Přejít k hlavnímu obsahu

StarCraft měl před 10 lety turnaj o bitcoiny, jeho výherci by dnes byli milionáři

13. 2. 2021 | 11:00 StarCraft 2
Kryptoměny, a hlavně bitcoin, jsou jedním z největších fenoménů posledního desetiletí. První nákup za kryptoměnu proběhl 22. května 2010, kdy si programátor Laszlo Hanyecz koupil za 10000 bitcoinů dvě pizzy. Co se však ví podstatně méně, tak netrvalo dlouho a poprvé se bitcoiny použily jako ceny do herního turnaje.
bitcoin
bitcoin

V únoru až dubnu roku 2011 se odehrálo klání s názvem AoV iCCup StarLeague, v té době jeden z větších turnajů, které se ještě hrály v Brood Waru. Vítěz této soutěže měl tu možnost zahrát si v showmatchi se známým německým protossem iNfeRnaLem, to však nebylo hlavní lákadlo, ke kterému bychom se vraceli po 10 letech. Uživatel Redditu s přezdívkou fv7061 totiž připomněl, že jde zřejmě o první turnaj s kryptoměnou jako výhrou.

První čtyři místa si ve StarLeague rozdala 1000 dolarů, páté až osmé místo si za postup do čtvrtfinále vybojovalo po 25 bitcoinech. Tento počet v té době měl hodnotu něco přes 40 dolarů, což by při okamžité výměně za fiat měnu bylo adekvátní ke zbytku prize poolu. S desetiletý odstupem však tahle výhra zní vtipně, protože pokud by si některý ze čtyř hráčů na 5. – 8. místě bitcoiny podržel dodnes, tak by se z něj stal milionář. Při dnešním kurzu by 25 bitcoinů znamenalo výhru 1 175 505 dolarů, přitom nešlo ani o odměnu za nejvyšší příčky. Ještě komičtěji pak zní potenciální situace, pokud by si vítěz turnaje tehdy vyměnil 500 dolarů za bitcoiny, tak by mohl své jmění počítat na stovky milionů dolarů a v Česku by byl za miliardáře. Přitom šlo o turnaj s prize poolem 1000 dolarů!

Právě ve StarCraftu nejde historicky o jediný turnaj, kde by se hrálo o kryptoměny. Žádný ale v časovém horizontu nevyzní tak šíleně, jako právě 25 bitcoinů za postup do čtvrtfinále v AoV iCCup StarLeague. Jako následovníka musíme zmínit Bitcoin StarCraft Challenge, kterou v roce 2013 uspořádal TotalBiscuit. Dvě hvězdy NaNiwa a Scarlett se utkaly o 14 bitcoinů, které už tehdy měly hodnotu skoro 9 tisíc dolarů. Za nejčerstvější turnaj by se dal považovat ruský CRYPTO CUP, kde se před třemi lety hrálo o 1 ethereum o hodnotě 210 dolarů. Tady ten nárůst zatím není tak markantní, jeho držitel by si od té doby přišel jen zhruba na devítinásobek.

Štítky: bitcoin
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.