Přejít k hlavnímu obsahu

Zeptejte se #1 - hops odpovídá

17. 6. 2012 | 12:34 Counter Strike: Source
A je to tu - první odpovědi seriálu "Zeptejte se" jsou tu - a s nimi i hráč eSuby hops.Než začnu odpovídat na dotazy, tak cítím povinnost osvětlit celou situaci týkající se týmu eSuba.INTEL. Vezmeme to popořadě.
Výchozí obrázek

A je to tu - první odpovědi seriálu "Zeptejte se" jsou tu - a s nimi i hráč eSuby hops.

Než začnu odpovídat na dotazy, tak cítím povinnost osvětlit celou situaci týkající se týmu eSuba.INTEL. Vezmeme to popořadě.

Přibližně od března tohoto roku se začal náš tým jednoduše flákat. Nebyl potřebný čas na trénování týmu jako celku, individuálně jakbysmet. Nejdříve byly výmluvy ohledně zkouškového na vysokých školách, potom maturity, prostě pořád byl důvod nehrát. Avšak všechno jednou skončí.

Přibližně před 14 dny byl týmový briefing se snahou dohodnout se na budoucím působení tohoto týmu. Jednoznačně bylo mezi hráči dohodnuto se do toho zase opřít a dokázat svoji kvalitu na blížících se akcí. Bohužel nám Dim (whisp) oznámil, že se již dále nemůže věnovat naplno hraní. Začalo se jednat.

V ČR, stejně jako na Slovensku je žalostně málo hráčů, kteří by splňovali naše požadavky. Hráč primárně s awkem, dost volného času a chutí hrát, byl jeden jediný, mnohými nenáviděný Kaparzo. Víceméně se vůbec neřešila jeho minulost. Navíc mi posledních pár měsíců psal, jak chce k nám do týmu, že ho to v AG nebaví, že chce za lepším. Inu příležitost dostal.

Bohužel co se dělo dál, to by jeden scénárista nevymyslel. Už první den, jak mi bylo řečeno z naprosto tajných zdrojů, si stěžoval kamarádům na Steamu, že to není ono. Nejspíše byl plný očekávání, že mu všichni všude přizpůsobíme, aby se cítil jako největší hvězda týmu. Bohužel tak to u nás v týmu nechodí. Máme vždy 5 hráčů, kteří nehrají sami na sebe, ale hlavně pro tým. Zde se domnívám, že byl největší kámen úrazu.

Jak to ale jíž bývá, proč říct něco na rovinu. Lepší je tahat 3 dny vlastní tým za nos stylem jako oficiální nenaběhnutí modemu –> trénování s jiným týmem, další den nutnost končit ve 22:00 kvůli škole –> v 22:15 trénování s jiným týmem. Tohle se prostě lidem, kteří do někoho, ač byli varováni, vložili důvěru, prostě nedělá.

Nebudu zde řešit, že si s radostí nechal ukázat všechny taktiky (dá-li se vlastně o našem stylu hry vůbec takto mluvit) a pak s pompézní slávou přejít do jiného týmu, který se dokázal za jeden den složit, rozpadnout, složit, no kdo ví jak je to dnes - přeci jen to píši den před vydáním.

Na celé této situaci je jasně vidět bezpáteřnost některých jedinců na této scéně. Za mě, a můžu hovořit i za celý tým eSuby, si jednoduše Kaparzo zavřel dveře. Pokud ho do této chvíle měla scéna za ****, asi jen těžko si představím, jak to vypadá nyní.

Na závěr bych se rád omluvil Matoušovi za částečnou mozkovou mrtvici, která nám řekla: „Zbavte se přítele a dejte šanci samozvanému top sniperovi CZ/EU !!“ 

Matouš nás naštěstí neposlal tam, kam slunce nesvítí a my tak můžeme hrát s přítelem, který za to stojí a kterému se dá věřit.

1

eSubáci na MČR 2011 - Vzadu: tv1, hops; Vepředu: (addrid), whisp, nub1um

Tak a teď můžeme teprve přejít na otázky od čtenářů.

kaprissone: Kolik měříš? 

204cm

joKer: Doufám, že pamatuješ na první meziherňák v Praze, kam jsi přijel Pendolinem a nevešel ses do dveří.

