Přejít k hlavnímu obsahu

chipAh: V práci nám fandí

26. 12. 2014 | 03:53 Všechny hry
nEophyte. Organizace, která tvořila historii domácího e-sportu a v současné chvíli její Counter Strike sekce dominuje tuzemskému gamingu nevídaným způsobem. K rozhovoru jsem si tak přizval majitele a hlavního manažéra tohoto známého českého celku.
Výchozí obrázek

nEophyte. Organizace, která tvořila historii domácího e-sportu a v současné chvíli její Counter Strike sekce dominuje tuzemskému gamingu nevídaným způsobem. K rozhovoru jsem si tak přizval majitele a hlavního manažéra tohoto známého českého celku.

Když se řekne progaming, každému v hlavě proběhnou prakticky tři jména velkých domácích celků. Necroraisers, eSuba a nEophyte. Tři odvěcí rivalové, kteří spolu svedli nespočet epických soubojů na různých turnajích. Týmy, které psaly historii a také týmy, kterými prošli ti nejlepší domácí hráči.

Vzhledem k současé situaci na naší Counter Strike: Global Offensive scéně, kdy je u nás scéna rozdělená prakticky na dvě části – nEophyte a ten zbytek, jsem si řekl, že by bylo skvělé udělat rozhovor s někým právě z tohoto týmu. A člověkem nejpovolanějším není nikdo jiný, než-li Petr „chipAh“ Sedláček. Hlavní manažér a majitel týmu nEophyte. Pojďme se na to pustit!

 

Ahoj Petře. Na začátek bych začal klišovitou otázkou. Mohl by ses nám představit, říct něco o sobě a co vlastně v nEph děláš?

Ahoj jmenuji se Petr Sedláček a na herní scéně mě můžete vídat pod nickem chipAh. Pracuji jako šéfkuchař v jednom nejmenovaném hotelu v Brně a miluji fitness. V týmu zastávám pozici jako majitel, ale starám se i o celkový chod týmu s kolegou Romanem.

Říkáš majitel. Jak vlastně probíhá tvůj, řekněme „progamingový“ den?

Každý den je opravdu co řešit, ať už zastáváš jakoukoliv pozici v týmu. Nejde o to zda jsi redaktor, hráč nebo manager. Většinou to začíná zapnutím e-mailu, kde každý den musím vyřídit několik dotazů a návrhů. Dále dolaďujeme s partnery nadcházející akce, co bude potřeba a na jakou reklamu se vlastně zaměříme. Poté přejdu na samotné hráče, kde se musíme domluvit co bude třeba na příští akci zařídit od ubytování až po zajištění cesty. Je to sice pár bodů ale někdy to zabere i celý den.

 

 

Jak vlastně vnímáš současnou situaci nEophyte, kdy je tým prakticky na vrcholu? Když se ohlídneš do minulosti, kdy jsi z prakticky mrtvé organizace vybudoval fungující celek. Stálo to nejspíš hodně úsilí. Když to vezmeš celkově, vyplatila se ta dřina?

Po odkoupení samotného celku nEophyte, jsme prakticky s Romanem z ničeho vybudovali to, co je z nEophyte momentálně teď.  Stálo to opravdu velké úsilí ale po malých krůčcích zvedáme tým výš a výš. Každý strávený den, hodina, minuta nad posunem nEophyte výš stála určitě za to. Bylo opravdu složité navázat spolupráci s partnery jací jsou nám momentálně oporou, ať už je to FSP Group či jedna z nejznámějších značek herního vybavení ROCCAT. To ovšem neznamená, že když máme kvalitní sekce a partnery, že najednou zastavíme a budeme držet tento standart. Chceme jít daleko výš a ukázat, že nEophyte není jen průměrný tým, ale že toto jméno je opravdu něco speciálního, že toto jméno nabídne víc než kterékoliv jiné. Proto nás čeká ještě spousta práce a dřiny abychom se posunuli k onumu vysněnému cíli.

Co považuješ za svůj největší úspěch v roli manažéra nEophyte?

Největší úspěch bych řekl, že samotné postavení týmu nEophyte na nohy a získání super týmu v podání CS:GO.

Jako člověk ve vedoucí pozici musíš v týmu vzbuzovat určitý respekt a úctu. Jak k hráčům přistupuješ? Přísnou a tvrdou rukou manažéra nebo se snažíš k hráčům přistupovat spíše kamarádsky?

Někteří hráči potřebují přísnou ruku ale většina z nich je už dost dospělá, takže spíše přistupuji kamarádsky. Myslím, že většina lidí v týmu si mě váží za to co pro ně dělám a sem rád, že to dokáží ocenit a říct, že jste udělali skvělou práci. Je to skvělý pocit po tom všem, co pro ně děláte.

