Přejít k hlavnímu obsahu

ZywOo, s1mple a potom frozen! Slovenská hvězda je třetím nejlepším hráčem historie FPL

17. 1. 2021 | 14:07 Counter-Strike 2
Líheň talentů jménem FACEIT Pro League je tady s námi již od roku 2015 a už tehdy právě FPL přispěla k rozvoji kariéry oskara či STYKA. Postupem času díky ní získal věhlas také frozen a celkově za více než pět let prošlou touhle soutěží jednotlivců celkem 423 hráčů.
frozen
frozen

UPDATE: Chtěli bychom opravit informaci, že se jedná o kompletní historii statistiky FPL. Na webu FACEIT se nachází pouze historie od září roku 2017, takže první dva celé roky ve statistikách s největší pravděpodobností chybí. Svým způsobem by to tedy vysvětlovali i fakt, že se oskar nenachází mezi úplnou špičkou.


Když se v srpnu 2015 odehrál vůbec první žebříček FACEIT Pro League, tak se do elitní desítky probojovali Tomáš 'oskar' Šťastný a Martin 'STYKO' Styk, v té době hráči dnes již neexistující české organizace Fraternitas. Oba díky své pozici na evropské scéně hrají v FPL dodnes a i po pěti letech se oskar loni v září opět dostal do TOP 10 daného měsíce. Kromě toho však oskar patří hlavně mezi hráče s největšími počty titulů, česká legenda triumfovala získala hned čtyřikrát. Vedle tohoto dua stále v FPL působí také dva slovenští hráči dvou různých generací, Ladislav 'GuardiaN' Kovács a David 'frozen' Čerňanský – a právě jeho výkony oslavuje tento článek.

Doplnit je však nutné to, že v průběhu let touto ligou prošla řada dalších českých či slovenských hráčů, z nichž dalších šest odehrálo alespoň třicet zápasů. Nejlépe si vedl Richard 'queztone' Strnátko, který v 210 hrách nasbíral 54% winrate a i jeho K/D ratio bylo v pozitivních číslech. Podobně při dvojnásobku her dopadl také Karel 'fredi' Královec, který spolu se Sebastianem 'beastik' Daněm či Hubertem 'CaNNiE' Ludwigem patří mezi ty, jenž se do FPL nedostali díky pozvánce, ale prošli skrze neúprosné síto kvalifikace. Menší roli si zahrál i Jindřich 'ZEDKO' Chyba, zatímco jeho bývalý spoluhráč Patrik 'Dev7l' Stuchlík vydržel dokonce přes sedm stovek her.

Zpátky ale k frozenovi. Uživatel CS:GO Redditu s přezdívkou Lmomoa vytvořil zajímavý graf evropské FACEIT Pro League, do kterého zahrnul padesát nejlepších hráčů podle poměru zabití a smrtí v kombinaci s padesáti nejlepšími hráči dle procentuální úspěšnosti výher, za podmínky odehrání alespoň 200 zápasů. Jednoznačným králem je Mathieu 'ZywOo' Herbaut, který si za 734 zápasů drží nejvyšší K/D ratio a hlavně 66% winrate. Neskutečné číslo! Nejspíše vás nepřekvapí, že z hlediska K/D je číslem dva Aleksandr 's1mple' Kostyliev, jehož procentuální úspěšnost výher se ale jen těsně drží nad polovinou. No a hned za tímto triem je právě i slovenská hvězdička jménem frozen. Klenot domácí scény své dovednosti vybrousil právě v FPL a statistiky to jasně ukazují. Kromě dnes osmnáctiletého hráče mousesports pak v samotném grafu najdete i queztona, oskara či GuardiaNa.

Dlouhodobé výkony CZ/SK hráčů v FPL Europe dle odehraných zápasů:

  •  Slovensko David 'frozen' Čerňanský – 487 výher z 884 zápasů (55% winrate)
  •  Česká republika Patrik 'Dev7l' Stuchlík – 329 výher z 702 zápasů (47% winrate)
  •  Česká republika Tomáš 'oskar' Šťastný – 264 výher z 519 zápasů (51% winrate)
  •  Česká republika Karel 'fredi' Královec – 205 výher z 403 zápasů (51% winrate)
  •  Slovensko Ladislav 'GuardiaN' Kovács – 176 výher z 373 zápasů (47% winrate)
  •  Slovensko Richard 'queztone' Strnátko – 114 výher z 210 zápasů (54% winrate)
  •  Česká republika Hubert 'CaNNiE' Ludwig – 58 výher z 142 zápasů (41% winrate)
  •  Česká republika Sebastian 'beastik' Daňo – 47 výher z 91 zápasů (52% winrate)
  •  Slovensko Martin 'STYKO' Styk – 43 výher z 79 zápasů (54% winrate)
  •  Česká republika Jindřich 'ZEDKO' Chyba – 31 výher z 59 zápasů (53% winrate)
FPL Europe
FPL Europe
Zdroj: Reddit thread: Who are the best EU FPL players of all time?

Pro plnou velikost grafu si jej můžete rozkliknout

Štítky: FPL, frozen
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.