Přejít k hlavnímu obsahu

Představujeme čtvrtého hráče měsíce: Jarla

8. 5. 2020 | 19:45 Hearthstone
Letošní Hearthstone sezóna je už v plném proudu a dobře toho zvládají využít i Češi. Nejlépe je na tom s výsledky svého snažení Jarla, jediný česko-slovenský velmistr, který se svými nejčerstvějšími výkony řadí mezi nejlepší hráče světa. Toho jsme si nemohli nevšimnout ani my, a tak jsme se ho za ně po pečlivé úvaze rozhodli ocenit titulem Hráč měsíce.
Jaromír "Jarla" Vyskočil
Jaromír "Jarla" Vyskočil

Na úvod ti musím pogratulovat k zisku titulu Hráč měsíce! Znamená to pro tebe něco? 

Děkuji, ale abych se přiznal, nevím, jaká jsou při výběru kritéria. Každopádně je to určitě pěkné ocenění, kterého si vážím. 

I za tímto oceněním stojí ale to, že za sebou máš dost možná jeden z nejnabitějších měsíců života. Baví tě ještě Hearthstone, nebo už to bereš spíše jako práci?

Ano, poslední tři týdny byly opravdu hektické, jelikož jsem každý týden postoupil do víkendového programu Grandmasters, jsem to měl opravdu nabité (3/4 turnajové dny každý týden a to nepočítám přípravu na každý samotný týden zvlášť, protože se střídaly formáty). Hearthstone mě ale stále baví, mimo Grandmastery pořád hraji hodně ladder a také streamuji, takže se nic moc nezměnilo. 

Teď už ale rovnou k tomu hlavnímu, tedy Grandmasters. Co si myslíš o jejích letošním, celkem komplikovaném formátu?

Podle mého názoru formát není ani tolik komplikovaný, jediné, co se změnilo oproti minulému roku, je, že první tři týdny bojujeme o zařazení do divizí a v těchto třech týdnech se střídají herní formáty. Takže reálně místo dvojité round-robin fáze, jak tomu bylo v minulém roce, se hrají tyto tři swiss turnaje a poté už klasický round-robin, kde ale s každým ve skupině hrajeme pouze jednou, a následuje play-off, vše už ve stejném conquest formátu jako minulý rok. Tato změna formátu mi celkem vyhovuje, protože odehrajeme více sérií a lepší hráči mohou lépe vyniknout.

První fázi máš nyní za sebou, o víkendu odstartuješ svoji cestu druhou. Jak bys tedy své dosavadní výkony ohodnotil?

Hlavní cíl byl dostat se do skupiny A, což se mi povedlo. Už po prvních dvou týdnech jsem měl postup tam s garantovanými devíti body skoro jistý, a proto poslední týden s bláznivým 10 classovým formátem probíhal bez stresu. Z herní stránky je stále co zlepšovat, nikdo nehraje perfektně, Hearthstone je hodně složitá hra.

Jarla

Ty jsi jako jediný Evropan postoupil všechny tři týdny do GSL skupin, pojďme si je tedy postupně rozebrat konkrétně. V tom prvním jsi po postupu v GSL skupině neuhrál ani výhru. Co se pokazilo?

První týden jsem narazil na SilverNamea, do kterého jsem si myslel, že jsem na bázi lineupů celkem favoritem, ale nakonec předvedl slušnou hru, možná mě i přehrál ve Warlock mirroru a asi jsem podcenil jeho Spell mage, takže on nakonec zvítězil 3-2. V LB mě čekal Casie, jenž mě vyprovodil rychlým 0-3, v těchto hrách měl hodně dobré draw, takže jsem bohužel neměl moc šanci. 

I to se stává, ty jsi to ale vykompenzoval v týdnu druhém, kde jsi dokonce skončil až na druhém místě. Cítil ses tentokrát více ve formě, nebo za tím opět bylo štěstíčko?

V LHS formátu se mi vždy dařilo lépe (tento týden jsem vyhrál 5 z 7 sérií ve swissu, kdežto ostatní týdny jsem postupoval se skóre 4-3), tak možná proto jsem se dostal až do finále. Nějaké to štěstí určitě bylo, ale také si myslím, že jsem hrál celkem slušně až na pár malých chyb. Celkem jsem doufal, že ve finále narazím na Bunnyhoppora, kterého jsem ten týden již 2x porazil, protože můj line-up byl do něho velmi dobře stavěný, nakonec ale Bunny bohužel prohrál 2-3 v semifinále a ve finále mě čekal Swidz, který měl naopak line-upově navrch a bohužel jsem prohrál 2-3. 

A na závěr týden číslo tři, ve kterém jsi na úvod v GSL skupinách bez prohry smolně vypadl. Co se stalo tam?

Ve třetím týdnu formát byl hodně špatný, myslím, že nikomu z hráčů se nelíbil. Většina sérií po ban fázi končila mirrorem Paladin, Shaman, Druid a Hnter. Proti Bunnymu jsem nebyl úplně spokojen se svým mulliganováním v první hře a třetí hru jsem hrál možná moc pasivně, nespotl jsem jednu nebo dvě dobré playe, které mi Hunterace po zápase ukázal, a možná právě proto jsem prohrál 0-3. Proti Seikovi jsem byl spokojen s tím, jak jsem hrál, až na jedno kolo v rozhodujícím zápase, kde kdybych value-tradnul jeho dva Treanty místo zabíjení Kaelthase, by možná ta hra také dopadla jinak. 

Jaromír "Jarla" Vyskočil

Nehrabme se ale neustále v minulosti, pojďme se podívat na to, co tě čeká – round-robin část sehraješ po právu ve vyšší divizi, věříš si na postup do play-off?

V divizi A do play-off postoupí šest z osmi hráčů, což je celkem hodně. Docela si věřím, že urvu alespoň jedno postupové místo. 

Zabránit se ti v tom budou snažit ti nejlepší světoví hráči, na některé z nich ale bude v GM po konci této sezóny čekat konec. Koho bys rád viděl v soutěži jako nováčka?

Xblyzes má po dvou triumfech účast v GM jistou, jeho krajani AyRok a totosh mají také dobrou pozici, takže dost pravděpodobně minimálně první dva jmenovaní nahradí sestupující hráče (doufejme, že já nebudu jedním z nich). Jinak v GM bych rád opět viděl Orange, Fena a nebo Hoeje. 

A kdyby sis měl vybrat Čecha, nebo Slováka, z jakého svého krajana bys nejradši udělal velmistra?

Z Faeliho, kterému to bohužel o něco málo loni uteklo.  

Na závěr ještě na chvíli odbočme od Grandmasters a podívejme se na domácí scénu. Tam bojuješ především v naší týmové HS COOL lize s Absolute Legends, zatím se vám ale moc nedaří, jste až na předposledním místě. Co stojí dle tebe za tím?

Před začátkem Grandmasters probíhaly kvalifikace do HS COOL ligy a tam jsem se věnoval celkem hodně tomu, abychom se kvalifikovali, což se povedlo. Každopádně poslední dva zápasy v COOL lize byly ve stejný den i čas jako mé GM zápasy, takže jsem se nemohl účastnit na plno a kluci bohužel prohráli. Nicméně furt zbývají čtyři zápasy a třeba to od konce tabulky ještě vytáhneme na vrchol. 

miluju videohry a hlavně ligu legend