Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: leckr (#10)

3. 1. 2020 | 18:59 Counter-Strike 2
Hlasování početné poroty i stovek členů domácí CS:GO komunity je u konce, nastal tak ten správný čas odstartovat představování nejlepších deseti českých a slovenských hráčů za uplynulý rok. Pro mnohém velkým překvapením je načasování zařazení bývalého eSubáka leckra, který nám v rozhovoru přiblížil své nové full-time angažmá.
Michal 'leckr' Kadlíček
Michal 'leckr' Kadlíček

První otázka nemůže být jiná. Jmenuj jeden faktor, proč byl rok 2019 pro tebe tak průlomový?

Cílevědomost. Do této hry dávám veškerý svůj volný čas, dávám do každého zápasu či tréninku své maximum a věřím v to, že se to jednou opravdu vyplatí. Díky tomu, že v CSku taktéž nechávám hodně emocí, tak každá výhra či úspěch mě namotivuje ještě dvakrát tolik a vytrvale se chci dále zlepšovat.

    Asi bych to popsal těmito slovy: Hard work pays off.

    Jak moc tě překvapilo, že ses mezi nejlepších deset hráčů roku dostal? Jak vnímáš své největší přednosti? Jmenoval bys ty sám sebe do TOP10?

    Tento rok byl pro mě opravdu nejúspěšnější za celou mojí kariéru – 7 vyhraných turnajů. Podle statistik bych se asi sám nezařadil mezi TOP10 CZ/SK hráčů, ale jelikož já jako IGL vím, že tahle hra není jenom o číslech a statistikách, tak ta čísla tolik neřeším. Asi bych se rád jmenoval do TOP10 za letošní úspěchy, ale výkonově jsem nijak extrémně nezářil, až na grand finále FORTUNA COOL ligy s Brute, to se mi fakt povedlo. Mezi své největší přednosti určitě leadership, který se pořád snažím zlepšovat. Chci být tím správným lídrem ve hře, ale i mimo ni. Snažím se být emočně nejstabilnější ve hře a chtěl bych, aby každý hráč měl ve mě důvěru. To jsou podle mě nejvíce důležité vlastnosti u IGL role, jelikož od jeho nálady a energie se odvíjí poté celá hra.

      Michal 'leckr' Kadlíček

      Jedním z velkých highlightů roku byl velkolepý comeback na COOL lize. Pamatuješ si, jak se to povedlo?

      Sám ani nevím, jak se mi to povedlo. Bohužel, začátek BO5 série se vůbec nepovedl, nebyla energie, nebyla nálada, nic se nedařilo. Ovšem po každé mapě jsem se snažil kluky motivovat a motivovat, jenže se nedařilo. Až nám opravdu začalo téct do bot za stavu 0:2 na mapy, tak jsme se probudili na Infernu a už to bylo znát, že jsme zpět. Nejdůležitější byl ten hype, který jsem se snažil probudit na TeamSpeaku. Bez energie a pořádné motivace nelze otočit žádný zápas. Před poslední mapou už jsem cítil, že jsme v plné síle zpět, každý byl pořádně nahypovaný, ale u kluků z eXtatus bylo vidět, že taková nálada tam prostě není. 

      Jak se zpětně ohlížíš za první polovinou roku strávenou právě s týmem Brute? Co ti jako IGL přinesl váš zahraniční kouč?

      S klukama to byla skvělá jazda. S Maxxem a capseNem jsme dokázali po tak dlouhé době společně něco vyhrát a našli jsme dva skvělé spoluhráče, AJTTa a fazena, kteří k nám perfektně sedli. Byli jsme skvělá parta ve hře i mimo ni. Kluci ve mě měli stoprocentní důvěru a nikdy jsem nad tím nepochyboval. Dodali mi sebevědomí, které kapitán opravdu potřebuje. Ani už nevím, jak mě napadlo oslovit německého kouče Schwaba, ale vůbec toho nelituji. Schwab do naší hry dodal strukturu i profesionalitu. Bral všechno úplně jinak a vážněji, což nám dost pomohlo.

      Hlavní věc, co se mi na Schwabovi líbí, je jeho pracovitost, kterou na CZ/SK těžko najdeme, nebo spíše nenajdeme. Má skvělý knowledge o CSku a společně s jeho pracovitostí mi to dost usnadňovalo práci.

      Jak vznikala sestava eSuby, kam přešli hráči z několika týmů? Co pro tebe osobně znamenalo podepsat v eSubě, byla právě organizace klíčovým faktorem k přestupu?

      Během léta jsem byl osloven eSubou, jestli bych neměl zájem vést novou sestavu. Přemýšleli jsme společně s benq1m o možných variantách, ale nakonec jsme se rozhodli pro blogg1se, kterého já osobně znám již přes devět let a benq1 věřil v jádro ZEDKO, SHOCK, HenkkyG. Jelikož eSuba byla již od mých mladých let vysněnou organizací, tak to tomu určitě pomohlo. Již jako mladý hráč Call of Duty 2 jsem vzhlížel k eSubě a vždy jsem si říkal, že by byl splněný si za ni někdy hrát. Taktéž jsem díky eSubě letos získal dost cenné zkušenosti v oblasti reklamy a spravování sociálních sítí, za což klukům fakt děkuji.

      Michal 'leckr' Kadlíček

      Hned jste naskočili do COOL ligy, kde jste na online byli suverénní a zvládli i LAN finále. Cítili jste být i na výši, poté i díky výhře Tiger Masters?

      Ovšem tyhle dvě výhry nám dodali velké sebevědomí, což je v týmu dost potřeba. K tomu jsme vyhráli i něco v EU a cítili jsme, že máme na to vyhrát další turnaje. S tímto mindsetem jsme šli také i na MČR, věřili jsme, že tento rok máme konečně šanci vyhrát MČR.

