Přejít k hlavnímu obsahu

Gaming a esport reagují na ruskou invazi. Kde zasáhla nejtvrdší opatření?

6. 3. 2022 | 16:25 Gaming
Zákazy v Rusku se nedotýkají pouze platební brány Paypal či karet Visa, ale i esportových týmů a her. Vyškrtnuti byli Virtus.pro či Gambit. Omezený je také Steam a Quake League si, pokud žijete v Rusku, taky nezahrajete.
Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive
Zdroj: Valve

Válka na Ukrajině nebude mít pouze ekonomické následky pro ruské oligarchy. Špatně z toho vyjdou i prostí obyvatelé a esportové organizace. Ruským týmům a organizacím je jednomu po druhém zakazována účast na jakýkoliv turnajích, hráčům pak byl omezen nákup na některých platformách. Jaké zákazy se tak dotkly herního průmyslu?

Konec Gambit Esports, Team Spirit a dalších týmů na BLAST Premier

BLAST Premier, organizátor CS:GO turnajů, se rozhodl jako první, že týmy a organizace z Ruska se na jeho turnajích neobjeví. Jak jsme si shrnuli v našem článku, neuvidíme Gambit Esports, druhý nejlepší tým světa. Vedle nich i Virtus.pro, kterým se za pár řádků budeme věnovat podrobněji.Zákaz se dotkl i několika dalších týmů. 

České organizace Entropiq by se to, přestože je tým plně ruský, dotknout nemělo.

Další zákaz pro Virtus.pro, tentokrát v ESL a Dubaji

U ESL mají celky podobný problém, jako u BLAST Premier. ESL ale celou situaci bere trochu mírněji a dává Virtus.pro a Gambit, kterých se zákaz týká, možnost si zahrát. Organizátoři by neradi trestali hráče, kteří za týmy a organizace hrají. Proto všichni mohou hrát pod neutrálním jménem, s neutrálním dresem a mají zákaz reprezentovat svůj stát, organizaci, či sponzory týmu.

Podobné ultimátum Virtus.pro dostali i v případě Dota 2 GAMERS GALAXY v Dubaji. Buď hrát pod neutrálními barvami, nebo se vyjádřit k ruské invazi. Nevybrali si a byli diskvalifikováni. 

Ve FIFA 22 končí ruské týmy, v NHL 22 i s Běloruskem

Myslíte si, že v EA Sports jsou jen na peníze? Přesto, že by se to mohlo zdát, není tomu tak. Pár dnů nazpět totiž EA prostřednictvím svých sportovních her vyjádřilo podporu Ukrajině. Ruský národní tým, a vlastně všechno ruské,  se neobjeví ve fotbalové hře FIFA 22. Ze hry zkrátka zmizí.

Podobný zákaz se týká i hokeje v podobě NHL 22. Tam si Rusko bere jako svého parťáka Bělorusko, kterých se vymazání ze hry dotkne také.

V Rusku bude omezen Steam a hry od EA

Zákaz se dotkne i Steamu, videoherní platformy od Valve. Zatím pouze v podobě nakupování. Jak zmiňuje NEXTA, jedno z největších východoevropských médií, Steam nepřijímá požadavky ruských uživatelů. Zatím by se to mělo týkat jen videoher.

Negativně se vyjádřilo i vedení Electronic Arts, které stahuje všechny své hry z Ruska. Stejný krok dělá například Bloober, Microsoft a CD Projekt Red, tvůrce herní série Zaklínač.

„Z toho, co se děje, jsme stále v šoku a připojujeme se ke všem hlasům, které volají po míru a ukončení invaze na Ukrajině," stojí v prohlášení od EA.

Zákaz Quake Pro League v Rusku? Fanoušci si z toho nic nedělají

Pamatujete si ještě hru Quake? Takový protivník Dooma. Vývojáři z něj nakonec udělali multiplayerovou hru a jak nyní vývojáři oznámili na Twitteru, rozhodli se zakázat a zabanovat všechny ruské a běloruské hráče, a to jak v Quake Pro League, tak Quake Challengers.

Pod příspěvkem se vyrojila spousta reakcí, které si z toho hlavu skutečně nelámou. Spousta uživatelů se ale diví, proč zrovna hráči, kteří s tím prý nemají nic společného.

K zákazům vyzval samotný ministr Ukrajiny. Všechny bany a zákazy by ale měly být dočasné. Samozřejmě bude záležet na tom, kdy a jestli konflikt skončí. K podpoře skrz iniciativu Esports for Ukraine vyzval také portál PLAYzone.cz. Připojil se tak k desítkám českých a slovenských organizací.

Štítky: Virtus.pro, ESL, Steam
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.