Tak určitě, první MZH, který jsem nehrál z Pardubic a docela vlakový poděl. Proč taky třeba udělat vlaky a ne ponorky na kolejích. :P

MAJKL: PROČ?

Pokus – omyl.

bimbo8: Zajímalo by mě, jak často trénuješ?

Záleží na týmu a na čase. Pokud jsou nějaké změny či se blíží důležitá akce, tak trénujeme přibližně 5map denně, 4 až 5 dní v týdnu. Pokud se nic nehraje, tak hrajme opravdu minimálně, spíše se štěstím když se tu sejdeme, viz poslední 4 měsíce, kdy jsme hráli průměrně 1 mapu týdne. 

AlbYy: Ahoj a mě by zajímalo důvod tvého hraní tohohle počítačového nesmyslu, díky.

Jednoduše, ta hra mě baví díky lidem, se kterými to hraji. Akce, co vždycky absolvujeme před samotným turnajem, či při turnaji jako bylo MČR, to prostě nemá konkurenci.

smetysh: Myslíš, že zrovna Kaparzo, kterého skoro celá eSuba whinovala, zapadne do tvého týmu?

Doufal jsem, že ano. Nebudu zde tvrdit, že jsme nechali na Davidovi nit suchou. Ruku na srdce, díky jeho dřívějšímu chování a stylu jakým se prezentoval, si nic jiného ani nezasloužil. Je pravda, že některé činy, mířené proti němu byly i za hranicí slušnosti, ale tak to bylo.

Přišla pak doba, kdy mně David psal, bavili jsme se o tom co dělá špatně, co by měl změnit, aby se dostal do lepšího týmu, aby ho lidi brali a posuzovali pozitivně. Většinu věcí si vzal k srdci a od té doby se začal chovat naprosto jinak, lépe. S odstupem času přemýšlím, zda-li to byla tak dokonalá přetvářka, nebo aspoň částečně nějaká změna, to se bohužel nedozvím a snad radši ani nechci. 

kubiaxk: Prečo si prešiel z 1.6 na CS:S?

Na začátek musím říct, že obě hry mám pořád rád. Hlavní důvod odchodu byl, že jsem jednoduše v té hře neviděl budoucnost. Na špičce scény se pořád střídali ti samí, jakýkoli lepší mladý tým nevydržel pospolu dostatečně dlouho aby něco dokázal a takhle to bylo stále. O teoretických zahraničních akcích si člověk může jako český tým nechat jen zdát.

Nevím, jestli jsem třeba neměl jen smůlu na lidi, ale začalo mě unavovat neustále změny a machinace sestav. Hned můj první cs:s tým vydržel déle jak  rok. Jeli jsme dokonce spolu do Francie na Maxlan a celkově přístup těch lidí byl diametrálně odlišný od 1.6kařů.

2

eSubáci na MČR 2011 - Zleva: hops, whisp, nub1um, addrid, tv1

letzG: Plánujete v blízké budoucnosti nějaký zahraniční akce, popř. jaké?

Rozhodně chceme začít něco pořádně hrát. Ale aby mělo smysl vůbec jet za hranice něco zahrát, tak ten tým jako celek musí mít natrénováno. Proto taky, jako první zahraniční akce, na které se chceme prezentovat, pokud finance dovolí, je maďarská Alienware / Dětkovice. Tohle by měla být naše první meta.

Michy49: Jsi nervák nebo kliďas?

Rozhodně kliďas. Není důvod se nervovat, je to jenom hra. Navíc jako in game leader je moje filosofie taková, že je lepší ten tým uklidnit, povzbudit, než začít cholericky křičet co všechno se udělalo špatně, apod.

Aspect: Baví tě to? Neztrácíš chuť k té hře?

Hra mě pořád baví, ale když přeci jen cítím, že motivace ustupuje, tak to prostě 14 dní nezapnu, vykašlu se na jakékoli hraní a ono se to potom zase rozjede.

Beasts.Buky: S odstupem času. Nezměnil by si své rozhodnutí o přesunu do eSuby? Přeci jen od té době jste se podívali maximálně na Slovensko a to je oproti Dánsku nebo Francii poměrně málo.

