Přejít k hlavnímu obsahu

RIIJK před play-off: Vyhrát může kdokoliv. Chci hrát ofenzivně, jak to umím!

11. 6. 2020 | 16:37 EA SPORTS FC 24
Už v pátek vyvrcholí ligová sezóna TS COOL ligy ve hře FIFA 20! Z elitní šestky jsme si před play-off pozvali na rozhovor RIIJKa, který do play-off zamíří z pátého místa a ve čtvrtfinále se utká s Mikim, kterému má co vracet. Reprezentant týmu Entropiq okomentoval celou TS COOL ligu, svou aktuální formu a podělil se i o své vzpomínky na velké turnaje, které v kariéře odehrál.
RIIJK FIFA
RIIJK FIFA

Jak bys nejprve zhodnotil své působení v TS COOL lize?

Liga pro mě začala smolně prohrou 2:0 s Mikim. Hned jsem ale zabral a po šesti kolech jsem se dostal na dvanáct bodů. Pak přišly dva klíčové zápasy, které by mě vynesly mezi dva nejlepší, ale bohužel jsem je nezvládl. To mě stále trochu mrzí, protože výkonem jsem si je podle mě zasloužil vyhrát. Celkově jsem však se svým výkonem v základní části spokojen. Výsledky mohly být pochopitelně lepší, ale naštěstí to na postup do playoff stačilo. Jestli budu hrát tak jako v základní části, mám šanci dostat se daleko. Můj cíl je postup do finále.

Co říkáš na TS COOL ligu jako takovou?

Jsem moc rád, že se COOL liga uspořádala, protože dlouhodobá soutěž u nás chyběla. Formát první ligy se mi líbí, i když se můžeme bavit o počtu účastníků, který by mohl být do budoucna klidně vyšší. Jediné, co mě trochu mrzí je, že druhá liga (kde hraje můj týmový parťák Huhnak) zůstala trochu stranou a známe jen výsledky. Myslím, že i tam je veliká kvalita a zasloužili by si alespoň jeden či dva streamované zápasy na kolo.

Zažil jsi i velké mezinárodní turnaje v Maďarsku či Paříži. Jak si myslíš, že jsme na tom oproti ostatním zemím?

Tím, jak je u nás esport vnímán jsme stále trochu pozadu. Občas na nás veřejnost kouká skrz prsty, protože „jen hrajeme“. Domnívám se, že se situace postupně zlepšuje, hlavně díky větším týmům, jako je i ten náš Entropiq. Samotná organizace turnajů jde také kupředu. Už nehrajeme jen společně na televizích, jak bylo dřív zvykem a některá finále jsou na velkých stagích, jako tomu je v zahraničí už několik let. Některé streamy navíc sledují i tisíce lidí, takže o naše zápasy zájem je. Úroveň hráčů u nás šla také nahoru. Dokážeme porazit v podstatě kohokoliv, jen kvalifikace na velké eventy nám stále unikají, takže nás v tomto směru čeká ještě dlouhá cesta.
 

TS COOL liga

Máš nějaký konkrétní cíl, kterého bys chtěl ve fifě dosáhnout?

Chtěl bych se zase dostat na nějaký velký event od EA. Ať už sám na nějaký major, nebo jako součást týmu na eCWC a eNations. Kvalifikace na major jsou rok od roku těžší, protože dobrých hráčů stále přibývá, ale třeba na eNations by mohla být cesta jednodušší.

Nešlo si nevšimnout tvé náklonosti ke Slavii, za kterou sis zahrál i ve Virtuálním Derby a její dres nosí tvůj tým v podstatě v každé hře. Jak bys popsal svůj vztah k tomuto klubu a je možné, že bychom tě třeba v budoucnosti mohli vidět přestoupit do Superslavie?

Ano jsem velký fanoušek fotbalu. Jako mladšího mě na Slavii občas bral táta a poté jsem začal chodit s kamarády do kotle. Když je čas, tak vyjedeme fandit i mimo Prahu. Třeba výjezdy na sever Čech mě hodně baví a je to super odreagování od toho virtuálního fotbalu. Co se týče přestupu do Superslavie tak to asi není na pořadu dne. Jsem stoprocentně spokojen v Entropiq a na nějaký odchod teď určitě nemyslím.
 

Myslím, že Miki je jeden z mála hráčů, co také nehraje „zanďoura“, takže by to mohl být pěkný ofenzivní zápas pro diváky.

Jak trávíš svůj běžný den, jakožto profesionální hráč?

Můj běžný den byl ještě donedávna práce a hraní až po zaměstnání. Nyní je ze mě hráč na plný úvazek a v podstatě hned po tom co jsem skončil v práci začala karanténa. Takže o nějakém odreagování se nedá moc mluvit. Většinu času trávím doma a hraju. Ve volném čase rád sleduji seriály. Nejvíc mi teď chybí reálný fotbal. Něco se už hraje ale s omezenou diváckou kapacitou a sledování od televize pro mě není to pravé.

Ty už patříš ke zkušenějším hráčů na scéně. Překvapil tě přesto někdo ze soupeřů v základní části? 

Překvapili mě Drmi a Miki. Ani o jednom z nich se nemluvilo jako o potenciálním vítězi, přesto zahráli dobrou základní část a v playoff mají určitě šanci.

Co čekáš od duelu s Mikim, který tě v prvním kole dokázal porazit 2:0? Věříš, že v play-off můžeš zazářit? 

V playoff už může vyhrát kdokoliv a rozhodne, kdo bude mít nejlepší den a trochu štěstí. Určitě proti Mikimu nebudu chtít hrát tak opatrně jako v prvním kole. Budu chtít hrát ofenzivně tak, jak to umím. Myslím, že Miki je jeden z mála hráčů, co také nehraje „zanďoura“, takže by to mohl být pěkný ofenzivní zápas pro diváky.

Entropiq RIIJK

Celkově se zdá, že je úroveň hráčů v TS COOL lize velmi vyrovnaná a často tak rozhodují nejmenší rozdíly. Vnímáš někoho, jako hlavního soka, kterého bys chtěl porazit? 

Hlavní sok je pro mě teď Miki. Pak bude semifinále a finále, takhle prostě přemýšlím. Nekoukám se na to, kdo by mě mohl čekat dál. Jestli chci vyhrát, což já rozhodně chci, tak mě čekají tři těžké zápasy a tři soupeři, kteří mají stejný cíl jako já.

Jak bys na závěr nalákal diváky na vyvrcholení ligy? Máš nějaký závěrečný vztah?

Žádný správný fanda by si neměl nechat páteční vyvrcholení ligy ujít! Bude to nelítostný boj a já věřím, že budu na konci ten nejšťastnější. Určitě by čtenáři a diváci měli mě a můj tým Entropiq sledovat na sociálních sítích, kde vytváříme pravidelný content.