Přejít k hlavnímu obsahu

MTG kupuje Turtle Entertainment aka ESL

5. 7. 2015 | 00:19 Všechny hry
Výchozí obrázek

ESL zde není nutné dlouze představovat. Snad jen ve zkratce, jde o jednu z největších a nejdéle působících značek na poli esportu. Hodně hráčům bude nejspíše známá díky portálu play.eslgaming.com, anebo gamingovým akcím jako je Intel Extreme Masters nebo ESL One, které pořádá a které kazdým ročníkem získávají na své sledovanosti a popularitě. Málo kdo už možná ví, že za všemi těmito značkami stojí společnost Turtle Entertainment GmbH se sídlem v Kolíně nad Rýnem.

A právě v Turtle Entertainment nyní získala 74% podíl, tedy většinu, švédská společnost Modern Times Group (STO:MTG-A). Společnost zaměřená na digitální zábavu zaplatila za svůj 74% podíl 78 milionů euro. S informací o prodeji části podílu v Turtle Entertainment ve prospěch MTG přišel už v dubnu švédský web Breakit.se a později také německý Golem.de. Prodej většinového podílu v Turtle ale potvrdili obě strany až nyní. Zbývajících 26% zůstává mezi zakladately a vedením ESL, včetně Ralfa Reicherta, nynější CEO @ Turtle Entertainment/ESL, a Jense Hilgerse.

V rozhovoru pro The Score eSports Ralf Reichert řekl, že ESL dostalo několik nabídek na okamžité odkoupení celé společnosti, ale on i jeho tým chtejí zůstat v prostřední na kterém se posledních 15 let podílejí. Jednání probíhalo něco přes rok, avšak bylo úspěšně dokončeno až v několika posledních týdnech.

"Když jsme před 15 lety založili ESL, bylo naším cílem přinést esport ke všem fanouškům po celém světě a učinit z něj celosvětový sport. Dnes se esport těší celosvětovému poznání a nyní, společně s MTG, nastal čas povznést esport na další úroveň. Rozsáhlá síť ve více než 100 zemích světa a zkušenosti se sportovními přenosy MTG nám pomohou vnést ESL a esport do mnoha nových míst ve světě, zatímco nám umožní pokračovat na rozšiřování silných a strategických místních partnerství. Vedoucí tým ESL by nemohl být více nadšený ze zrychlení rozmachu celého odvětví esportu společně s MTG pro nadcházející roky." ─ Ralf Reichert, CEO @ ESL

MTG je mezinárodní zábavní společnost do jejíž portfolia spadají televizní stanice, online služby, rádio stanice a množství dalších aktivit. Přesto MTG není v esportu uplným nováčkem, provozují totiž platformu Viagame.com, která hostila a vysílá turnaje z Hearthstone, Counter-Strike nebo Dota 2. MTG podotýká, že investice do ESL je v souladu se strategií společnosti k doplnění portfolia video služeb.

"V MTG milujeme sport a sportovní fanoušky. Naše televizní kanály a platformy jsou domovem pro přední sportovní značky a zpravidla je sleduje mladé publikum. Esport se rychle stává jedním z nejsledovanějších sportovních kategorií a vášnivě sledovanou kategorií mezi mladým publikem. Nyní je ve světě téměř tolik hráčů počítačových her jako tradičních sportovců a esport byl v řeči číšel téměř stejně velký jako lední hokej v roce 2014 co se fanoušků týče. Nicméně, průměrný příjem z fanouška v roce 2014 byl něco přes $2 v porovnání s fanouškem tradičního sportu, kde jde v průměru o $56, i tak tento světový fenomén má obrovský potenciál. Tato investice je klíčovým milníkem v našem digitálním rozvoji. Těšíme se na práci s talentovaným týmem z Turtle Entertainment na růstu celosvětové komunity a umožnit zajímavému obsahu být široce dostupným online a na televizních obrazovkách." ─ Jørgen Madsen Lindemann, prezident a CEO @ MTG

Turtle Entertainment se také může chlubit blízkými vztahy s předními vydavateli her a vývojáři, většina příjmů společnosti pochází ze sponzorství, reklam vysílaných během akcí, online turnajů a vysílacích práv. Pro letošní rok Turtle očekává 50% růst příjmů.

MTG YouTube

A otázka nakonec, myslíte si, že tahle změna povede k rozšíření esportu mezi širší veřejnost a na televizní obrazovky?

 

Zdroj: TZ1
Štítky: MTG ESL akvizice