Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch se omlouvá za nejasnosti s DMCA, slibuje, že se polepší

13. 11. 2020 | 12:56 Twitch.tv
Autorská práva občas nejsou jednoduchá záležitost. Streamovací platforma Twitch se ve svém prohlášení omluvila streamerům za to, jak zacházela s rozruchem kolem DMCA, a uznala, že měla věci zvládnout lépe.
Twitch
Twitch

Pokud sledujete své oblíbené streamery na Twitchi, jistě vám neunikla záležitost týkající se dodržování pravidel Digital Millenium Copyright Art (zkráceně DMCA). Ve zkratce, vše začalo letos v květnu, kdy tvůrce obsahu pohltila vlna důtek od DMCA, což bylo něco, na co nebyli vůbec připraveni, a neměli způsoby, jímž by se mohli s problémy vypořádat. 

Streameři dostávali varování za videa, která byla mnohdy i roky stará. Někteří dokonce dostali ban, aniž by předtím byli informováni nebo varováni. Mnoho z nich nedostalo žádné vysvětlení ohledně toho, kvůli jakému materiálu přesně obdrželi tři napomenutí od DMCA, nutná k tomu, aby byl jejich účet trvale pozastaven. 

Ze strachu z napomenutí a banů mnoho z nich vymazalo celé historie svého streamování, ačkoliv důkazy napovídají, že klipy jsou na Twitch serverech uloženy a podléhají případným napomenutím od DMCA i dlouho poté, co jsou z kanálu „vymazány.“ Aféra ohledně DMCA pokračovala i letos v říjnu, více podrobností najdete zde. 

Twitch v dlouhém blog postu prohlašuje, že byli překvapení náhlým přívalem upozornění stejně jako ostatní. Podle všeho předtím, než celá kauza odstartovala, dostávali streameři na Twitchi v průměru méně než 50 upozornění v souvislosti s DMCA ročně. Situace se ovšem změnila letos v květnu, kdy DMCA začalo zasílat tisíce upozornění týdně, zacílené na archívy tvůrců, zejména jejich klipy, něco, co se předtím nedělo. A to vedlo k chaosu. 

Bohužel zvýšený počet DMCA oznámení se nezastaví, a tak Twitch vyzývá tvůrce obsahu, aby se vzdělávali v oblasti autorských práv, aby nedocházelo k problémům. Jak se vyhnout upozornění od DMCA? Na to má platforma jasnou odpověď: „Ve svém streamu nepřehrávejte zaznamenanou hudbu, pokud nejste vlastníkem všech práv k ní.“

Pokud jde o hry s licencovanou hudbou, Twitch doporučuje tvůrcům, aby si přečetli „licenční smlouvy s koncovým uživatelem“ (v originále jde o dokument End User Licence Agreement, ve zkratce EULA) hry, již chtějí živě streamovat, a zjistili, zda je streamování hudby ve hře povolené. Pokud ne, nebo si nebudou jistí, měli by využít možnosti hudbu ve hře vypnout.  

Twitch zároveň slibuje, že se polepší a další kroky lépe vysvětlí. Potvrdili, že pracují na nástrojích, které tvůrcům poskytnou větší kontrolu nad nahraným obsahem, nejdůležitější jsou lepší nástroje pro správu a vyhledávání jejich klipů a VOD videí, aby se zabránilo situaci, kdy streamer musí všechno vymazat ze strachu z napomenutí. Také pracují na zdokonalení technologie detekující zvuk chráněný autorskými zákony, což tvůrcům usnadní kontrolu nad tím, jaký zvuk z živých přenosů se zobrazí v zaznamenaném obsahu.

Platforma si uvědomuje, že jejich komunikace týkající se upozornění DMCA není dokonalá a vytváří systém, který poskytne více podrobností o sankcích za porušení autorských práv, například toho, jaké dílo chráněné autorskými právy bylo údajně porušeno, kdo je žadatel a jak je mohou streameři kontaktovat.

Nakonec Twitch zmínil možnost, že by Twitch potenciálně měl „licenci pokrývající veškeré použití nahrané hudby. Je to něco, co zkoumají jako alternativu, obecně si ale myslí, že to jednoduše nevyhovuje potřebám tvůrců obsahu na Twitchi.  

Od 18. listopadu Twitch také plánuje pořádat první ze čtyř živých sezení tzv. Creator Campu (Tábora tvůrců), ten by měl dát streamerům více informací, aby se lépe vyznali ve světě autorských práv a streamování. 
 

Zdroj: ginx.tv
Štítky: Twitch, DMCA