Přejít k hlavnímu obsahu

Videorozhovor s kapitánem mistrů světa v Dotě

29. 12. 2019 | 10:00 Dota 2
V posledním rozhovoru z IeSF Mistrovství světa v Jižní Koreji jsme si pozvali zástupce švédských mistrů světa v Dotě, nehrajícího kapitána Alexe Ferma. Ten byl s týmem plným hvězd jako doprovod, a mohl nás tak alespoň mírně zasvětit do tajů cesty za zlatými medailemi.
Alex Ferm
Alex Ferm

Jaký byl proces za utvořením švédského týmu z jádra Godsent?

Měli jsme švédskou kvalifikaci, kam se mohl kdokoliv přihlásit a kde bylo i několik pozvaných týmů. Jelikož jsme ale potřebovali ryze švédský tým, tak Godsent pozvali s4 a v tomhle složení byli pozváni přímo do kvalifikačního turnaje.

Jak se tým připravoval na Mistrovství světa?

Řekl bych, že se příprava vydařila. Někteří hráči hráli pár zápasů z Polska, ale poté jsme měli bootcamp. Ten byl sice dobrý, ale krátký.

Jaký je to pocit být u triumfu národního týmu?

Samozřejmě je to úžasné, víš jak, jsme mistři světa.

Snil jsi někdy o tom si zahrát v Jižní Koreji, mecce esportu?

Jasně, Jižní Korea je úchvatná. Hráli jsme tu už před dvěma lety, kdy se šampionát odehrával v Busanu. To byl taky dobrý turnaj.

Jak zpětně hodnotíš swiss fázi, kdy jste podlehli pouze Filipínám?

V podstatě to bylo o špatném scoutingu. Popravdě jsme neočekávali tak silné soupeře, protože jsme nevěděli, že Filipíny mají takové hráče.

Sweden Dota 2

Překvapil tě v turnaji někdo svými playi, taktikami nebo picky?

Ani ne. Thajsko nám v první hře finále dokázalo zavařit, druhá už ale byla naše.

Měl jsi čas na sledování jiných her, nebo ses soustředil jen na svůj tým?

Soustředil jsem se čistě na počínání Švédska. Kromě nás jsme ale viděl řadu dobrých Dota zápasů, když jsem na ně narazil na streamu sledováním našich her. To byla zábava.

Dokážeš prozradit něco ze strategií švédských hráčů? Jak jsme už pochopila, drtivou většinu rozhodnutí si dělají sami. Můžeš sdělit nějaké detailnější informace?

Snažili se soustředit na to, v čem jsou dobří a prostě si to užívat. Všichni jsou to opravdu dobří týmoví hráči, kteří vědí, co mají dělat a kde mají své místo. Společně dokázali komunikovat opravdu efektivně.

Na závěr se zeptám, co plánujute v nadcházejícím roce?

Nejvíce ze všeho doufám, že budeme podporované hry pro další Mistrovství světa znát s větším předstihem, abychom vše více připravili. Takhle je na to vždycky málo času.

Kolik že jste to měli času na přípravu?

Odhadem zhruba měsíc a půl, protože to se zrovna dohrála naše kvalifikace.

Štítky: IESF
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.