      Na vrcholu sezóny ale na MČR přišlo překvapivé vypadnutí už ve čtvrtfinále. Dolehla na vás právě ta pozice favorita?

      Podle mě bych neúspěch na MČR nespojoval s pozicí favorita, alespoň já jsem neměl v tomto žádný stres. Prostě jsem šel hrát a věřil jsem v naší formu. Spíše se nám nedařilo po týdenním bootcampu a na MČR jsme skoro vlastně ani nepředvedli to, co jsme natrénovali. Chyby byly přímo ve hře, než v psychické stránce hry.

      Bohužel, občas to nepadá, občas to nejde. Je to přece hra, ne vždy se daří.

      Teď už k novému roku, jelikož ses rozhodl jít do zahraničí. Co bylo při rozhodování se odejít pro tebe to nejdůležitější? Nebo to prostě jen nešlo odmítnout?

      Nová výzva, profesionalita a hraní na plný úvazek. Tohle budou asi tři nejdůležitější faktory. Já jako IGL sbírám motivaci a energii z nových výzev. Nerad bych hrál stejnou hru dokola a dokola, každý zápas to stejný a podobně. Nemyslím to stylem, že měnit sestavy každý měsíc, ale něco malého nebo i velkého, co dokáže tu hru oživit či pozměnit. V tomto případě je to callování v angličtině a pracovat s hráči z jiných zemí. Do této doby jsem čistě calloval jen v češtině a pracoval jen s CZ/SK hráči, s jejich mentalitou, stylem hry a znalostmi hry. Nyní je pro mě výzva pracovat s jinými lidmi, třeba mi to více sedne, nebo se přiučím novým věcem. Dále nesmím zapomenout na další důležitý faktory a to jsou profesionalita a full-time. Jdu do týmu, kde již nehrajeme for fun po večerech, ale je to naše práce a chceme se opravdu někam posunout. Tudíž z občasných tréninků po večerech se stávají pět až šestkrát týdně devítihodinové tréninky, od odpoledne až do večera. Většinou se sejdeme třeba kolem 13. hodiny a končíme kolem 22-23. A díky podpoře od organizace, která nám zajistí, abychom mohli hrát CSko na plný úvazek a nechodit do práce či školy. V naší hlavě je momentálně jen CSko a věci s ním spojené, takže se nemusíme věnovat ničemu jinému.

      Michal 'leckr' Kadlíček

      Co ti po herní stránce tvé první angažmá dle tvého názoru nejvíce přinese? Jak se osobně těšíš na vedení týmu plně v cizím jazyce?

      Cenné zkušenosti, které jako lídr můžu využít v budoucnu. Hodně důležitý faktor je pro mě náš trenér, který do toho týmů dává maximum a já se jen nestačím divit, jak skvěle dokáže vést tréninky. Mimo to jsou někteří mí spoluhráči zkušenější a dokážou předávat kvalitní zpětnou vazbu, což jako IGL dost cením. Například ecfN hrával za ALTERNATE aTTaX, kteří byli ve své době TOP40 světa. Těším se do budoucna, co nového se ještě naučím. A vedení týmu v angličtině? Je to něco nového a právě to mě na tom baví. Jelikož je to pro všechny z nás nezvyk callovat v angličtině, tak si to taky zjednodušujeme. Například přesně dané protokoly, jak chceme postupovat na site, že nemusím jako IGL dělat micro-management, který jsem na CZ/SK ve všech týmech dělal. Nebo že místo toho, abych každému hráči řekl, co má během kola udělat, tak v tomto týmu jen řeknu, že jdeme na Ačko a každý ví, jaký granát potřebujeme a jakým stylem chceme ten site získat. Je to o dost jednodušší a rychlejší, ale také těžší na naučení – proto trávíme například každý den nejméně dvě hodiny na offline serveru, kde si tyhle věci několikrát projíždíme a jakoukoliv chybu pečlivě opravíme.

        Řekl bych, že každá země má svůj vlastní specifický styl, který se v dané zemi hraje. Nyní, když pracuji s německými hráči a jedním Švédem, tak se taktéž přiučím něčemu novému.

        Jak moc očekáváš, že se změní tvůj život, když se budeš hraním živit na full-time? Máte třeba i nějaký týmový house na bootcampy?

        Určitě plánuji dávat větší focus na životní styl. Již od začátku 2019 jsem začal se sebou něco dělat a také mi to pomohlo výrazně na psychice. Nyní v NLG spolupracujeme s performance coachem, který nám neustále pomáhá s zlepšováním životosprávy. V profesionální sféře CSka už nejde o to, že si sednu za PC a jdu klikat na myši. Nelze předvést svůj 120% výkon v důležitém zápase, když pro to vlastně nic neudělám. Základy jako kvalitní spánek, kvalitní a zdravá strava či pohyb nebo fitness k tomuto neodmyslitelně patří. Taktéž je potřeba se soustředit na každou minutu našeho tréninku, a k tomu je potřeba dodržovat správnou životosprávu. Neříká se tomuto odvětví esport jen tak, je to jak v každém jiném sportu, jen nepotřebujeme tak velkou fyzickou námahu při zápasech, ale spíše psychickou. Uprostřed ledna odjíždím na dvoutýdenní bootcamp do Vídně, kde má NLG svůj vlastní gaming house. Neplánujeme tam bydlet, ale často tyhle prostory budeme využívat k bootcampování.

          Michal 'leckr' Kadlíček

          TOP 10 CZSK

          1. ???
          2. ???
          3. ???
          4. ???
          5. ???
          6. ???
          7. ???
          8. ???
          9. ???
          10.  Česká republika Michal 'leckr' Kadlíček
          Štítky: TOP10 2019, leckr
          Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.