Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2020: Jejky (#9)

5. 1. 2021 | 12:30 League of Legends
Deváté místo letošní ankety TOP 10 CZSK obsadil David "Jejky" Jakubec, dlouhodobě nejlepší jungler česko-slovenské scény, který svou pozici opět prokázal i v letošním roce, kdy stál u velkých úspěchů eSuby a tažení Repre Gold v Hitpoint Winter.
Jejky
Jejky
Zdroj: Zdroj

Letošní ročník ankety TOP 10 CZSK přináší herní monitory AOC C27G2ZU/BK Gaming, za což společnosti mnohokrát děkujeme. Jejky se letos posunul z desátého na deváté místo, a toto umístění si zasloužil zejména svým hvězdným výkonem v jarní části sezóny, kdy se na něj snášely pochvaly snad ze všech koutů profesionální scény. I tak ale Jejky na lepší nabídku nedosáhl a v eSubě zůstal pro vítězný letní split Hitpoint Masters a stejně úspěšný šampionát MSR 2020. Poté však Jejkyho jeho tým propustil ze svých řad a přidal se k cílevědomým Repre Gold, kteří ovládli základní část Hitpoint Winter, ale po reverse sweepu ve finále nakonec obsadili druhé místo. 

Jak bys krátce obecně zhodnotil letošní sezónu ze svého pohledu?

Kdybych měl nějak zhodnotit tuto sezónu, tak bych řekl, že to bylo docela dobré, avšak mé cíle jsou vysoké, takže je to pro mě i zklamání. 

Jarní split Hitpoint Masters jste s eSubou prošli prakticky bez problémů, ale před play-off jste vyměnili botlane.

Změnu jsme udělali z důvodu, že si kluci na botu přestali vzájemně důvěřovat. Tak tady v Česku je to povinnost.

Na EU Masters se vám povedlo probojovat do základní části a byl jsi chválen i experty ze zahraničí. Dosáhli jste maxima?

Na European Masters jsme si přišli opravdu silní. V tréninku jsme hráli s nejlepšími týmy z ERL lig i pozdějším vítězem LDLC a hry byly vyrovnané, ale jak už víme, nepřenesli jsme to do oficiálních zápasu ve skupině. Co se týče individuálních výkonů, hrál jsem fakt dobře a nedělal mi problém jediný jungler. Dalo by se možná říct, že to byl peak toho, kdo tady vůbec v Česku byl a bude.

Jejky vedle tehdejšího trenéra eSuby Nightshara
Jejky vedle tehdejšího trenéra eSuby Nightshara
Foto: eSuba

Po první polovině sezóny se hodně spekulovalo o tvém odchodu do zahraničí. Bylo něco takového na stole?

Jak už jsem říkal, hrál jsem podle mě fakt dobře, ale nejspíše po vyhoření v hlavní skupinové časti nás jako tým všichni vyškrtli ze seznamu případných posil.

V létě jste prodělali další změny v sestavě, ale mluvilo se hlavně o odchodu Nightshara. Jak moc proměna tým ovlivnila?

Potom, co Tomáš odešel, jsme věděli, že to bez něho bude těžký. Nebyl tam už ten chytrý zlatý človíček v podobě Tomáše, co udržoval řád a staral se o zlepšení týmu. 

Jak bys tedy hodnotil letní split, kdy jste znovu ovládli Hitpoint Masters, ale mezinárodní úspěch se tentokrát nedostavil?

Jak bych ho zhodnotil? No nic moc! Los nám samozřejmě nepřál, co si budem, ale ty týmy jsme porazit určitě mohli. Bylo krásně vidět zlepšení týmu GamerLegion, s kterými jsme si v totožné sestavě dělali v jarním splitu, co jsme chtěli. 

Poté už přišla Hitpoint Winter a ty jsi, pro mnohé nečekaně opustil, eSubu. Jak tvůj odchod probíhal?

