Přejít k hlavnímu obsahu

Streamery zasáhla další vlna varování ohledně copyrightu, řekněte sbohem záznamům a klipům

23. 10. 2020 | 17:59 Twitch.tv
První vlna varovných emailů, upozorňující streamery po celém světě na porušování autorskách práv při přehrávání licencované hudby, se přehnala před několika měsíci a teď tady máme pokračování. Streameři znovu obdrželi upozornění o mazání obsahu a případných dalších trestech, tudíž platformu uchvátila panika i zloba a sami tvůrci obsahu musí mazat své drahocenné záznamy.
DMCA
DMCA

Na Twitchi se znovu globálně objevuje situace navazující na kauzu kolem autorských práv a volného užívání hudby bez licence, které jsme byli svědky před několika měsíci. Pro ty z vás, kteří již zapomněli, o co se jednalo, můžete si celou problematiku připomenout v našem článku a přiložených videích. Nyní se historie opakuje a ještě více se přitvrzuje, když před několika dny spousta streamerů po celém světě obdržela výstražný email ohledně licencovaného obsahu.

Partneři Twitche, jejichž obsah, ať už se jedná o aktuální, či ten starý, nekoresponduje s pravidly DMCA (Digital Millenium Copyright Act), obdrželi ve zmíněném emailu upozornění, že všechen tento obsah (klipy a záznamy) byl smazán, a to bez jakékoliv možnosti odvolání se. Výstraha má navíc působit jako poslední varování, aby se streameři poučili o zákoně s copyrightem a využili volně dostupné možnosti a funkce, které nabízí i samotný Twitch, ale i aby si zkontrolovali a eliminovali další případný obsah, nehledě na to, jak starý je.

Ačkoliv se ve většině případů znovu jedná o použití copyrightované hudby v pozadí, pravděpodobně se toto varování vztahuje na veškerý streamovaný obsah, který má licenci a nejedná se o původní tvorbu streamera, což značně ztíží práci například reakčním kanálům. Twitch navíc informace ve svém varování podal nejasně a streameři, jak na naší domácí scéně, tak i po celém světě, se stresují, co je může čekat v budoucnu, viz zmatený a naštvaný TimTheTatman.

Jedinou radou je si zkontrolovat i několik let staré záznamy a klipy, jenže pro nedostatek nástrojů na tak náročný úkon, zvlášť když někteří streameři mají tisíce záznamů, Twitch v podstatě říká "smažte úplně všechno". Pochopitelně to streameři nesou s těžkým srdcem, v záznamech jsou vzpomínky a různé významné události, které nyní mají do 23. října vlastními silami zkontrolovat či smazat – situaci nejvíce odnese například ArcadeBulls, který má opravdu poctivě archivované záznamy a dal si na tom spoustu práce, ale samozřejmě i další.

Streameři tedy většinou přistoupili k razantnímu kroku vše z kanálu smazat ze strachu z možného trestu a ty nejlepší a nejdůležitější klipy si musí oni nebo jejich fanoušci zkrátka stáhnout. Situace navíc nešetří nikoho, odnesou to jak menší, tak i ti největší streameři, doma i v zahraniční. Pokud máte více času a chcete si situaci vyposlechnout přímo z úst zasaženého streamera, CzechCloud o kauze vydal celé video.

Štítky: DMCA, CzechCloud