Když komunikuješ s novými potencionálními partnery, jak vlastně firmy vnímají progaming? Myslíš, že už se e-sport celkově dostal do podvědomí široké veřejnosti nebo to lidé stále berou jako nesmysl?

Spousta partnerů již vnímá progaming jako dobrou reklamu jak se dostat do podvědomí mladých lidí. Progaming není jen hraní počítačových her, je potřeba to vnímat jako sport, který může být pro daného partnera reklamně zajímavý. V poslední době si myslím, že progaming jde opravdu nahoru a bude to jen lepší. Objevují se noví partneři, kteří podporují různé ligy a portály přičemž s progamingem nemají nic společného. To samotné nasvědčuje tomu, že se progaming jeví jako potencionální druh reklamy.

 

 

Pojďme se teď zaměřit na největší želízko v ohni vašeho týmu. Je to samozřejmě CS:GO sekce. Ta je v současné chvíli bezkonkurenční a nevypadá to, že by se to v dohledné chvíli mělo změnit. Myslíš, že současná sestava je tou nejlepší z těch, které u nEophyte za dobu tvého působení hrály?

Tato sekce je opravdu kvalitní a dovoluji si říct, že na naši scéně nemá opravdu konkurenci. Ovšem potýkáme se v situaci kdy tým opustil KAPARZO, kterého tento víkend nahradil na akci RoG MASTERS giotiv s kterým se klukům povedlo taktéž vyhrát. Ovšem další kdo končí skrze studium je dle mého nejlepší hráč v Evropě a to je Martin " STYKO" Styk, kterého v týmu nenahradí žádný jiný hráč. Tudíž se potýkame se ztrátou hned dvou zkušených hráčů. Kdo je nahradí momentálně ještě nelze říct, ovšem výběr hráčů již začal. Co se týče této pětice hráčů, tak byla zajisté tím nejlepším, co noví nEophyte měli.

S tím souvisí i má další otázka, je těžké si v dnešní době udržet stabilní a kvalitní tým? Přeci jenom se každou chvíli dozvídáme o rozpadu toho či onoho celku.

Je to opravdu složité si v dnešní době udržet kvalitní tým který se jen tak nerozpadne. Stabilitu také zajišťuje kvalitní kolektiv a hlavně dostatek času při vaši práci či škole, to jsou takové základní věci, které jsou třeba aby se daný tým nerozpadnul.

Peter „uno“ Lipowski. Leader vaší Counter Strike sekce. Mnohými považován za nejlepšího in-game leadera na domácí scéně. Jistě jsi měl tu čest se s ním setkat osobně. Jaký vlastně je, když zrovna nehecuje své spoluhráče za monitorem?

Tady se musím trošku pousmát, protože tohoto kluka sem vnímal všelijak. Ještě když hrál za eSubu jsem si o něm myslel, že to bude namistrovaný chalan, který všude byl a všechno zná. Nakonec mě velice mile překvapil protože takto super chalana opravdu jen tak nepotkáte. Je pohodový, umí se odvázat a nikdy nezkazí žádnou srandu. Kluci zamnou pravidelně jezdí na hotel, kde si dají dobré jídlo a pití a pak se trošku pobaví (směje se). Pokud bych mohl tak, bych vypíchnul dvojici uno a barb1 se kterou se nikdo nikdy nenudí.

 

 

Na nedávném Asus Finals 7 pořádaném pod taktovkou Hitpointu jsme mohli vidět váš tým s náhradníkem Giotivem. Nicméně nejzajímavější byl fakt, že Martin „Styko“ Styk zaujmul pozici hlavního AWP po Kaparzovi a nutno říci, že podal úchvatný výkon. Dá se říct, že byl hlavním carry po celou dobu turnaje. Jak jsi vnímal jeho výkon ty?

Tento kluk je opravdu z jiného světa. Jeho agresivní styl s AWP byl opravdu úchvatný což dokazoval skoro každé kolo kdy měl na svém kontě 2 killy. Jeho hra je opravdu dechberoucí, k tomu není co dodat.

Čím myslíš, že je způsobena dominance vašeho CS:GO manšaftu? Je to tím, že mnoho dobrých hráčů a týmů se už na to vykašlalo nebo nemají motivaci? Jaký je tvůj názor?

Nemyslím si že se na to vykašlali. Spíše náš tým má opravdu kvalitní hráče. Přeci jen se na to podívejte uno nejlepší ingame leader na naší scéně, styko nejlepší aim hráč v evropě, zero mladý talent který podává kvalitní výkony a ty s rokama porostou, barb1 universální hráč který dokáže podržet v jaké koli situaci když je to potřeba. Další věc je motivace pokud máte tým čím motivovat vždy se jim pak daleko lépe připravuje na nadcházející akce.