Po nevydařeném splitu tam samozřejmě byly určité neshody a způsob, jakým to eSuba chtěla vyřešit, se mi nelíbil, i přesto jsem řekl, že Winter split odehraju. Když už jsem s tím počítal, v den uzávěrky Winter splitu mi bylo řečeno, že to odehrají s někým jiným, takže to bylo v mých očích trošku levá. Kdyby mi to řekli dříve, jako profesionální organizace, jednoduše bych si složil tým podle mých představ... Tímto bych chtěl uzavřít téma Jejky a eSuba.

Jejky na Gillette MČR 2019
Jejky na Gillette MČR 2019
Foto: eSuba

V Hitpoint Winter jste nakonec utvořili sestavu v Repre Gold. S čím jste šli do této ligy? 

Soupiska se tvořila na poslední chvíli kvůli tomu, co jsem psal výše. Napsal mi Krakeer z Repre Gold, zda si nechci zahrát za ně. Takže jsme to nějak překopali a takhle to vzniklo. S Repre Gold jsme netrénovali, jestli nepočítáme CS:GO. (směje se) Samozřejmě jsme ale ligu chtěli vyhrát a málem se to i podařilo.

I přes výbornou základní část jste nakonec skončili druzí. Jak moc mrzí reverse sweep ve finále?

Samozřejmě obrat mrzí, ale kdo viděl třetí hru, tak ví, že jsme to měli v kapse a prohráli jsme si to sami. Celkově to hodnotím pozitivně, zvlášť vzhledem k tomu, že jsme netrénovali, ale zase se na to nemůžeme vymlouvat.

Jak snášíš aktuální situaci okolo koronaviru? Ovlivnilo to nějak tvoji sezónu? 

Tak mě osobně koronavirus nijak neovlivnil a ani neomezil. Je mi ale líto, že nebyly LANky, protože ty jsou na Hitpointu to nejlepší. Motivace nechyběla, ale hrát online a offline je úplně něco jiného a já mam fanoušky opravdu moc rád.

Ještě k česko-slovenské scéně. Líbí se ti, jakým směrem domácí scéna směřuje?

Česká scéna jde určitě nahoru rok od roku, ale pořád tu není konkurenceschopnost, kterou by to chtělo, a hlavně málo oficiálních zápasů oproti jiným ligám. Chybí tady trenéři, co té hře opravdu rozumí a jenom si na to nehrají. Chtělo by to víc turnajů s pořádnými prize pooly a více peněz obecně. Poslední krok už je gaming house/office, který se bude využívat celý split nebo rok, jinak než profesionálně to podle mě dělat už opravdu nejde.

Jejky na posledních živých Hitpoint Legends
Jejky na posledních živých Hitpoint Legends
Foto: eSuba

Už víš, jak to bude příští sezónu? Přijde přesun do zahraničí?

Na poslední chvíli přišla decentní nabídka, která mě zaujala a já se těším na nové prostředí. Uvidíme, jak se nám bude dařit. 

Díky za rozhovor. Máš nějaký vzkaz na závěr pro tvé fanoušky nebo čtenáře PLAYzone?

Chtěl bych všem svým fanouškům moc poděkovat, ale haterům taky, protože kdyby jste nebyli, dělal bych něco špatně, díky! A samozřejmě vám všem přeju hodně štěstí do nového roku!


TOP 10 CZSK 2020:

  1. ???
  2. ???
  3. ???
  4. ???
  5. ???
  6. ???
  7. ???
  8. ???
  9.  Česká republika David "Jejky" Jakubec
  10.  Česká republika Nguyễn "Eren" Đức Anh

Hlasovali: Tomáš "Nightshare" Kněžínek, Radim "Zizou" Zaoral, Jan "Worry" Voráček, David "Krakeer" Bruk, Dalibor "Dalijes" Vacek, Luong "Narama" Nguyen, Radek "DON LAFFSON" Mikušovský, Dominik "Speedy" Hanus, Richard "Micro" Mendl, Marek "Krewca" Krejčík, Tomáš "Mortsche" Anděl, Jan "Kangae" Sekanina, Prokop "Hippowan" Sojka, Čtenáři webu playzone.cz