Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch žádá streamery, aby hráli hry bez hudby. Vyhnou se tak napomenutí od DMCA

13. 11. 2020 | 17:08 Twitch.tv
Ohledně záležitostí s DMCA se objevují stále nové a nové informace a případy postihů streamerů. Twitch se k situaci tento týden konečně oficiálně vyjádřil a uznal, že chyboval. Zároveň doporučil streamerům, aby raději hráli hry bez hudby, aby se vyhnuli napomenutí v souvislosti s využíváním hudby chráněné autorskými právy. Komunita tuto radu nepřijala vlídně.
Twitch
Twitch

Více informací ohledně prohlášení a toho, co Twitch do budoucna plánuje, najdete zde. Problém bohužel nezmizí přes noc, zvláště když existuje několik sporných témat, která tvůrce obsahu jenom matou. Jednou z těchto otázek je také streamování her s licencovanou hudbou. 

Ohledně této otázky Twitch odvětil jednoduše – aby streameři hráli hry bez hudby. Každý tuší, že to jde jen velmi složitě, neboť mnoho her licencovanou hudbu obsahuje a v mnoha z nich hudba představuje jeden z klíčových prvků. Twitch podpora k tomu streamerům řekla, aby se podívali na licenční smlouvy s koncovým uživatelem (EULA), ty by jim měly prozradit, jestli hudba ve hře může být vysílána na živém streamu. Asi nikoho nepřekvapí, že reakce byly prakticky všechny negativní. Mnoho uživatelů má pocit, že Twitch by měl být tím, kdo se zabývá právními problémy, zejména pokud jde o tak zásadní záležitosti pro streamování, jako je hudba ve hře. 

Rada mezi streamery vzbudila nevěřícnost a pobouření. Ačkoliv mnoho z nich chápe, jak funguje hudba chráněná autorskými právy, myslí si, že odpověď Twitche daná tvůrcům obsahu není ten správný přístup a že se Twitch musí pokusit najít lepší řešení.  

Tvůrci obsahu, blíže seznámení s touto problematikou, navrhují, aby byl Twitch v tomto případě proaktivní a našel právní řešení, umožňující streamerům mít hudbu ve hrách zapnutou, nikdo si však není jistý, jak by to mělo fungovat.  

Vývojář Wes Keltner, stojící za populární kooperativní hororovou hrou Friday the 13th, zveřejnil video, kde vysvětluje, proč se takové věci dějí a jak funguje hudba ve hře z právního hlediska. Objasňuje rozdíly mezi originální hudbou vytvořenou studiem pro hru a licencovanou hudbou. V zásadě jde o to, zda studio vlastní hudbu použitou ve hře, nebo pokud si koupili licenci pouze k použití něčí práce ve své hře. 

Problém nastává proto, že licence platí pouze pro použití ve hře, ne pro živé vysílání. Takže když streameři vysílají, jak hrají onu hru, prakticky vysílají licencovanou hudbu, kdykoliv se ve hře objeví, a na to nemají právo. Ani Twitch, ani vývojáři a vydavatelé nemají práva vysílat hudbu, na kterou mají licenci pro použití ve hře, a toto povolení nemůžou udělit streamerům. 

Celá situace je velice komplikovaná a nešťastná a na obzoru není jasné a správné řešení. Je jisté, že se jedná o něco, s čím bude muset Twitch něco udělat, neboť hraní her bez originální hudby není něco, co by bavilo jak streamery, tak diváky, a časem se to může negativně podepsat i na samotné vysílací platformě. 

Zdroj: ginx.tv
Štítky: Twitch, DMCA