som ich hejtil, lebo nedodržovali taktiky a tak.
ASUS ENC 2010

Po Invexu šel jeho celý tým do právě do nEophyte, avšak bez něj. Jeho mladšího sourozence totiž chtěl toho času do týmu naprosto každý. 2007 však bylo poslední MČR staré éry, každopádně pokud se v časové ose posuneme dále, tak se opět dostaneme do fáze, kdy byl s XeRem opět v týmu. Společně jim to opravdu šlapalo a každý, kdo je společně naverboval, si toho moc dobře byl vědom. XeRo byl individuální hvězda a KETUBOR zářil naopak jako osobnost plná energie. Pokud tomu tak zrovna nebylo, tak vzájemně od sebe mohli čerpat inspiraci.

Ešte pred rokom 2010, lebo v roku 2010 sme už spolu hrali za nároďák, sme hrali skoro s každým, lebo sa to stále striedalo a hrali sme skoro s každým, kto bol voľný, lebo v tom období kraľovali PhPko a spol. Medzitým mi ale ukradli XeRa do DEFEATERS, kde hral GuardiaN, ktorý s ním hral aj v 1.6ke. Tam pro neho začalo troška lepšie hranie, pretože oni mali in-game leadera k1, ktorý nebol extrémne dobrý hráč, ale ako IGL bol neskutočne dobrý, vedel čítať hru a dobre využívať granáty, aj keď Source nebol toľko prepracovaný. Takto som sa odtiaľ veľa naučil, aj keď som s nimi priamo nehrával, ale cez brata som všetko vedel.
KETUBOR #2

S rokem 2011 však odstartovala nová éra gamingu u nás, protože vypukla nová éra MČR. KETUBOR byl jako hráč u konce té poslední a chybět nemohl ani u začátku té nové. Do Hotelu Jezerka v Seči vyrazil s týmem SHARP, vergiL, smajlo a BHQ, ale lepší než dělené 5. místo z toho nebylo. XeRo oproti tomu začátkem roku posílil sestavu s .PhP a GuardiaNem, která scéně pod názvem OX Enermax kralovala a vrcholem bylo právě MČR.

Ja som hlavne držal palce bratovi, lebo som vedel, že ak bude hrať dobre, tak oni si ho zoberú pod seba, čo sa aj stalo. GuardiaN vedel, že je to dobrý hráč, lebo sa znali práve aj vďaka minulosti v 1.6. Vtedy som bol na MČR strašne hypenutý, lebo som chcel všetko vyhrať a vo finále si zahrať proti bratovi. On aj ďalší hráči mi hovorili, že celá hala počula buď mňa, alebo 1.6kara Zera. Aj tak to ale nestačilo a hops a spol. nás porazili.

Sám KETUBOR však říká, že nejlepší období kariéry v CS: Source si zažil po boku Bordela, a to i přesto, že sbírali vesměs jen třetí místa. Právě Bordela označuje za přesně ten typ osobnosti, kterou málokdy někdo někde vzpomene, přitom je to člověk, který na scéně pomohl neskutečně mnoho hráčům. CS:S éra se blížila ke konci a KETUBOR i XeRo začali daleko více řešit pracovní život a s hraním si dali pauzu. XeRo se dokonce už nevrátil. I přesto ale mají oba na co vzpomínat, protože si zažili mnohé a společně si zahráli i za reprezentaci.

KETUBOR #3

Od roku 2012 už bylo na MČR nové CS:GO, které se zprvu KETUBORa vůbec netýkalo. Po prvních pokusech však přišla slina, vletět do toho naplno, na lance ve Stormu v Bratislavě. Díky této motivaci se s benq1m či eckem podívali do Dánska a zahráli si v hlavním turnaji Copenhagen Games vedle hvězd jako Ninjas in Pyjamas nebo Virtus.pro. V roce 2015 tak už byl naplno připravený na návrat na nejvyšší úroveň, když se stal součástí nEophyte. V době před MČR se však se spoluhráči rozhodl přijmout zpět do týmu queztona a byl to právě KETUBOR, kdo mu uvolnil místo a stal se koučem. Sám přitom říká, že mu to přišlo vhod, protože měl alespoň více času na život. V tu chvíli ale možná ještě naplno netušil, že dost možná našel správnou cestu budoucnosti.

nEophyte
Keď som zo stage videl všetkých tých ľudí, tak to bol splnený sen. Vrátil som sa na to isté miesto, kam som jazdil ako fagan, ktorý túžil aspoň raz niečo také vyhrať. To sa mi podarilo s kamarátmi, ako barb1, preto je to najlepšie MČR, ktoré som vyhral. Prvé si musíš vždy najviac vychutnať!

