Přejít k hlavnímu obsahu

Petr "gblcia" Kováč: Lidem bych doporučil vyzkoušet jógu, zvlášť pokud je člověk nervák

4. 8. 2020 | 20:25 StarCraft 2
Těsně před začátkem BWCL 51 si Evilbringer odchytil dalšího hráče aP-, konkrétně Petra "gblcia" Kováče. Dobře se bavte se tak bavte u pokračování pravidelných rozhovorů s hráči tohoto elitního domácího klanu.
gblcia
gblcia

Prozraď na úvod něco o sobě, ať víme, s kým máme tu čest.

Bylo mi 34 let a na poslední půlrok jsem zavítal do Skotska, kde mám job v lesnictví. Jsem trochu méně stabilní, tak hodně praktikuju jógu, a pomáhá to! Jinak ale rád žongluju a hraju šachy.

V tvých zálibách jsi vynechal jednu velmi důležitou, Brood War. Co tě na té hře baví?

No většinou když hraju s někým lepším, to mě nutí přemýšlet, jak se zlepšit. Dle mého štěstí v BW hraje určitou roli, ale jen minoritní, a to se mi na BW taky líbí. Společně jako v šachách.

Takže pro tebe je kompetitivní hraní prioritou a StarCraft je pro to ideální?

Víceméně ano.

Charakterizoval by ses jako spíše turnajový hráč, nebo máš raději ladder?

Turnaje a clanwary v sobe nesou větší výzvu a unikátnost. Přeci jenom mám pocit, že když tam někdo přijde, tak se tam dá očekávat větší skill a nasazení. Já se též více snažím, než kdybych hrál jen ladder. Ladder je místo, kde se dá možná víc zkoušet nový věci. Turnaj a CW, tam se jede naostro, alespoň mi to tak přijde.

Takže právě startující BWCL 51 je pro tebe to pravé ořechové?

Víceméně ano, docela se i těším.

Minulou sezónu se aP- podařilo postoupit o jednu ligu výš. Jak bys tento úspěch ohodnotil?

Tak skillově jsou naši Terrani silní, izuEle mají ve 2v2 nahráno a potvrdili proti ostatním. Trochu jsem si říkal, že by se dalo postoupit. Že jsme nakonec postoupili, bylo i trochu se štěstím. Poslední hra v baráži přeci nebyla v nejsilnější sestavě, hrál jsem dokonce i já. (smích)

A také jsi urval velmi cenný bod, který dopomohl k tomuto postupu! Jaké má podle tebe tým ambice v této sezóně?

Pokud bychom měli dobrou docházku a nastupovali – Krocan, dOllaR, Thebis, ele/izu a 2v2 ele/izu – tak věřím, že střed tabulky by šel obsadit. Ale hraje se každý týden, oproti minulé sezóně, takže to bude o trochu náročnější.

Tudíž střed tabulky považuješ, stejně jako M0ses mimochodem, zároveň za cíl i úspěch?

Já nemám stanovený cil. Je to můj odhad dle současné výkonnosti, ale cíl stanovený nemám. Spíš otázka je, jak se zlepšit, než co dosáhnout.

A odpověď zní?

G: Pokud odhlédnu od herních věcí, tak je to nebýt přehraný + praktikováni jógy (meditace – hraju o hodně líp). Co se týče hry,  tak se držet základu. Hodně slabším hráčům pak dle mého může chybět základní strategie, řekl bych makro. Makro je jistota, ostatní věci mi přijdou více proměnlivé. Proto je makro dle mě základ v BW.

Máš na závěr cokoliv k našim čtenářům, hráčům a/nebo komunitě?

Nechci dělat reklamu na jógu, ale protože mi to fakt pomáhá (korejský Terran Sharp ji také praktikuje), tak bych doporučil lidem vyzkoušet – zvlášť pokud je člověk nervák a více labilní – a to nejen proto, aby se třeba dařilo jen v PC hrách.

Štítky: BWCL, gblcia
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.