Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor: Před startem Samsung MČR mobile jsme si vyzpovídali Kanyho s Mamutem

6. 11. 2019 | 16:53 Hearthstone
Už jen dva dny a největší herní akce na domácí scéně startuje! Samsung Mistrovství České republiky v mobilních hrách bude hostit již tradičně i Hearthstone turnaj, o jehož komentář se postará také známá dvojice Kany, Mamut. Jak se na event těší? A jaké decky můžeme podle nich očekávat?
Kany + Mamut
Kany + Mamut

Tento víkend do Hearthstone přibyla nová expanze. Co si o ní myslíte?

Kany: Velmi silná expanze a zatím předpokládám, že hodně zamává současnou metou. Doufám, že tentokráte pro mě jako streamera, vydrží Hearthstone zábavný až do vydání další expanze v roce 2020. Velmi kvituji také vydání nového módu Battlegrounds, na který se opravdu těším.

Mamut: Ja osobne sa teším na každú expanziu a táto nie je výnimkou, zatiaľ sa mi páči.  Myslím si, že sa vývojári za posledné dva roky dosť poučili. Nikdy sa nedá každá karta nadizajnovať bezchybne, na to je v hre moc interakcií, ale práve to je tá výhoda elektronických kartových hier – všetko sa dá opraviť patchom, nevidím na tom nič zlé.

Samsung MČR v mobilních hrách ale nijak neovlivní, jakou metu tedy podle vás můžeme očekávat?

Kany: Stejnou jako poslední měsíc. Dominance Combo Priesta, Quest Druida a Quest Shaman doplněná o stabilní balíčky, jako jsou Control Warrior, Tempo Rogue a Shirvallah Paladin.

Mamut: Je veľmi riskantné zobrať si na vrchol celej sezóny niečo absolútne nové a šokujúce, ale o to viac sa teším na tých pár hráčov, čo vytiahnu nejakú “šialenosť”. Ale v priemere to samozrejme bude klasická metagame posledných mesiacov, čo ja osobne vôbec nepovažujem za kritiku. Viem, že niektorí hráči si tú metagame až tak neužívajú, ale na komentovanie je to podľa mňa raj.


Kany, letošní rok pro tebe je plný úspěchů, vyhraná COOL liga, komentování největších tuzemských akcí. Cítíš se být na vrcholu nebo věříš, že tvoje hvězda bude ještě stoupat? 

Kany: Vyhraná COOL liga je pro mě hned po MČR největší možný úspěch, na který šlo v rámci československé scény letos dosáhnout a tam jsem si asi ten vrchol už prožil. V komentování se chci neustále zlepšovat a pokud bude možnost, tak se mu věnovat i v příštím roce a kdo ví, když by to šlo, tak třeba zkusit i castění nějakého akčnějšího titulu. Samozřejmě, že věřím v neustálý postup v tom, co dělám, protože jinak už bych seděl někde v kanclu a bouchal razítka.

Mamute, jak vidíš letos šance svých krajanů (Leviathan, Zataro, Jožo)? A jak je na tom v současné době slovenská komunita?

Mamut: Niekto to môže považovať za cliché, ale podľa mňa neexistuje samostatná SK komunita. Pre mňa je to jedna veľká šťastná československá komunita, či už ide o hráčov, komentátorov alebo turnaje. Čo sa šancí hráčov (a to nielen slovenských) týka - myslím, že to veľmi záleží od toho, kto venuje koľko času príprave a to sa z vonkajšieho pohľadu posudzuje veľmi ťažko. Každý kvalifikovaný hráč na MČR dokázal, že na to má. Ale aby som dal priamu odpoveď: HiIAmJoŽo vyhrá, samozrejme!

Samsung MČR mobile 2019

Kdybyste měli vypíchnout jednu věc, která je na finále MČR unikátní a přiláká fanoušky, co by to bylo?

Kany: Společný komentář s Mamutem, který bude v historii Hearthstone MČR naprosto unikátní. I ten dopomůže k té nejzásadnější věci, u které nesmí žádný divák chybět a sám ji i tvoří –  ATMOSFÉRU.

Mamut: MČR každým rokom rastie a pribúdajú aj atrakcie pre návštevníkov. Už po minulé roky sa to nedalo rozoznať od veľkých akcií v zahraničí a to je to, čo podľa mňa ľudia docenia - veľká dobre zorganizovaná akcia v našich končinách, kde si každý príde na svoje. A čo sa HS týka - vedeli ste, že bude komentovať aj Kany s Mamutom? Tam sa nemá čo pokaziť!

Mamute, ty už máš zkušenosti s komentováním na MČR, Kany je zde jako nováček. Jaká jsou vaše očekávání od vrcholu letošní sezony?

Mamut: Tu je odpoveď už priamo v otázke: absolútny vrchol. Či už ide o výkony hráčov, zaujímavé situácie na komentovanie, hladký priebeh organizácie alebo aktivity pre divákov (a komentátorov a hráčov na pauze!), MČR nesklame.

Kany: Kvalitní hru od všech kvalifikovaných hráčů, skvělou spolupráci s mým spolukomentátorem Mamutem a epickou atmosféru v ochozech.

Šestnáctku hráčů už nějaký pátek známe, komu byste osobně přáli titul?

Kany: Faeli. Proč? Stabilně hraje už 5 let, je jedním z nejznámějších tuzemských hráčů a je sakra dobrý!
Mamut: Z historického hladiska by som to asi doprial Faelimu. Mám rád, keď šťastie praje pripraveným, takže tých kandidátov je tam viac než len Faeli. Približne 16.

A kdo má podle vás reálně největší šanci?

Kany: Všichni. Vím o čem mluvím, protože jsem vyhrál COOL ligu s partou kluků, kteří předtím HS rok neviděli. Dobrý line-up, 100% koncentrace a víra ve vítězství dokáže dovést k titulu kohokoliv.

Mamut: Nechcem písať ďalšiu filozofickú úvahu o tom, ako vyhrá ten s najlepšou prípravou, sústredením a silou vôle. Ale tak to je. Ak chcete jedno meno, tak HiIAmJoŽo. Šance má podľa mňa rovnaké ako všetci ostatní, ale raz som naňho nepekne nakričal na turnaji v Bratislave, tak mu to musím vynahradiť (směje se)

Vedle Hearthstone se na MČR bude hrát ještě Clash Royale a mobilní verze Fortnite. Hrajete i nějakou z těchto her?

Kany: Zatím ne, ale již brzy se můžete těšit na společné streamy s Pokrovacem, kde se objeví právě i Fortnite. Pokrovac tvrdí, že dokáže být dobrý i v battle royale hře, tak jsem na toho kartičkáře jednoho zvědav. 
Mamut: Clash Royale som donedávna hral, ale musel som zmazať všetky hry z telefónu, bralo mi to príliš veľa hodín spánku. 

A na závěr – kdybyste měli popsat MČR pěti slovy, jaká by to byla?

Kany: Emoce, atmosféra, profesionalita, tradice a pivo.
Mamut: Skeri, Samsung, komunita, vrchol, pokrok.

Samsung MČR mobile

Čtvrtý ročník Samsung Mistrovství ČR v mobilních hrách nabídne klání ve Fortnite, Clash Royale a Hearthstone. Pokud chcete vidět v boji o český titul největší domácí hvězdy, tak v Brně nemůžete chybět! Vstupenky jsou již v prodeji ve čtyřech kategoriích, více najdete na stránkách mcrmobil.cz.

Štítky: Kany, Mamut, MČR mobile
miluju videohry a hlavně ligu legend