Přejít k hlavnímu obsahu

Proběhla baráž německé ligy férově? Jeden z hráčů měl tajně dolovat informace z hráče eSuby

26. 12. 2020 | 12:00 League of Legends
League of Legends sezóna už je nějaký ten týden u konce, v německé lize to však nyní začalo vřít. Na povrch totiž vyplavalo obvinění, že jeden z účastníků baráže získal o soupeři tajné informace z tréninkových bloků. Konkrétně jde o tým PENTA, jejíž support Seaz měl tyto informace vydolovat z Hira, AD Carry týmu eSuba.
Hiro
Hiro

Barážový zápas o postup do nejvyšší německé ligy proběhl již 14. listopadu, kdy se proti sobě postavily týmy Flayn eSports a PENTA 1860. Tento duel vyhrál poměrem 3:2 druhý jmenovaný, zatímco Flayn mohou jen smutnit. Takto těsné konečné skóre mohla rozhodnout sebemenší maličkost, čehož si byl moc dobře vědomý support PENTY Seaz. Rozdíl mezi první a druhou ligou je markantní, protože německá Prime League patří k tomu nejlepšímu v Evropě mezi ERL, a tak se právě Seaz podle všeho odhodlal si vypomoci ne úplně férovou cestou.

Již před vánočními svátky totiž po více než měsíci vyplavaly na povrch screenshoty z Discordu PENTY 1860, kde se objevují záznamy z tréninkových zápasů (takzvaných scrimů) soupeřů z Flayn eSports proti eSubě. Tyto scrimy jsou zpravidla tajnou a důvěrnou záležitostí, proto si týmy vybírají vždy pečlivě, s kým se v nich utkávají, aby informace z nich neunikly. Tentokrát se to ale nepovedlo. Seaz totiž podle dostupných informací zatlačil na Hira z eSuby, aby mu screenshoty poskytl. Obrázky vznikly 12. listopadu, tedy dva dny před finále baráže.

Zákaz sdílení informací z tréninkových bloků není v pravidlech ligy nijak přímo zanesen, nicméně týmy zpravidla ctí „dohodu gentlemanů“. Současně se ale dá hovořit o jednom konkrétním bodu pravidel, které zní asi takto: „Žádný člen týmu nebo jeho manažer nesmí za žádných okolností nabídnout, souhlasit ani pokusit se o ovlivnění výsledku zápasu nebo série.“ Riot situaci prošetřuje, nicméně není jisté, jestli tohle pravidlo bude možno aplikovat, pokud by se průkazně potvrdilo, že hráč PENTY 1860 opravdu sám aktivně informace získával.

Jako první se k situaci vyjádřili zástupci organizace Flayn eSports, kteří se snažili vyřešit situaci co nejrychleji, aby nebyl nikdo škodný. Současně ale věří svým důkazům a v duchu fair play doufají, že to Riot jen tak nesmete ze stolu. Nutno uznat, že ignorovat podobný problém by mohlo vytvořit negativní precedens. Ke kauze se vyjádřila také PENTA, která tvrdí, že se všichni zúčastnění již omluvili straně soupeře. Co je však jisté, tak nepřímým trestem bude jistě to, že PENTĚ, nebo minimálně Seazovi, klesne kredit při hledání soupeřů na tréninky.

Tentýž problém může úplně klidně vzniknout pro Hira a eSubu samotnou, protože možnost trénovat s týmy ze zahraničí je základ týmové přípravy. Ať už padne jakýkoliv trest od Riotu či od pořadatelů Prime League, nebo nikoliv, tak minimálně z morální stránky se na tenhle problém jen tak nezapomene. V minulosti se něco podobného, z hlediska kreditu, stalo při nectění zákazu streamování u některých her. I když se totiž může zdát, že o nic moc nejde, tak stačí jen odhalit jednu připravovanou kompozici nebo pick, a celou sérii to může změnit.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.