Náš přesun byl nevyhnutelný. Burning jako organizace, která neměla nejmenší problém nám zaplatit cestu, startovné a jakékoli výdaje na DSracku, ukončila svoji činnost z důvodu nekvalitní 1.6 francouzské sestavy, která dokonce i přes špatné výsledky jak ve Francii, tak v Evropě, dostávala platy, peníze na bootcampy do Švédska a celkově její náklady byly tak horentní, že se majitel nakonec rozhodl celou organizaci ukončit.

U nás to začalo být spíše o neaktivitě. Jediné, čeho se týkala naše účast, byli výše zmiňované akce v ČR a na Slovensku, a tak padla jasná volba oslovit eSubu, neboť to je víceméně jeden z mála důvěryhodných týmů v ČR, který své týmy v rámci českých akcí podporuje. Samozřejmě, rád bych se podíval za hranice, tak doufám, že se na to finance a podpora najdou.

Neci: Jak to vidíš s CS:GO?

Párkrát zahráno, po té na dlouhou dobu vypnuto. Ta hra je prostě zatím šíleně moc BETA. Osobně strašně moc doufám o malý zázrak z Valve a to fps hru, která by dokázala sjednotit a trošku podpořit FPS hráče. Nyní je veškerá podpora směřována na SC2 a LOL. Ani jedna z nejhranějších FPS her se peněžní dotace, která směřuje do dvou výše zmiňovaných her, nemůže vůbec rovnat. Doufám, že se to Valve podaří a vrátí fps hry na vrchol podporovaných titulů.

Xeox: Kolikrát už sis řekl, že s tím sekneš? 

Při každé změně v sestavě si to v duchu říkám. Avšak pořád jsem zde. :)

3

eSubáci na MČR 2011 - Zleva: whisp, hops, nub1um, addrid, tv1

SkiPaaaN: Myslíš, že nabrání Kaparza povede k větší aktivitě týmu, nebo budete stále pospávat, jako doposud?

Ať už s ním nebo bez něj, rozhodně pospávat nechceme! Chceme dokázat, že patříme na špičku scény.

Dendaster: Jaký máš názor na celkovou CZ/SK scénu, myslíš si, že je nějaká šance, že to začne hrát více lidí, začnou se objevovat čím dál lepší týmy? 

Ono CZ/SK hráčů je na počet nadprůměrně. Problém vidím v tom, že pro mnohé z těchto hráčů si stačí zahrát Nightcup. Kdyby účast na MZH turnajích byla stejná jako pravidelná účast na Nightcupech, scénu by to rozhodně zkvalitnilo a mnoho týmům pomohlo v herním růstu. Bohužel, v době internetu a nabušených IP adres, se lidi radši nikam nehrnou a rádi si zůstávají doma, kde akorát trolí a nic jiného. 

Showy: Kaparzo a whisp, kdo je z nich lepší?

Čas ukáže, ale je pravda, že Dim dal svými výkony laťku pro Davida strašlivě vysoko. Podle posledních výkonu však musím říct jednoznačně - Dim.

tr1pple: Nejvtipnější zážitek MČR?! 

Tak rozhodně chvíle kdy večer po prvním dnu v mém domě na terase, kde jsme měli takovou relaxační seanci, se nejmenovaní členi týmu (addrid a whisp) rozhodli, že se proletí po zahradě na koštěti. Mezi další nezapomenutelné akce patří také taneční výstup ala M. Jackson v podání Daniela.

-Paulie-: Dokázal bys sestavit žebříček TOP5 hráčů ČR?

Z historického hlediska, když budu brát CZ/SK, tak WT, PhP, GuardiaN, tv1, STR. Z hráčů, kteří nyní hrají je to dost složité. Pokud nebudu brát svůj tým, tak bych zmínil Luka5 a FLash. 

GiACOBBE: Když si začínal, měl jsi nějaký cíl něčeho dosáhnout? Kdyby šel vrátit čas: rozhodl by ses stejně a hrál bys CS:S nebo jinou hru? Jakou a proč?

V době, kdy už moje hra směřovala k určitému vyššímu týmovému hraní, se moje cíle ubíraly směrem - jako hlavně se nerozpadnout -> vyhrát mzh -> vyhrát LAN akci v Čechách  ->  podívat se na akci do ciziny -> vyhrát zahraniční akci. Pokud bych měl říct svůj nynější herní cíl, tak je to výhra MČR a Alienwaru.

