Přejít k hlavnímu obsahu

Odhalujeme všechny detaily finále 10. ročníku Vodafone MČR v počítačových hrách

Rok 2020 je komplikovaný naprosto pro všechny, a i když esport může probíhat čistě online, tak to není ono. Žádné stadiony a velké šampionáty, nic takového se letos nekoná. Naše vlajková loď se však blíží ke své finálové destinaci, takže vám přinášíme rozuzlení, jak finále MČR bude letos vypadat.
Vodafone MČR v počítačových hrách
Vodafone MČR v počítačových hrách

V tuto dobu bychom už za normálních okolností měli vstupenky v prodeji, k čemuž jsme měli nachystaný i zbrusu nový web. Každý však musí pracovat s tím, co aktuálně je, což je bohužel situace, za které není možné uskutečnit Vodafone MČR v počítačových hrách 2020 na plánovaném místě, tedy v pavilonu B Veletrhů Brno. Měnit se tak musí i priority a jelikož není možné uspořádat akci před živým publikem, rozhodli jsme se udělat vše alespoň pro to, aby co nejvíce hráčů mohlo hrát z vybudovaného studia, a my tak úroveň hodnou vrcholné akce roku byli schopni přinést alespoň skrze online pokrytí. Nejsou to sice tisíce fanoušků přímo na tribunách či celé desetitisíce v místě konání, ale v aktuální situaci, která se navíc může ještě desetkrát změnit, není více v silách organizačního týmu. Největší novinkou je rozdělení Vodafone MČR 2020 do dvou hracích víkendů, aby každá hra dostala maximální prostor. Pojďme si už ale představit detaily závěru sezóny v jednotlivých titulech.

Counter-Strike: Global Offensive

Počet účastníků hlavního taháku každoročního mistrovství byl pro letošní sezónu snížen z 10 na 8 týmů, díky čemuž se o místenky na celoročním finále bude hrát až do posledních turnajů. Aktuálně finišuje základní část obou Tipsport COOL lig, kde se rozdá největší počet bodů, o víkendu je na programu finále předposlední měsíční série a poté ještě celá jedna kompletní – u které nás čeká řada kolizí, proto žádná součást neproběhne klasicky v sobotu. Ve hře je tedy ještě opravdu dost bodů, které s celkovou klasifikací ještě mohou hodně zamávat, což ještě navyšuje podpora velkého mezinárodního turnaje CEE Champions, který disponuje národní kvalifikaci.

Rozpis zbývajících turnajů kvalifikace na Vodafone MČR v CS:GO:
Sobota 19. září 17:00MČR One Night Stand – finále
25. a 26. záříNárodní kvalifikace CEE Champions
Pondělí 28. září 18:00Vodafone MČR One Night Stand #1
Pondělí 5. října 18:00Vodafone MČR One Night Stand #2
Pondělí 12. října 18:00Vodafone MČR One Night Stand #3
Středa 14. října 18:00Vodafone MČR One Night Stand – finále
5. až 31. října Mezinárodní turnaj CEE Champions

Důležité v rámci vyvrcholení dlouhodobého kvalifikačního cyklu bude i závěrečné přestupové období, které proběhne od 23. do 29. září. Jde totiž o poslední možnost se přesunout mezi týmy tak, aby si hráč odnesl všechny své MČR body. Jakýkoliv přesun po tomto období bude poté znamenat, že si hráč v případě odchodu nejen, že neodnese žádné MČR body, ale žádné nepřipadnou ani týmu – všechny zcela propadnou. Proto nahlas hovoříme o důležitosti tohoto přestupáku. Neméně podstatně však bude ještě období od 1. do 15. října, kdy budou týmy odevzdávat své finální soupisky pro Vodafone MČR 2020 v CS:GO. Do konečného pořadí se totiž bude počítat pouze 5 hráčů + 1 trenér a po odečtení hráčských bodů hráčů mimo odevzdanou soupisku bude daleko více jasno, jak na tom kdo v pořadí je (některé týmy mají aktuálně ve svém slotu až 12 hráčů).

Co se týče samotného finále, tak termín jeho konání bude ve dnech 18. až 22. listopadu. Těšit se tak můžete na pět dní plných toho nejlepšího domácího Counter-Striku. Vše se bude odehrávat v našem pražském studiu, kam – pokud se opatření nějak radikálně nezmění – dorazí všichni účastníci MČR. Osm týmů bude tradičně rozděleno do dvou skupin, kam budou nasazeny dva nejlepší celky z celoroční kvalifikace. Další týmy po dvou utvoří tři koše, ze kterých se skupiny postupně dolosují. Všechny zápasy již od skupinové fáze ve formátu GSL budou probíhat BO3, jedinou výjimkou bude grandfinále, které o šampionovi rozhodne až na pěti mapách. Určitá bolestná omezení sice přišla, ale co zůstává neměnné, tak je celkový prize pool ve výši 170 tisíc korun.

MČR 2020 v CS:GO

PlayerUnknown's Battlegrounds

Třetí ročník českého mistrovství v battle royale hře PUBG proběhne v následujícím týdnu po CS:GO, konkrétně od 27. do 29. listopadu. Vzhledem k počtu hráčů zde ještě není stoprocentně rozhodnuto, jestli budeme nuceni přesunout klání do online prostředí, nebo bude možné jej odehrát ve studiu na místě formou BYOC. Snaha taková opravdu je, nicméně v rámci tohoto rozhodnutí ještě budeme čekat na vývoj covidové situace. Co se týče formátu, tak pro 16 týmů bude na programu celkem 24 map, které budou rozprostřeny v poměru 6 – 10 – 8. 

Na rozdíl od CS:GO se v kvalifikačním PUBG cyklu už tolik bodů nerozdá, zbývá nám totiž už jen dohrát závěrečnou sérii na dvou otevřených a jednom finálovém turnaji. Nejvíce tak změní přestupové období od 10. do 20. září. Níže vám sice přinášíme dosud poslední aktualizaci klasifikace, ale v té další, za týden, budeme mnohem moudřejší. 24. září až 8. října následně proběhne odevzdávaní finálních sestav, protože do konečného pořadí se budou počítat pouze 4 hráči a odečítat se budou hráčské body všech mimo odevzdanou čtyřčlennou soupisku.

Harmonogram závěrečné letošní MČR série:
Středa 23. září 19:00Vodafone MČR Squad Series #2
Středa 30. září 19:00Vodafone MČR Squad Series #3
Středa 7. října 19:00Vodafone MČR Squad Series – finále
MČR 2020 v PUBG

League of Legends

Jedna smutná zpráva na závěr, ze které nebudou nadšeni fanoušci a hráči League of Legends. Oblíbená MOBA hra totiž bude po osmi letech chybět mezi tituly finále Vodafone MČR v počítačových hrách. Důvod je bohužel jednoduchý a prostý, což vysvětlí sám hlavní organizátor Tomáš Mikula: „LoL bohužel v letošním roce nejsme schopní uspořádat vzhledem k situaci kolem COVID, kvůli které se v odvětví razantně snižovaly budgety na pořádání jakýchkoliv akcí. Mrzí nás to, ale bohužel to není v našich silách.“


Jubilejní 10. ročník Vodafone Mistrovství ČR v PC hrách sice neproběhne dle plánovaných předpokladů, ale i přesto věříme, že si oba finálové víkendy užijeme na maximum. Veškeré dění budeme vysílat na Twitch kanále PLAYzoneCZ, kde vás budou přenosem provázet nejlepší komentátoři, expertní analytici a speciální hosté.

Štítky: MČR, MČR 2020
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.