Přejít k hlavnímu obsahu

Proč poker není o štěstí o nic víc než PC hry

18. 8. 2014 | 13:00 Poker
Poker, stejně jako počítačové hry, vyžaduje jisté dovednosti a praxi. Hráči se díky praxi stávají lepší v předvídání různých situací, zpracovávání informací, které poté mohou efektivně zužitkovat.
Výchozí obrázek

Poker, stejně jako počítačové hry, vyžaduje jisté dovednosti a praxi. Hráči se díky praxi stávají lepší v předvídání různých situací, zpracovávání informací, které poté mohou efektivně zužitkovat.


Poker stejně jako počítačové hry rozvíjí přemýšlení a zdatnost

Dle studie Rochesterské univerzity v New Yorku dokážou hráči počítačových her dělat až o 25% rychleji rozhodnutí, která nejsou poznamenána přesností výsledků. Dobří hráči jsou schopni zvládnout věnovat pozornost až šesti věcem najednou, zatímco běžný smrtelník je v průměru schopný pojmout věci pouze čtyři.

Hráči pokeru a počítačových her mají navíc společné to, že se ve svojí disciplíně zlepšují bez ohledu na to, jestli hrají čistě pro zábavu, nebo profesionálně. I poker je pro mnoho hráčů pouhým koníčkem, u kterého se pouze odreagují. Třeba i z tepla a pohodlí domova na některé online pokerové herně, jako je třeba největší herna světa Party Poker.

Ta navíc pro své hráče připravuje pravidelně skvělé promoakce, ve kterých si hráči mohou přijít navíc na tisíce korun jen tím, že na herně budou hrát. Například hráči z České a Slovenské republiky zde mohou hrát každý měsíc dotované pokerové turnaje a freerolly o 30 000Kč!

V pokeru lze schválně prohrát

V pokeru, na rozdíl od hracích automatů, neustále činíme rozhodnutí, které mají dopad na další průběh partie. Rozhodnutí to mohou být správná, nebo také špatná a my se snažíme o to, abychom dělali co možná nejlepší rozhodnutí. Pokud ovšem chceme, můžeme jakoukoliv hru záměrně prohrát a z turnajů odcházet vždy mezi prvními vypadnuvšími.

Pokud si hrajeme ruletu, tak jediné rozhodnutí, které za celou hru učiníme, je to, na které číslo vsadit. Nelze nijak předpovědět, jak hra dopadne a nezáleží na co, které číslo vybereme. Občas vyhrajeme, občas ne, ale kuličku poté již neovlivníme, a prostě se někam dokutálí.

Žádné umění ve hře neexistuje a dlouhodobě budeme pouze platit casinu. V pokeru děláme rozhodnutí celou řadu dle informací, které máme. Každé správné rozhodnutí nás bude posouvat blíž vítězství. Na rozdíl od rulety, pokerem se dá dlouhodobě vydělávat a mnoho dobrých hráčů to již zjistilo.

Dobří hráči dlouhodobě vyhrávají

Každým rokem se hrají desítky turnajů, kterých se zúčastní tisíce a tisíce hráčů. Na předních příčkách se sice objevují noví hráči, ale časem prověření skvělí hráči se na prvních místech objevují se železnou pravidelností. Například takový Phil Hellmuth, který dokázal během své kariéry vyhrát 13 náramků pro vítěze turnaje největší pokerové série World Series of Poker (WSOP). Bez správné hry se tolik náramků prostě nedá získat, a přestože je Phil Hellmuth rekordmanem a drží náramků nejvíce, rozhodně není sám, kdo mlže na svém zápěstí nosit dvouciferný počet náramků.

Poker je v mnoha zemích uznaným sportem

Poker je hrou, ve které je přítomna jistá dávka štěstí, ale asi neexistuje sport, ve kterém by to bylo jinak. Sprinter neovlivní protivítr, stejně tak maratonec neovládne počasí. V pokeru občas máme štěstí a vyhrajeme jen díky němu, občas také kvůli smůle prohrajeme, ale dlouhodobě budou právě správná rozhodnutí vyhrávat, a špatná prohrávat. Dlouhodobě je štěstí v podstatě nedůležitý faktor hry, který dobří hráči naprosto zanedbávají, protože důležitější je hru umět, než mít chvilku štěstí.

V mnoha zemích se tak poker stal naprosto normálním zaměstnáním, protože je v pokeru nejdůležitější umění hry, které ani štěstí nebo smůla nepřebijí.

Naučte se hrát poker a vyhrávat na Poker-Arena.cz

Poker-Arena.cz je největší pokerový portál v Čechách a na Slovensku. Návštěvníci se zde mohou těšit každý den na novinky a zajímavosti ze světa pokeru, pokerová videa v češtině a strategické články.

Naučte se hrát poker a vyhrávat a zapojte se do největší pokerové komunity českých a slovenských hráčů!