Přejít k hlavnímu obsahu

Pozor! CZ/SK komunitou se šíří nový propracovaný scam, o svůj Steam málem přišel i queztone

13. 4. 2021 | 16:50 Counter-Strike 2
Česko-slovenskou komunitou se začal šířit nový scam, který zjistí vaše přihlašovací údaje. Následně je schopen z vašeho účtu prodávat skiny, psát lidem či vám dokonce zařídit VAC ban. O celém problému informoval na svém YouTube kanále streamer czMarv.
CS:GO skiny
CS:GO skiny
Zdroj: koláž

Od doby, co byly do CS:GO přidány skiny už uplynulo mnoho let, avšak stále jsme svědky nových a nových podvodů, které jsou lidé schopni vymyslet. Nejčastěji se jedná o podvodné webové stránky, jejichž úkolem je uživatele obrat o věci v jejich inventáři. Tentokrát tomu není jinak a skutečně se jedná o další podvodnou stránku, avšak na první pohled daleko propracovanější, jelikož míří přímo na lokální komunitu.

Celý problém spočívá již v samém začátku, když vám váš důvěrný kamarád či známá osobnost pošle odkaz na stránku, která je psána v češtině, což ve vás může vzbudit dojem důvěryhodnosti. Na ní pak můžete hlasovat pro svůj oblíbený tým, jako je například Entropiq, Sazka.BRUTE, eSuba, atp... Háček je v tom, že jeho účet byl napaden a nepíše vám on, ale někdo kdo vás chce okrást. Většina lidí si tohle riziko neuvědomuje a svému "kamarádovi" bezmezně věří, otevře odkaz a do přihlašovacího Steam formuláře zadá svoje údaje. Po zadaní vašich přihlašovacích údajů si může podvodník dělat s vašim účtem, co se mu jen zlíbí. Psát ostatním zprávy, prodávat a obchodovat se skiny či dokonce vám zařídit VAC ban na CS:GO.

Jedná se o propracovaný podvod, avšak i tento má své skulinky a dá se odhalit ještě předtím než naletíte. Pokud totiž otevřete ve Steam prohlížeči jakoukoliv ověřenou stránku, která používá přihlašování skrze Steam, tak by vám měl samotný prohlížeč nabídnout přihlášení bez zadávání jména a hesla. Zkrátka stačí jenom kliknout na svůj účet a jste přihlášeni. U tohoto typu podvodných stránek to tak není, a tak se vás snaží donutit, aby jste do formuláře zadali přihlašovací údaje, které následně zneužije ve svůj prospěch. Když už by se tohle stalo, tak je důležité také používat dvoufázové ověření, které vás upozorní na telefonu, že se někdo snaží přihlásit na váš Steam účet a vy mu v tom můžete zabránit.

Celý scam do detailu popisuje ve svém videu czMarv, kterému dle jeho slov někdo známý tento odkaz poslal a on sám o tom nevěděl. Naštěstí podvodnou webovou stránku prokoukl a nic mu odcizeno nebylo. To samé se ovšem nedá říct o Richardovi "queztone" Strnátkovi, který věřil Matěji 'twist' Petrášovi, jenž se právě stal obětí. Queztone na svém Facebook profilu informoval o odcizení jeho Steam účtu a následně své fanoušky varoval před tímto scamem. Své skiny se snaží zachránit, ale aktuálně má zablokovaný inventář. Radíme vám si ověřovat, na jaké stránky zadáváte vaše údaje, protože nikdy nevíte, kdy je může někdo zneužít.

Štítky: scam
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.