Doufám, že bude finanční možnost se na obě akce dostat. Kdybych vrátil čas a rozhodoval se o jiné hře, tak rozhodně SC popřípadě sc2, díky silné podpoře a skvěle dělaným eventům, je to jednoznačná volba.

DeeBaaK: Jak bys porovnal a zhodnotil sestavu ex-Burning! s momentální sestavou eSuby, jestli najdeš nějaký rozdíl?

Neporovnatelné. Bývala sestava b! byla specifická v tom, že bez jakéhokoli tréninku dokázala kohokoli porazit. Tomáś (WT) a Daniel (STR) byli hráči těch nejvyšších kvalit, kteří dodávali týmu potřebné zkušenosti, výkon, celkově vše, co bylo potřeba. Dnešní eSuba bude muset hodně zapracovat, aby se dal její výkon aspoň z části porovnat právě s b!

Bohužel dnešní sestavě chybí zkušenosti nabrané z offline akcí, které patří mezi nejdůležitější aspekty hry. Proto doufám, že na tomto problému zapracujeme, a budeme mít možnosti se účastnit co nejvyššího počtů offline turnajů. Bohužel vše je o financích, které Vám nikdo nedá jen tak.

asd

LAN Dětkovice 2011 - Nahoře: hops, whisp, tv1; Dole: KLOCEK, addrid

voodooA: Jaký máš názor na kick showyho z AG?

Co se týče výkonnosti tak si myslím ze showy patřil k těm lepším, co v týmu bylo. Ale mohly to způsobit vnitřní neshody, malá aktivita, cokoli. Uvidíme za pár týdnů, jestli změna pomůže, či to hráči přehodnotí a budou dále měnit.

Oxik: Máš nejakých kamarátov okrem CS:S hráčov?

Tak samozřejmě, přece jen se s lidma z online světa nevídáme častěji než cca 1měsíčně.

Žvějk: Na eSuba.eu je uveden tvůj config ke stažení, je to opravdu tvůj cg, který stále používáš nebo ne?

Snažím se ho tam updatovat, jakmile dojde k nějaké změně. Avšak pokud chceš mít jistotu, že cg, který stáhneš, je opravdu aktuální, tak stahuj zde.

nub1um: Jaký máš názor na svoje spoluhráče? Komu nejvíc a komu nejmíň důvěřuješ? Jak bys charakterizoval jejich chovani ve hře a jak v "RL"? A s kým by sis raději zahrál? CS:S VeryGames / 1.6 fnatic?

Co se RL týče tak jsme všichni naprosto stejní k*****, až samozřejmě na Klocka, to je naprosto jinej level. Jinak abych to nějak shrnul, tak:

addrid: asi jeden z nejlepších hráčů u nás, pokud se ukočíruje jeho ego, tak dokáže sám vyhrávat zápasy.

KLOCEK: co se aimu týče, tak bych ho zařadil na vrchol české scény. Bohužel ho dost limituje jeho cholerická osobnost, díky níž dokáže sám sebe natolik rozhodit, že pak netrefí ani vrata.

nub1um: tak asi náš takovej hlavní support, co může pofailovat, to failne, co může dát, to nedá, prostě klasika.

pussyhead: quarter-semi carry, které se nebojí vyhrávat důležitá kola. A hlavně člověk, na kterého je spoleh.

whisp: v dnešní době nejlepší awkař, mamka týmu a pokud bude chtít dál hrát, tak je to nedílná součást týmu.

Jednoznačně 1.6 mTw - sunde, zonic, mje, whimp, ave!

-Paulie-: Kdyby nepřestoupil do eSuby Kaparzo, kdo by přišel místo něj?

Bohužel na české scéně je lidí co zahrají nadprůměrně s awkem jako šafránu. Tudíž to byla víceméně jasná volba. Jediný o kom se ještě teoreticky uvažovalo, byl FLash.

DAMiEAAN: Po skončení MČR budeš pokračovať ďalej?

Uvidí se podle výsledku, předvedené hry a nálady v týmu. Zatím mám hlavní cíl vyhrát na MČR. Co se potom bude dít, je zatím ve hvězdách.

4

Štěpán 'hops' Jirout na MČR 2011

Do dalšího dílu jsem si svoji "oběť" vybral nakonec sám, hlasování přijde tedy až na třetí díl. Kdo dalším dotazovaným bude, se dozvíte již dnes večer.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.