Přejít k hlavnímu obsahu

Vše, co potřebujete vědět před IEM Katowice. Kdo je favoritem a na co se můžeme těšit?

23. 2. 2020 | 17:45 Counter-Strike 2
Čekání je za námi a na nás konečně čeká první velké klání roku 2020. Řeč je samozřejmě o IEM Katowice, kde uvidíme kompletní světovou špičku. A je se opravdu na co těšit.
Katowice
Katowice

Intel Extreme Masters Katowice je již tradičně nejprestižnější zastávka celé série IEM. Hrát se bude od 24. února do 1. března, kdy se uskuteční grandfinále. To se bude hrát, stejně jako zbytek play-off, ve slavné aréně Spodek. Hrát se bude o 500 000 dolarů, ale také o důležité body do ESL Pro Tour.

Vstupenky na akci jsou již beznadějně vyprodané. Je však tradicí, že většina fanoušků se do arény dostane zdarma. Jedinou podmínkou je počkat ve frontě, která se před arénou tvoří již od brzkých ranních hodin a fanoušci čekají téměř nekonečnou řadu. 

Turnaj v Katowicích je také důležitou součástí Intel Grand Slam. Pro vítězství IGS a zisk milionu dolarů musí tým získat šest vítězství z turnajů IEM, ESL One, ESL Pro League nebo DreamHack Masters. Pokud však vyhrají jeden z turnajů kategorie Masters, kam patří i Katowice, stačí tyto vítězství pouze čtyři. Vítěz tak získá velkou výhodu, zatím má totiž po jedné výhře pět týmů – Astralis, fnatic, Liquid, mousesports a Evil Geniuses.

Katowice

A koho v Katowicích uvidíme? Do Polska se sjede kompletní světová desítka, z týmů, které jsme byli zvyklý loni vídat, budou chybět pouze ENCE a MIBR, jenž selhali v kvalifikaci. Nejvíc očí bude samozřejmě na týmech Astralis a mousesports. Evropský výběr v čele se slovenskou hvězdou frozenem byl ve finále už pět turnajů v řadě, přičemž prohráli jen na jednom z nich. Na světovou jedničku již ztrácí v HLTV žebříčku jen pár bodů a je dost možné, že Astralis budou konečně pokořeni.

O výkonech totiž hodně prozradily skupiny BLAST Premier. Právě tam se totiž Astralis moc neukázali a ve své skupině skončili poslední, což přenáší hlavní očekávání právě na mousesports. Vedle mouz by k favoritům měli patřit také FaZe, kteří předvedli na BLASTu nejlepší formu, jakou kdy v současné sestavě měli. A dobře se předvedli také Natus Vincere nebo G2 Esports, se kterými musíme také počítat. Zahanbit se však určitě nenechají ani stálice na světové špičce jako Liquid, fnatic, Evil Geniuses a Vitality. A nesmíme zapomenout ani na černého koně turnaje, dánské MAD Lions, kteří se čím dál více usidlují na světové scéně. Vyhrát může zkrátka téměř kdokoliv. 

Skupina ASkupina B
 Dánsko Astralis (#1) Evropa mousesports (#2)
 Švédsko fnatic (#4) Spojené státy americké Liquid (#3)
 Rusko Natus Vincere (#6) Spojené státy americké Evil Geniuses (#5)
 Francie Vitality (#7) Francie G2 (#8)
 Evropa FaZe Clan (#9) Austrálie 100 Thieves (#10)
 Švédsko Ninjas in Pyjamas (#14) Dánsko MAD Lions (#12)
 Spojené státy americké Cloud9 (#20) Kazachstán Virtus.pro (#18)
 Austrálie Renegades (#22) Čína TyLoo (#28)

Bojovat se bude již od pondělí, kdy začnou základní skupiny. Ty se odehrají tradičním Double Elimination formátem známým z turnajů ESL. Už však neuvidíme žádné BO1 zápasy. Vítěz skupiny jde rovnou do semifinále, týmy na druhém a třetím místě si zahrají čtvrtfinále.

Play-off se poté odehrají v legendární Spodek aréně, přičemž každý den nás čekají dva BO3 zápasy. Jedinou výjimku tvoří neděle, kdy sice bude zápas jenom jeden, za to však bude na pět map. 

Streamem nás provede řada osobností, v přední linii budou moderovat OJ Borg a stunna. Expertní analytický tým zase vytvoří SPUNJ, Pimp a Maniac. Komentovat zápasy budou HenryG, Machine, Anders a Moses.

pzch

Zapomenout nesmíme ani na velkolepý StarCraft 2 turnaj, letos se však v Katowicích nepředstaví ženy. To však neznamená méně Counter-Striku, uskuteční se totiž benefiční turnaj, ve kterém se vedle předních polských týmů x-kom AGO, Wisła Kraków a Actina PACT představí také čeští BRUTE. Po celý víkend navíc návštěvníky čeká IEM Expo, kde se mohou těšit na bohatý doprovodný program, hromadu stánků a další nálož turnajů. 

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.