Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Kamilius (#9)

29. 12. 2019 | 14:10 League of Legends
Na deváté příčce žebříčku TOP 10 se umístil slovenský support Kamil "Kamilius" Košťál, který si v letošní sezoně celkem zahrál za 4 týmy. Po splitu v eSubě působil ještě v Řecku, Španělsku a Německu.
Kamilius TOP 10 CZSK
Kamilius TOP 10 CZSK

Kamilius oproti loňsku poposkočil o jednu pozici, a to zejména díky množství zahraničních zkušeností. Sezonu sice započal v eSubě, ale v základní sestavě ho nahradil navrátilec Tarky. Kamilius si tak v play-off nezahrál ani hru a jen přihlížel překvapivé finálové porážce svého týmu od AS Trenčín. Po jarním splitu Kamilius zamířil do zahraničí, konkrétně do řeckých WL Gaming. I přes slušné výsledky slovenský support tým brzy po startu ligy opustil a po krátké pauze zamířil do španělského celku x6tence. Proti silné španělské konkurenci Kamiliusův tým nezvládl konkurovat a letní split zakončil na 9. místě.

European Masters sice byly v nedohlednu, ale Kamil sezonu neukončil. Místo toho posílil německý tým PENTA 1860, ve kterém započalo česko-slovenské období. V týmu totiž krom Kamiliuse dlouho působil také Robocop a k nim se přidali také jungler Sawyor a midař Zoir. Tento tým se úspěšně zúčastnil několika německých soutěží na nejvyšší úrovni a skončil na 9. až 12. místě v hlavním turnaji Premier Tour a následně na 7. místě v zimním splitu ESL Meisterschaft. V této lize měla domácí čtveřice velmi slušně nakročeno k postupu do play-off, když se po šestém týdnu drželi s šesti výhrami na děleném 4. místě. V závěrečných šesti zápasech ale tým bohužel získal jen jedinou výhru a sezonu tak zakončil až na 7. místě se skóre 8:10.

Kamilius x6tence

Ahoj Kamile! Nejprve gratulujeme k devátému místu. Jak osobně vnímáš tohle umístění?

Ahoj, ďakujem za 9. miesto. Myslím, že som nemal až tak úspešnú sezónu, keď ju porovnám s hráčmi, ktorí sú vyššie v rebríčku nado mnou, takže súhlasím. Myslím, že budúci rok budem v ankete vyššie.

Letošní rok jsi začal v eSubě, kde ses ale přesunul spíše do role náhradníka. Jak vnímáš tuhle část roku, která navíc pro tým nedopadla příliš úspěšně? 

Vnímal som to ako také obdobie individuálneho rozvoja. Moc som neriešil veci ohľadom tímu a ako sa im darilo, na Legends som v podstate ani nebol súčasťou tímu. Hral som veľa soloQ a zlepšoval sa individuálne, pretože som vedel, že v eSube aj tak nechcem zostať a chcem sa posunúť do EU.

Po jarním splitu ses vydal do řecké ligy, kde jsi ale po několika zápasech tým opustil. Proč došlo k takovým změnám?

Tím potreboval import midlane a neostali im import sloty, tak sa rozhodli zobrať gréckeho supporta a importnúť midlane. Tím bol ale strašne bad, tak som rád, že som odtiaľ ušiel najrýchlejšie, ako sa dalo.

Nakonec jsi si ještě v létě zahrál za x6tence a s nimi si zahrál španělskou SuperLigu? Je to nejsilnější regionální liga v Evropě?

X6 bola super organizácia, čo sa týkalo kvality života. Mal som skoro vlastný byt, office, kde sme mali klímu, fajn PC a dokonca aj stage, kde sa chodili pozerať fanúšikovia z mesta, keď sme hrali official match. Najlepšia liga to ale nie je, podľa mňa je lepšia nemecká liga.

Kamilius PENTA

Na podzim jsi zamířil do PENTA 1860 a zahrál sis tak i v Německu. Jak se uskutečnil tento přesun? 

Winter split sa neberie moc seriózne a veľa líg sa ani nehralo. Robo povedal, že PENTA hľadá hráčov, tak som joinol. Lepšie si zahrať najlepšiu ligu v EU a byť average, trénovať a zlepšovať sa, ako nič nerobiť 3 mesiace.

V týmu PENTA sis zahrál i po boku Zoirena, Sawyora a Robocopa. Jak vznikla situace, kdy německou soutěž hráli v podstatě tři hráči z česko-slovenské scény? Co říkáš na vaše společné výkony?

Spravili sme si taký for fun team. Keďže sa nehrá o kvalifikáciu do EUM, tak sme si povedali, že prečo si nezahrať spolu, ako za starých čias v eSube. Split hodnotím veľmi pozitívne, aj keď sa nám nedarilo až tak dobre, porazili sme napr. BIG, mouz a hlavne som sa veľmi zlepšil individuálne, aj čo sa týka game knowledge.

Na konci sezóny jste všichni oznámili status volného hráče. Je éra česko-slovenské Penty u konce? Kde tě uvidíme příští rok? 

Ja už som podpísal zmluvu s iným tímom, budem hrať v nemeckej PRO divízii. Nechajte sa ale prekvapiť. Éra česko-slovenskej PENTY je 100% u konca.

PENTA Kamilius

Na závěr, zvládl bys jmenovat hráče, který se do TOP 10 může dostat příští rok?

Myslím, že Random/Mjrdee/Sawyor sú najlepší kandidáti.

Díky za rozhovor. Za celý PLAYzone redakci ti přeji hodně štěstí do příští sezóny a samozřejmě šťastný Nový rok! Chtěl bys ještě něco vzkázat našim čtenářům, či svým fanouškům?

Ďakujem všetkým čo mi dali hlas, šťastný Nový rok a pokojné sviatky.

TOP 10 CZSK

  1. ???
  2. ???
  3. ???
  4. ???
  5. ???
  6. ???
  7. ???
  8. ???
  9.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál
  10.  Česká republika David "Jejky" Jakubec

Hlasující

  • Komentátoři: Kangae, Roman Dufek, Bronko
  • Trenéři: Nightshare, Zizou, Micro, DON LAFFSON, Kocourek, Speedy
  • Redaktoři: Hippowan
  • Čtenáři webu PLAYzone