Přejít k hlavnímu obsahu

Intel Bay Trail: úsporné SoC na architektuře Silvermont

12. 9. 2013 | 20:50 Všechny hry
INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisco, 11. září 2013 – Společnost Intel dnes představila nejnovější rodinu úsporných SoC, dříve kódově označovaných jako Bay Trail. Budou pohánět novou vlnu vysoce výkonných a úsporných tabletů, počítačů typu „dva v jednom“ a dalších mobilních zařízení, která přijdou na trh v posledním čtvrtletí letošního roku. Škála výrobců zahrnuje společnosti jako AAVA*, Acer*, ASUS*, Dell*, Lenovo* nebo Toshiba.
Výchozí obrázek

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisco, 11. září 2013 – Společnost Intel dnes představila nejnovější rodinu úsporných SoC, dříve kódově označovaných jako Bay Trail. Budou pohánět novou vlnu vysoce výkonných a úsporných tabletů, počítačů typu „dva v jednom“ a dalších mobilních zařízení, která přijdou na trh v posledním čtvrtletí letošního roku. Škála výrobců zahrnuje společnosti jako AAVA*, Acer*, ASUS*, Dell*, Lenovo* nebo Toshiba.

Rodina procesorů Bay Trail je postavena na úsporné, vysoce výkonné mikroarchitektuře Silvermont, jež byla představena v květnu roku 2013. Intel Atom Z3000 Processor Series (Bay Trail-T) je první vícejádrový SoC a také nejvýkonnější SoC pro tablety a další tenká zařízení1. Díky vyváženosti výkonu procesoru i grafické karty, výdrži baterie a bohatým funkcím umožňuje zařízením rychlý a plynulý běh.

Flexibilita nové mikroarchitektury umožňuje využití různých verzí těchto SoC v řadě tržních segmentů včetně nových procesorů Intel® Pentium® a Celeron® (Bay Trail-M a -D) pro entry-level počítače typu „dva v jednom“, notebooky, desktopy a systémy all-in-one.

Bay Trail umožňuje na jedné hardwarové konfiguraci zajistit podporu jak pro Windows 8*, tak pro Android*. Koncovým uživatelům i firemním zákazníkům se tak nabízí širší volba v různých cenových hladinách podle jejich potřeb a preferencí.

Výkonnější tablety a počítače typu „dva v jednom“ s procesorem Intel Atom Z3000

Série procesorů Intel Atom Z3000 představuje dosud nejvýkonnější a nejschopnější platformu pro tablety a další tenká mobilní zařízení. Procesory jsou velmi malé a tenké, navíc mají nízkou spotřebu. Zároveň však nabízejí dvojnásobný výpočetní a trojnásobný grafický výkon oproti předchozí generaci. Úsporná SoC platforma uživatelům poskytne až deset hodin výdrže baterie a až tři týdny v pohotovostním režimu2.

Procesory z této série rovněž obsahují technologii Intel® Burst 2.0 se čtyřmi jádry, čtyřmi vlákny a 2MB L2 cache. Tento výkon umožňuje multitasking, prohlížení i vytváření digitálního obsahu i uživatelský komfort napříč operačními systémy Android nebo Windows 8. Zákazníci budou moci rovněž volit z širokého spektra provedení, jako jsou tablety či počítače typu „dva v jednom“. Zařízení budou tenká a lehká, od 8 mm šířky a váhy 0,5 kg s velikostí displeje 7 až 11,6“.* Ceny těchto tabletů budou začínat již na 199 USD.

Řada Intel Atom Z3000 umožní rovněž výrobu špičkových profesionálních tabletů, které nabídnou uživatelský komfort i design vyžadovaný firemními uživateli v kombinaci s funkcemi zabezpečení odpovídajícími firemním IT standardům. Platforma je vybavena robustními bezpečnostními funkcemi, jako je technologie McAfee® DeepSAFE*, kompletní šifrování disku AES, technologie Intel® Platform Trust, technologie Intel® Identity Protection a technologie Intel Data Protection. Díky tomu nabízí platforma podstatně bezpečnější prostředí. Rovněž podporuje Microsoft Windows 8 Pro Domain Join a Group Policy a je plně kompatibilní s aplikacemi i periferiemi. Intel na vývoji spolupracoval s předními vývojáři aplikací, jako například Cyberlink, Skype-HD a Netlix-HD, PhiSix, Arcsoft, Tieto nebo Gameloft, aby byla zajištěna pohodlná práce v prostředí Windows i Androidu.

Intel představí 64bitovou podporu pro tablety počátkem roku 2014. Zařízení postavená na této verzi SoC přinesou firemní aplikace a zabezpečení. Díky Intel® Identity Protection Technology (IPT) s PKI není nutné ani používat heslo pro VPN při použití se systémy optimalizovanými pro IPT nebo PKI.

Procesory Bay Trail pro entry-level počítače typu „dva v jednom“, laptopy, desktopy a zařízení all-in-one

Řada Bay Trail-M bude k dispozici ve čtyřech SKU: Intel Pentium N3510 a Intel Celeron N2910, N2810 a N2805. Tato řada bude určena pro nová řešení „dva v jednom“ a laptopy vybavené dotykovými funkcemi, takže budou moci oslovit nové uživatele na nižší cenové úrovni.

Mikroarchitektura nabízí značnou flexibilitu a lepší grafiku napříč všemi SKU Bay Trail; procesory Pentium N3000 a Celeron N2000 rovněž nabídnou až trojnásobně lepší grafický výkon (v porovnání s tři roky starými entry-level notebooky s technologiemi Intel)3. Tyto procesory lze použít v pasivně chlazených zařízeních, jejich tloušťka může být pouhých 11 mm a váha kolem 1 kg. Očekává se, že cena nových systémů bude začínat na 199 USD za notebook; notebook s dotykovým displejem se bude prodávat od 250 USD, zařízení typu „dva v jednom“ za 349 USD.

Linie Bay Trail-D bude dostupná ve třech SKU: Intel Pentium J2850, Intel Celeron J1850 a Intel Celeron J1750. Jde o vůbec nejmenší procesory Intel pro stolní počítače, takže budou ideální pro základní modelové řady s menšími rozměry anebo pasivním chlazením. Tyto procesory jsou rovněž ideální pro vertikální použití včetně inteligentních digitálních displejů, u nichž nabídnou výraznou úsporu energie a až trojnásobně vyšší výkon než podobné produkty Intel z doby před pouhými třemi roky3. Kompletní systémy postavené na těchto SKU se budou prodávat od 199 USD.

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.

Štítky: INTEL, SoC, Silvermont