Přejít k hlavnímu obsahu

Zákon udávající tempo technologických inovací slaví 50. výročí

20. 4. 2015 | 09:53 Všechny hry
19. dubna uplyne přesně padesát let od chvíle, kdy Gordon E. Moore v magazínu Electronics publikoval přelomový článek. Povšimnul si v něm, že tranzistory – základní stavební kameny mikroprocesoru a digitálního věku – budou geometrickou řadou zvyšovat svůj výkon a zároveň se bude snižovat jejich cena.
Výchozí obrázek

19. dubna uplyne přesně padesát let od chvíle, kdy Gordon E. Moore v magazínu Electronics publikoval přelomový článek. Povšimnul si v něm, že tranzistory – základní stavební kameny mikroprocesoru a digitálního věku – budou geometrickou řadou zvyšovat svůj výkon a zároveň se bude snižovat jejich cena. Asi sotva tehdy v roce 1965 tušil, že pozdější spoluzakladatel společnosti Intel přišel s revoluční myšlenkou, která do historie vstoupí jako „Mooreův zákon” a stane se během následujícího půlstoletí motorem zcela zásadních technologických změn.

U příležitosti tohoto výročí vznikly pro blog Intel iQ články od publicisty a popularizátora vědy Petra Koubského (http://iq.intel.cz/dvakrat-vic-zas-a-zas/), rappera a výtvarníka Vladimíra 518 (http://iq.intel.cz/ctrl-50/) a také původní povídka od spisovatele a publicisty Ondřeje Neffa (http://iq.intel.cz/ondrej-neff-zdvojeni/). Všichni zmínění se také, spolu s Pavlem Kubů, manažerem společnosti Intel pro oblast vzdělávání a zdravotnictví, zúčastnili video ankety na toto téma. Jejich odborné názory pak doplnily postřehy a názory běžných lidí. Obě ankety naleznete zde: http://iq.intel.cz/jak-rychle-roste-iq-vasich-zarizeni/.