Přejít k hlavnímu obsahu

Přes 150 zaměstnanců Riot Games stávkovalo kvůli nekalým praktikám vedení

8. 5. 2019 | 01:30 League of Legends
V úterý 7. května vyhlásilo přes 150 pracovníků Riot Games v Los Angeles denní stávku. Důvodem bylo vyjádření jasného nesouhlasu s řešením problémů uvnitř společnosti.
Riot Games stávka
Riot Games stávka

Jednou z hlavních postav v rámci stávky byla Jocelyn Monahan, která do megafonu vykřikovala například „Jsme těmi, kdo dělá z Riot Games tak skvělé herní studio. Musíme držet jeden při druhém, musí nás být slyšet tak, aby to našim šéfům nebylo jedno“. Ve svých projevech mnoho zaměstnanců zmínilo, že se báli vyjít na veřejnost s postojem "anti-Riot". Mnoho z pracovníků cítilo podporu díky čím dál populárnějšímu hashtagu #riotwalkout.  

Velkou vlnu nevole vyvolaly hlavně zmínky o sexismu uvnitř Riot Games. Jak se zmínila celá řada zaměstnankyň, v Riot Games je nastavená atmosféra tak, že má žena často velmi těžké prosadit se proti mužským kolegům a dostat se do vedoucích pozicích je tak téměř nemožné. Jedna z bývalých zaměstnankyň byla pohoršena tím, jak moc je vidět, že v Riotu tvoří 80 % zaměstnanců muži. Sexistické vtipy, nedostatek respektu ke kolegyním nebo i případy sexuálního obtěžování - to vše se s prácí v Riot Games spojuje.

Riot Games Unplugged

Dle informací serveru Kotaku se během posledních pěti měsíců pět bývalých i současných zaměstnankyň zažalovaly společnost kvůli porušení kalifornského zákona o rovnosti platů. Minulý týden Riot se dvěma ženami došel k legálnímu rozsudku případů mimo zrak poroty. Samotná společnost se kvůli těmto útokům rozhodla novým i současným zaměstnancům nabídnout vynechání arbitrážní doložky z jejich smluv. 

„Končím, protože už nedokážu sledovat, jak jsou někteří lidé ochraňováni lidmi z nejvyšších sfér. Jakmile si začnete, jste označena za problémovou zaměstnankyni a podle toho se s vámi začne jednat. Už tady ani netrávím čas se svým manželem, který tu pracuje, protože se bojím, že by byl také označen za problémového” zoufala si jedna z protestujících žen. 

Riot Sexismus

Transparenty protestujících nesly hesla jako "Riot unplugged", "Nemuselo k tomu dojít, kdyby vše fungovalo tak, jak má", "Buďte společností, jakou říkáte, že jste" nebo "Umlčte jednoho z nás, umlčíte nás všechny". Ke konci celé akce přednesla Monahanová oznámení, ve kterém sdělila, že jestli vedení Riot Games nepředvede snahu, jak své chyby napravit, 16. května proběhne další Riot Unplugged setkání

„Možná budeme muset čelit nečekaným následkům i přes čistotu našich úmyslů. Jestli se tak stane, přichystáme odplatu. Myslím, že by to od nás bylo hloupé na to nemyslet dopředu. Doufáme ale, že to pro nás osobně žádnou dohru mít nebude a kultura společnosti se radikálně zlepší. Tahle akce vyšla skvěle a u mikrofonu měl každý co říct. Snad to inspiruje i zaměstnance jiných firem a dokážeme, že to mělo smysl.“ nechala se slyšet další z vedoucích demonstrace, Robin.

Zdroj: kotaku.com
Štítky: Riot Games