Přejít k hlavnímu obsahu

V únoru se koná šachový turnaj pro influencery, zúčastní se MrBeast, Pokimane i xQc

12. 1. 2021 | 15:08 Všechny hry
Na svatého Valentýna, 14. února, započne PogChamps 3. Tento šachový turnaj se má stát nejsledovanější šachovou událostí v historii.
PogChamps 3
PogChamps 3

Předchozí ročníky Pogchamps a PogChamps 2 sledovalo obrovské množství lidí, kdy počet diváků sledujících živý přenos dosáhl závratných 16 milionů. Letos půjde ještě o větší podívanou, a to především díky navýšenému prize poolu a řadě známých celebrit. 

Mezi potvrzenými účastníky jsou třeba MrBeast, youtubová celebrita s více než 100 miliony odběrateli, nebo Pokimane, jedna z nejznámějších streamerek na světě. Účastníci však nejsou nutně pouze youtubeři a streameři, šachy si přijde zahrát také herec Rainn Wilson, známý pro svou roli Dwighta Schrutea v seriálu The Office.  

To samozřejmě není všechno, nemůže chybět ani rapper Logic, nebo další slavný streamer xQc, který se do PogChamps již v minulosti zapojil. Poprvé má příležitost zazářit i youtuberka Michelle Khare. Řadu celebrit doplní moistCriTiKaL (Cr1TiKaL), pokerová hvězda Daniel Negreanu, bývalý komentátor turnaje a tvůrce obsahu Ludwig a bývalý Fortnitový profík Myth. Zajímavé je, že se účastní i virtuální streamerka CodeMiko. Výčet známých jmen jen odráží vzrůstající oblíbenost šachů za minulý rok a v nadcházejících dnech se dočkáme ještě dalších oznámení.   

Chess.com
Chess.com
: Chess.com

Výherní fond byl navýšen na 100 tisíc dolarů a tam zdaleka nekončíme. Stránka Chess.com se zavázala poskytnout dalších 100 tisíc dolarů v podobě darů pro neziskové organizace, neboť zažívá historický růst, kdy se každodenně na webu hraje přes 16 milionů her, čehož chce využít k nasměrování tohoto impulsu do růstu šachů a charity. 

Takhle velká akce by nebyla nic moc bez řádných moderátorů a komentátorů. Této rolese ujmou přední osobnosti ze světa šachů jako Hikaru Nakamura nebo Alexandra Botez, Levy "GothamChess" Rozman, Anna Rudolf a Danny Rensch za Chess.com. 

Událost pořádá americká společnost GRIP6, zaměřující se na ruční výrobu pásků, peněženek a dalších výrobků. Dalšími partnery jsou Guayaki, výrobce čaje Yerba Mate, a CyberpowerPC, hardwarový partner pro Chess.com. Také díky nim se může událost uskutečnit. 

Zkrátka půjde o jedinečnou akci, která je nevídaná jak svou velikostí, tak svým zaměřením. PogChamps bude možné sledovat na různých platformách, od Twitche a YouTube, po Facebook a Twitter. Samozřejmostí je živé vysílání na Chess.com/tv, finále se odehraje 28. února. Šachy jsou jednoduše něčím, co získává na oblibě, přední tváře z této oblasti mají na svých Twitch kanálech více sledujících než kdejaký streamer. Třeba Hikaru Nakamura, americký šachový velmistr, již překonal hranici 800 tisíc sledujících, v závěsu je Alexandra Botez s půlmilionem fanoušků.  

Účastníci turnaje v tom nebudou sami, k ruce budou mít kouče, kteří jim s tréninkem a přípravami pomohou a nabídnou užitečný vhled do jejich příprav během živých přenosů. Průběh tréninků již můžete sledovat na jejich Twitch kanálech. Kouči se stanou právě komentátoři turnaje. 

A kdyby tohle vše nestačilo, objeví se také zvláštní hosté, v podobě významných tvůrců obsahu, již se zapojili v přechozích ročnících. PogChams bude probíhat od 14. do 28. února. V následujících dnech by měla být uveřejněna poslední jména účastníků. Rozhodně půjde o jedinečnou podívanou, jedná se o zajímavé propojení tradiční „hry králů“ a nových streamerských technologií. 

Chess.com
Chess.com
: Chess.com
Zdroj: Chess.com
Štítky: šachy, Pokimane, qxc, CodeMiko