Na domácí scéně skutečně řádíte není tedy nejvyšší čas vyrazit někam za hranice a zkusit to proti evropským celkům? Jaké jsou plány nEophyte pro nadcházející rok?

Plány jsou veliké. V první řadě musíme doplnit sestavu aby byla stabilní a poté již plánujeme opravdu zahraničí. První akcí, kterou budeme zkoušet, bude kvalifikace na nadcházející Copenhagen Games, kde bychom se rádi ukázali. Od této akce se pak budou odvíjet další zahraniční eventy. Určitě nás ale uvidíte vycestovat víc jak pětkrát s CS:GO sekcí někam do zahraničí, kde se pokusíme opravdu zabojovat a neudělat ostudu.

Takže se momentálně hlavně soustředíte na Counter Strike? Jak jsou na tom další sekce? Dejme tomu League of Legends patří mezi nejhranější a nejpodorovanější hry současnosti, zdá se však, že vy této hře nevěnujete tolik pozornosti, jako právě CS:GO.

Snažíme se právě nejvíce podporovat CS:GO tým, protože v tom stále vidíme potenciál. Nicméně nově podporujeme League of Legends sekci okolo Jana "WORRY" Voráčka která se probojovala do RoG MASTERS od HITPOINT, kde kluci skončili na druhém místě v tabulce a na krásném třetím místě na offline finále. Budeme se tedy více zaměřovat na tyto dvě hry, ve kterých vidím největší potenciál do budoucna.

 

 

Když se podíváme na domácí progaming, setkal ses třeba někdy s nějakými podpásovkami od jiných organizací? Že by se vás například jiné týmy snažily pošpinit před sponzory nebo něco podobného?

Ano stalo se nám to už jednou ale nechci vytahovat kdo to byl, ani která organizace. Přeci jen nechci vyvolávat zbytečný flame. Ale ano, stalo se to.

Věnuješ se fitness. Jak dlouho? Říká se, že jak se tomu člověk začně věnovat, propadne tomu a stane se to jeho životním stylem. Je to tak i u tebe? Dá se říct, že ti posilovna změnila život?

Tak samotnému fitness se věnuji něco málo přes 3 roky. Abych řekl pravdu, byla to moje přítelkyně, kdo mě přivedl k samotnému cvičení, i když o tom vůbec neví. V době kdy jsme spolu začínali, jsem byl hubený klasický šampónek. Ona byla strašně krásná a já se vedle ní cítil docela podřadně. Chtěl jsem, aby na mě byla hrdá, aby její kamarádky mohly říct, že má pěkného kluka. Chtěl jsem prostě vypadat jako chlap a né  jako slečinka.  Svalnatá těla se mi ale vždycky líbila a to díky filmům s Arnoldem. Co se týče fitness, tak ano propadnul sem mu a ne zrovna málo. Navíc je to nyní kousek mého já.

Zmínil jsi, že pracuješ jako šéfkuchař v hotelu. Znají tví kolegové z práce tvou druhou tvář – manažéra nEophyte? Případně co na to říkají oni a tvé okolí?

Kolegové dobře vědí co je to progaming. Již před několika lety sem jim dal rychlou školu aby věděli, čemu se to vlastně věnuji mimo práci. Navíc je skvělé, když 30 a více letí kolegové z práce, s Vámi prožívají různé zápasy, když se díváme na stream v kuchyni. Poté dojede třeba CS:GO sekce z nějakého turnaje na hotel a jdeme někam posedět i s lidmi z práce. Takže ano, moc dobře vědí co je to progaming a znají osobně hráče nEophyte. Fandí nám.

Jak třeba vnímáš vývoj českého gamingu za poslední roky? Jde to dopředu?

V posledních dvou letech jde gaming opět nahoru a věřím tomu, že už to bude jen a jen lepší. Navíc je tu další rozšíření o novou ligu a turnaje od HITPOINTU - RoG MASTERS, kde začali podporovat dvě nejhranější hry u nás a to LoL a CSGO. Rok 2015 dle mého bude velice zajímavý a přinese spousty nových možností a turnajů pro samotné organizace a hráče.

Dobrá. Díky za tvůj čas a vyčerpávající odpovědi. Přeju ti jen to nejlepší jak v životě osobním, tak i v tom progamingovým! Je tady ještě něco co bys chtěl zmínit? Někdo komu bys chtěl poděkovat?

Určitě bych rád poděkoval fanouškům, a partnerům nEophyte bez kterých by to určitě nešlo, děkujeme, že jste takovou dobu s námi a že nám fandíte. Do roku 2015 vám přeji  za celý tým nEophyte jen to nejlepší.