Přejít k hlavnímu obsahu

CS:GO bez ruských hráčů? Valve začíná se zákazy na Steamu

2. 3. 2022 | 16:05 Counter-Strike 2 Gaming
Snahy o ruskou izolaci pokračují. Po omezeních především ekonomického rázu přichází na řadu také gaming. Ukrajinský vicepremiér Mykhailo Fedorov prosí herní vývojáře a esportové pořadatele o zablokování přístupu ruských hráčů. „Jsme si jisti, že podobné kroky budou motivovat ruské občany k zastavení této nechutné vojenské agrese,“ stojí v dopise jednoho z předních ukrajinských politiků.
Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive
Zdroj: Valve

UPDATE: Podle jednoho z největších východoevropských médií NEXTA přestává Steam přijímat požadavky ruských uživatelů. Zatím by měl být omezen nákup videoher.

První kroky proti válce na Ukrajině už má svět gamingu a esportu za sebou. Pořadatel oblíbených CS:GO turnajů Blast Premier zakázal účast ruským organizacím, Virtus.pro se pak v Dubaji potýkají s podobnými problémy.

Teď by ale mohlo jít o mnohem masivnější zákazy nejen pro ruský esport, ale také pro běžné gamery. Člen ukrajinské vlády Mykhailo Fedorov totiž vyzval obří značky jako Sony či Playstation k zásahu. „Žádám vás, abyste dočasně zablokovali všechny účty ruských a běloruských hráčů,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Ukrajinský vicepremiér a ministr digitální transformace apeluje nejen na gaming, ale také na esport - žádá dočasnou stopku pro ruské a běloruské týmy a hráče. Nezapomíná ani na konání mezinárodních soutěžích na území Ruska a Běloruska.

Co se týče elektronického sportu, o největší hvězdy by tímto krokem přišly především hry Counter-Strike: Global Offensive a Dota 2. V CS:GO jsou Rusové součástí dvou nejlepších celků světa podle žebříčku HLTV.org. Ruská většina se nachází také v Dota 2 sestavě Team Spirit, posledních vítězů The International.

Štítky: ukrajina, Rusko
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).