Přejít k hlavnímu obsahu

STYKO: Nabídku od C9 bych nejspíš přijal

3. 7. 2018 | 12:56 Counter-Strike 2
Tento týden se v Německu uskuteční další ročník ESL One Cologne. Tam nebude chybět ani slovenský hráč Martin "STYKO" Styk, který se na turnaji představí v barvách týmu Cloud9. K této příležitosti jsme si s Martinem připravili exkluzivní rozhovor, kde mluvil jak o Cloud9, tak o týmu mousesports nebo o svých plánech do budoucna.
Výchozí obrázek

Tento týden se v Německu uskuteční další ročník ESL One Cologne. Tam nebude chybět ani slovenský hráč Martin "STYKO" Styk, který se na turnaji představí v barvách týmu Cloud9. K této příležitosti jsme si s Martinem připravili exkluzivní rozhovor, kde mluvil jak o Cloud9, tak o týmu mousesports nebo o svých plánech do budoucna.

Ahoj STYKO! V neděli jsi oznámil, že na ESL One Cologne budeš hrát za Cloud9, jak se tahle spolupráce zrodila a jak se na toto angažmá těšíš?

Ahoj, ano, je pravda, že budu hrát za Cloud9 na ESL One Cologne. Zrodilo se to tak, že Cloud9 už od doby co vyhráli major a ztratili Stewieho hledají stabilního pátého hráče a potom, co jsem dostal bench v mousesports, vyzkoušeli i mě. Zkoušeli různé hráče, byl tam třeba Mixwell, byl tam také NBK- a další, ale z různých důvodů týmu nesedli nebo nemohli jet do Kolína. Nakonec volba padla na mě.

Na tento turnaj se hodně těším, protože to bude moje první zkušenost v americkém týmu, vlastně budu úplně první Slovák v americkém týmu, co se CSka týče. Měli jsme málo tréninku, takže budeme hrát spíš takový volný styl. Ale Američané jsou známí tím, že dokážou být v tomto stylu velmi nepříjemní, takže se snažím do tohoto stylu zapadnout. 

STYKO v novém dresu (zdroj: Instagram)

Cloud9 jsou vítězi posledního CS:GO Majoru, cítíš kvůli tomu na sebe nějaký tlak?

To, že vyhráli poslední major, nehraje žádnou roli. Tehdy patřili Cloud9 mezi top týmy, naopak dnes přijeli překvapit. Tým nemá ani stabilní sestavu, proto jsme sem dojeli pouze překvapit. Já to naopak beru jako dobrou zkušenost a možnost ukázat se i v jiném týmu než mousesports. Nějaký tlak tak necítí snad nikdo, ani tým, ani coach, ani organizace. Prostě nám řekli, ať hrajeme s klidem, že tak budeme mít šanci něco uhrát. Já tedy tlak necítím, ani když hraju po boku hráčů, kteří vyhráli nejprestižnější turnaj světa.

Jak jste se na ESL One Cologne připravovali?

Co se přípravy týče, ta byla minimální. Trénovali jsme dva dny a já jsem hrál s pingem 180, takže jsem se sekal, ale hrálo se mi dobře. Šlo hlavně o komunikaci a zvyknutí si na trochu jiné názvy poziček, než co se používají tady, obzvlášť v mousesports jsme používali některé hodně specifické názvy. Taky jsme si "na sucho" řekli nějaké taktiky, které jsme si tady na tréninku vyzkoušeli. Všechno klapalo, takže jsme spokojení s tím, jak příprava probíhala. Na to, že trvala jenom dva dny, asi nemohla být lepší. Uvidíme ale, jestli to stačiilo.

Bude tvoje hra za Cloud9 jednorázovkou nebo je možné, že tě uvidíme v modrém dresu častěji? Případně jak vidíš svou budoucnost na CS:GO scéně?

Zatím je Cloud9 jenom jednorázová pomoc, stand-in, ani nevím, jestli mě budou potřebovat i na ELEAGUE, které je za rohem, nebo tam už mají někoho domluveného. Všechno se bude nejspíš odvíjet od toho, jak zahrajeme tady v Kolíně. Co se mého působení na CS:GO scéně týče, dostal jsem nabídky od týmů z Evropy i z Ameriky a uvidím, jak se rozhodnu. Nechávám to otevřené a uvidím. Musí to být ale dobré rozhodnutí, protože v dnešní době se uzavírají smlouvy na dlouhé doby, na rok, klidně i dva a déle. Zároveň je ale potřeba vyřešit buyout v mouz, protože momentálně jsem jenom na lavičce.

Kdybych ale dostal nabídku od Cloud9, na 95 procent bych do toho šel. Nic mi momentálně nebrání se přestěhovat do Ameriky a kromě blízké rodiny a kamarádů mně tu nic nedrží. Myslím, že by to pro mě byl dobrý test, rád zkouším nové věci a Amerika se mi vždy líbila. Takže kdyby tato nabídka přišla, určitě bych nad ní uvažoval, protože Cloud9 je dobrý tým a myslím že bychom si spolu sedli jak ve hře, tak mimo ni. Nejspíš bych tedy do toho šel, ale záleží na tom, jestli bych tu nabídku dostal.

(poznámka autora: V rozhovoru pro HLTV.org se RUSH vyjádřil, že tým bere ESL One Cologne hlavně jako zkoušku STYKA a pokud by byla volba na něm, STYKO by byl jejich pátým hráčem)

Co stálo za tvým koncem v mousesports? Přece jen se zdálo, že všechno šlape jak má.

Zbytek týmu dostal pocit, že jsme se dostali na náš výkonostní strop a že už se delší dobu nikam neposouváme. Sice jsme se vždy dokázali umístit vysoko, ale když nepočítám V4 a StarLadder, tak jsme to nikdy nedotáhli k vítězství. Poslední dobou jsme jako tým moc netrénovali, v týmu panovala atmosféra, ve které se nikomu nic nechtělo a do Brazílie jsme dokonce odletěli bez oskara. Tým tedy potřeboval něčím nakopnout a ten impulz přišel v podobě nového hráče. Týmu tedy držím palce a doufám, že toto byl ten důvod, proč ty výkony někdy nestačily na výhru. Je ale potřeba si pořád pamatovat, že jsem součástí mousesports a jsem připravený naskočit zpět, kdyby to bylo potřeba. Záleží jen na nich, jak jim to půjde se Snaxem v týmu, a jak využijí to, co udělali. Stále jsme však kamarádi a v podstatě to stále vypadá stejně, jako když jsem byl součástí týmu. Respektuju co udělali, protože je to jedna z možností řešení a dost možná je to to správné řešení.

Je něco, co bys chtěl vzkázat svým fanouškům?

Chtěl bych fanouškům poděkovat za podporu, za pěkné komentáře a za super odezvu, kterou mi dáváte na sociálních sítích. Je toho vážně hodně a já to nestíhám číst všechno, ale když má hráč těžkou chvíli, takovéto věci jej hodně povzbudí a každý hráč si jich hodně váží. Velmi si jich vážím i já a doufám, že vás v Kolíně nezklamu, a že i když nehraju ani za evropský ani za slovenský, ale za úplně cizí tým, tak i tak nám budete fandit.

Štítky: Cloud9, rozhovor, styko
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.