Rok 2015 byl ale kromě splnění dětského snu speciální ještě něčím úplně jiným. Na scéně se totiž objevil „mladý čávo“ jménem Frozen. To na památném a dodnes posledním LanCraftu v Ostravě hrál KETUBOR ještě za Cyborg Factory, když se Frozen zjevil a v pouhých 13 letech si počínal jak ostřílený hráč – ačkoliv ho do té doby takřka nikdo neznal. Byla to opravdová kometa, která přiletěla. Po následných změnách v nEophyte chyběl jeden hráč, a i když se toho nejen KETUBOR vzhledem k nízkému věku obával, rozhodli se mladíka vyzkoušet.

V duchu som si povedal, že keby bol v takom veku šikovný, tak by som aj obetoval jeden, dva roky a vychoval si niečo vlastné, rovnako ako kedysi queztona, alebo keď som krátko hral v NR so Stykom. Ale hneď, keď sme dohrali prvý pracc, tak som povedal: Okej, zoberme ho! Brutálne komunikoval, vypýtal si granát (čo priemerný hráči ani dnes nerobia), povie si sám, že chce ísť niekoho zabiť, poslúchne, keď nemôže... Hneď som mal jasno. Prvý rok alebo dva síce nabombil 30 fragov a potom mal ledva 10, ale vedel sa vychytať vo finálových zápasoch. Keď vidí dav ľudí pred stage, tak si to vychutnáva. Naučil sa s tým pracovať, a v takom mladom veku toto vedieť, to je umenie.
KETUBOR #4

V následujícím roce prošel tým řadou změn a z nEophyte se stal eXtatus. KETUBORa role kouče naplňovala čím dál více, ale tým jej opět přemluvil k návratu do hráčského křesla. Začala totiž vznikat motivace, že se mohl stát prvním člověkem, kdo se stane českým mistrem jako trenér i hráč. Navždy se tak mohl zapsat do historie. MČR 2016 ale nebylo procházkou růžovým sadem, protože už ve skupině byli po dvou zakopnutích krůček od vyřazení. Jakmile se ale jednou mašina nastartuje, tak ji není možné zastavit. Takto kvalitním hráčům nesmíte dát jedinou šanci vrátit se do pohody, jen si vzpomeňte na DreamHack Summer 2013 při nezastavitelné jízdě NiP. Také tady stačilo jedno kolo, a i přes tragický začátek najednou neměl eXtatus nikdo šanci zastavit.

KETUBOR
Prvý zápas s prehrali s Eclot a následne prišiel zápas proti Majestic Lions, kde sme na prvej mape tiež dostali brutálne. Druha mapa bol Cobblestone a pred ním sme išli von a začali sme hovoriť, ako sme nemali hrať deň pred turnajom. Podotýkam, toto nikdy nerobte! Vonku sme sa všetci porozprávali, okrem queztona, a padlo pár takých slov, že poďme to vyhrať pre neho. On bol z našej „tužky“ frustrovaný, lebo ako IGL vie, čo tí chlapci dokážu. Za stavu 9:14 na druhej mape ale prišiel zlom, že queztone mi callnul, nech sa vrátim na mid a skúsim odchytiť jedného hráča. To sami podarilo a my sme začali chytať druhý dych. Následne sa totiž chytil každý a v play-off bol superstar ZEDKO, ktorému to v skupine vôbec nešlo – vtedy sa skutočne ukázalo, že tím nestál iba na Frozenovi, aj keď sa to neustále hovorilo, queztone mal práve skúsenosti z HellRaisers a Dev7l bol tiež dlho pred tým za hviezdu. Aj po tejto výhre ale bolo potreba ísť stále zápas od zápasu, lebo psychika je strašne v hre dôležitá.

Domácí jednička byla jasná a nechybělo mnoho, aby eXtatus tehdy nepostoupili dokonce do slavných Katowic. Jenže přišla éra hraní na plný úvazek a ta už se KETUBORa netýkala, protože finančně mu vůči jeho klasické práci nedávala smysl. Zkušený trenér však uznal, že ho to překvapilo a nesouhlasil s tím. Spíše by pochopil získat zahraničního kouče, se kterým by úspěchů mohlo přijít ještě více, než přišlo. I přesto ale teCkovu práci respektuje a uznává, co s týmem dokázal a kam se s ním dostal v rámci možnost hrát naplno. KETUBOR se soustředil na své nové působiště v týmu Universe, kde v roli hráče rozjel nový projekt s vychováváním nových hráčů. S eXtatus však nadále byl v kontaktu.

KETUBOR #5
Jeho rodičia mi verili, aj keď som im povedal na rovinu, že tieto rozhodnutie nie sú správne. On má strašne dobrých rodičov, to sú naozaj ukážkoví rodičia, ako majú pomáhať deťom, ktorí sa chcú niekam dostať. Veľa ľudí ma za môj vplyv kritizovalo a chodilo mi strašne veľa nepríjemných správ, ale ja si veci robím po svojom a budem ich takto robiť. Ale keby som mal na neho špatný vplyv, tak by sa z 85kilového chlapca nestal krásny chlapec a dnes nehrá za neskutočný tím.

