Přejít k hlavnímu obsahu

Tencent spustil vlastní streamovací platformu Trovo, stane se přímým konkurentem Twitche?

30. 6. 2020 | 11:50 Twitch.tv
Tencent zavádí ve Spojených státech livestreamingovou službu, která je podobná Twitchi, patřícímu Amazonu, a vstupuje tak do amerických sociálních médií. Podle vyjádření Reuters má Tencent jako jedna z mála společností zdroje pro to, aby se stal pro Twitch výzvou.
Tencent
Tencent

Největší čínská společnost v tichosti testovala streamovací síť se zaměřením na mobily v USA minimálně od letošního března. Dříve byla tato síť nazývána Madcat, teď ji budeme moct znát pod jménem Trovo Live. Jedná se o novou službu, která velmi připomíná Twitch, jak vzhledem, tak funkcemi. Není překvapením, že jejími vlajkovými loďmi jsou hry od Tencentu, tedy Fortnite nebo PUBG Mobile, služba zahrnuje ale i další tituly jako GTA nebo Destiny 2. V červenci se navíc chystají spustit partnerský program ve výši 30 milionů dolarů.

Tencent rozšiřuje své zdroje pro online streamování. Společnost utratila zhruba 236 milionů dolarů za nákup ovládajících prvků Huya (což je jakýsi čínský ekvivalent Twitche) a také na získání obsahu a technologie od iFlix.

Jak už bylo zmíněno Tencent je jednou z mála společností, která by mohla být schopna stát se výzvou pro Twitch, navíc na svém domácím trhu dominuje v oblasti gamingu a sociálních médií. Je však třeba uznat, že Trovo je pravděpodobně zatím pouze v zárodku a musí ještě vynaložit mnoho úsilí, aby si vytvořil uživatelskou základnu v zahraničí.

V současnosti je Trovo Live ve verzi beta testování a herní komunita si ho zatím nijak výrazněji nevšimla. Ty nejnavštěvovanější streamy nemají tolik sledujících, ačkoliv Discord kanál má již více než 5 tisíc členů. Přilákal také některé zkušené tvůrce z Twitche a YouTubu. Pro uživatele končícího Mixeru je to také zajímavá varianta, kam se přesunout.

Bobby Plays, tvůrce gamingového obsahu se skoro 450 tisíci odběrateli na YouTubu, se vyjádřil, že s Trovo zatím neměl „žádné jiné než dobré zkušenosti.“

Stejně jako Twitch Trovo spojuje ukázky živých kanálů, postranní panely pro chat s ostatními diváky a doporučení kanálů s důrazem na nejoblíbenější aktivní tvůrce. Rovněž má placené předplatné a odměny, které divákům umožňují podporovat jejich oblíbené streamery. Další podobností s Twitchem je odstupňovaný partnerský program, jehož cílem je povzbudit hráče, aby se připojili.

obrázek

Trovo přichází, alespoň na americký streamovací trh, v tu pravou chvíli. Microsoft oznámil, že v červenci skončí Mixer – platforma, která loni v létě „přetáhla“ oblíbeného streamera Ninju z Twitche a posléze stejný tah provedla se Shroudem, další velkou hvězdou světa stremaů. Twitch se zase otřásá pod řadou obvinění z toho, že přehlížel sexuální obtěžování a šikanu od některých ze svých nejpopulárnějších uživatelů.

Trovo v podmínkách užití na svých webových stránkách tvrdí, že je přidruženou organizací Tencentu, a to bez nějakého většího vysvětlení. Dokument uvádí jako kontaktní adresu tu samou, jakou využívá Tencent pro své americké hlavní sídlo, a to v Palo Alto v Kalifornii. Tencent se k tomu odmítl více vyjádřit. Vývoj a testování Trovo probíhalo pod drobnohledem v době zvýšené kontroly čínského vlastnictví sociálních médií v USA. Americký senátor Marco Rubio se vyjádřil, že platformy jako TikTok, které umožňují sdílet svou zkušenost prostřednictvím videa, jsou „využívány jako prostředek Čínskou komunistickou stranou, aby rozšířily autoritářskou cenzuru“.

Zásady ochrany osobních údajů pro Trovo uvádí, že jeho servery jsou umístěny v Hong Kongu, Singapuru a USA, avšak podpůrné a technické týmy, mající přístup k uživatelským informacím, se nacházejí v „kancelářích po celém světě“, tedy v pevninské Číně. Pokud Vás tato streamovací služba zajímá, její beta verzi najdete zde. Myslíte, že má Trovo šanci uspět a stát se skutečně konkurentem Twitche a dalších platforem?

Zdroj: thestar.com
Štítky: Tencent