Blížilo se další MČR a KETUBOR byl po dvou letech úplně v jiné pozici. I přesto byl však mnohdy kritizovaný, kdykoliv se něco nepovedlo. Jeho parta jej však držela a byla vděčná za pomoc, kterou by zřejmě nikdo jiný nemohl v rozvoji přinést. V Brně z toho ale bohužel nebyl ani postup ze skupiny, protože Universe nezvládli zápas proti Majestic Lions, při kterém už se chvilkami viděli v semifinále. A jak KETUBOR zmiňuje výše, takové myšlenky vám nejvíce zlomí vaz, protože dobrá psychika je základ.

KETUBOR
Frozen mi vykopol dvere a povedal: Robot, ideš s nami do New Yorku!

Přesně takhle jednoduše vznikl návrat KETUBORa ke koučování. V zámoří sice nemohl za týmem stát kvůli roster locku, ale vše bylo zpečetěno o nějaký čas později, když si pro něj přímo do restaurace, kde pracoval, přijelo vedení eXtatus. Netrvalo to ani pět minut a KETUBOR byl zpátky! Co však nevyšlo, tak bylo prodloužení full-time spolupráce s Alzou, takže budoucnost nebyla jasná. S týmem ale zůstal Frozen, ačkoliv už se dostal na maximální potenciál, jaký na domácí scéně mohl rozvinout, čekal totiž na tu správnou nabídku.

My sme si vždy po zápase chodili sadnúť na balkón a vždy sme sa tam bavili, aký tím by chcel. Iba dve veľké mená padali dokola – FaZe, mousesports. To sa mu neskôr splnilo, takže všetko je možné.
KETUBOR

Po odchodu z eXtatus postupně tým doskákal až do Gunrunners, během toho jej ale podruhé finančně podpořil GuardiaN, a to pro cestu na dánskou akci Cross Border Esport. KETUBORovi svěřenci si ale kromě nového působiště museli najít také dva nové parťáky, což byl největší řez kádrem za opravdu dlouhou dobu, regenerace kádru byla potřeba. Současně si ale všichni uvědomovali, že i přes změny jde pro jádro týmu o poslední šanci, jak uzavřít dlouhou éru a jak zajistit poslední mistrovský titul pro Frozena, než uteče do Evropy. Samotné MČR byla velká jízda především Frozena s eLiVem, kteří se od začátku do konce turnaje předháněli v každém zápase o co nejlepší skóre, a tím pádem i titul nejužitečnějšího hráče. Symbolicky však etapu kariéry na domácí scéně uzavřel tímto oceněním Frozen. Bylo však jasné, že po tomhle turnaji už scéna nebude stejná a konečně dostane daleko větší prostor uspět například benq1 – věčný sběratel všech cenných kovů, kromě toho zlatého.

Eufória z posledného triumfu nebola taká veľká, lebo sme všetci vedeli, že skončila veľká éra. Keď sme odchádzali z horného poschodia, tak sme si len pozerali ten plagát so všetkými majstrami ČR. To bolo pekné vidieť, že sme jediná taká partia, aj keď nie celú dobu s mojou prítomnosťou, ktorá nepoľavila a štyri roky tu dokázala vládnuť. Keď niečo vyhráš, okej, ale je umenie sa takto dlho udržať na špici.
KETUBOR #6
KETUBOR

Po této třešničce a svém třetím titulu, druhém v roli kouče, obdržel KETUBOR spoustu nabídek ze zahraničí. Německo, Polsko, Maďarsko, Indie, opravdu si měl z čeho vybírat. Vzhledem k úrovni své angličtiny se ale rozhodl vyčkat a později zamířit tam, kde se mluví anglicky. Jeho snem byla Austrálie. V roce 2019 ale na domácí scéně ještě zůstal a s novou sestavou Universe vyhrál spoustu turnajů. Na finále letní COOL ligy si ještě naposledy dokonce zahrál, ale na MČR, které bylo poprvé za posledních mnoho sezón opravdu otevřené, že mohlo vyhrát klidně 6-7 různých týmů, tak Universe na více než bronzovou medaili nedosáhli. Tečka za jednou životní etapou to ale nebyla jen pro něj.

Keď som videl, kto vyhral MČR 2019, tak som si hovoril, že čo? Ale potom som si povedal, že sú to predsa eXtatus, takže je to doma. Ja som to prial hlavne Barnymu, ktorý skončil s krásnou érou života a nastrúhal tam ešte dokonca dva tituly, po takých menách, ktoré mu tam predtým hrávali. Bola to taká bodka za tým všetkým, že to naozaj robíš dobre.
KETUBOR #7
MČR je jeden z úžasných turnajov a je mi strašne ľúto, že na Slovensku sa tomu nič ani nepribližuje. Dúfam, že MČR bude raz v O2 Aréne, ako povedal Greener. MČR si to zaslúži a nepochopí to nikto, pokiaľ tu atmosféru nežerie. Kto nie je súčasťou scény, tak to nikdy nemá šancu pochopiť. Vždy nás budú ľudia škatuľkovať.
KETUBOR #8
KETUBOR
Štítky: ketubor, 10 let MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.