Přejít k hlavnímu obsahu

Vyjádření ke kauze pidik a změnám politiky

9. 9. 2015 | 15:02 Counter-Strike 2
Admin tým PLAYzone vynáší verdikt a souhrnné vyjádření ke "kauze pidik", která iniciovala dodatky v politice přenášení banů anticheatů předních zahraničních organizátorů.Po dlouhé době klidu před několika dny vyvstala na povrch nová vysokoprofilová kauza, týkající se Roberta "pidik" Fogela, jenž se před několika lety nechvalně proslavil hned dvěma podobnými kauzami ještě v dobách Counter-Strike 1.6.
Výchozí obrázek

Admin tým PLAYzone vynáší verdikt a souhrnné vyjádření ke "kauze pidik", která iniciovala dodatky v politice přenášení banů anticheatů předních zahraničních organizátorů.

Po dlouhé době klidu před několika dny vyvstala na povrch nová vysokoprofilová kauza, týkající se Roberta "pidik" Fogela, jenž se před několika lety nechvalně proslavil hned dvěma podobnými kauzami ještě v dobách Counter-Strike 1.6.

Jeho předchozí dvojnásobný zákaz na veškeré soutěže PLAYzone (a dalších partnerských lig v tehdejší době) již vypršel a poslední tři měsíce hrál za Authority Gaming, se kterými dosáhl až na druhou příčku v MČR Klasifikaci za konkurenční eSubou.

2. září obdržel Fogel na FACEIT.com, jednom z vedoucích matchmaking portálů a zároveň světových organizátorů, dvouletý ban za cheating, načež zmíněný hráč dostal dočasný ban i zde na PLAYzone do doby, než se celá situace dále přezkoumala.

Na celé téma proběhla diskuse v rámci členů PLAYzone CS:GO admin týmu a vedení PLAYzone, ze které vzešlo následující:

 

Souhrnné vyjádření {#PLAYzone} PLAYzone:

Po kontaktování FACEIT došel PLAYzone admin tým k závěru, že uvedený ban byl zadán jejich prověřeným anticheatem za detekci závažného cheatu, tedy ilegální úpravě hry, která hráči dala neférovou výhodu. Po tomto zjištění se Fogelův ban upravil na doživotní, vzhledem k jeho historii a neschopnosti se poučit z předchozích chyb, a dále se řešilo, jaké následky ponesou Authority Gaming.

PLAYzone už v minulosti aplikovalo politiku přebírání banů z jiných portálů a anticheatů. V dřívějších dobách šlo o systém ForFairPlay (který především zahrnoval ostatní česko-slovenské portály), od přechodu na CS:GO se převážně jednalo o bany Valve AntiCheatu a multimilionového anticheatu největšího světového organizátora, ESL Wire.

Stejně jako jsme převáděli bany z výše zmíněných portálů, na tento případ a podobné unikátní případy, které se objeví v budoucnu, budeme vyvozovat i následky pro tým, přestože původní důkaz nebyl přímo spojen s PLAYzone soutěžemi. Vzhledem k tomu, že jde o unikátní případ, bylo třeba se na věc dívat mimo rámec klasických postupů. Nelze ignorovat fakt, že by bylo vůči poškozeným týmům nefér ponechat Authority Gaming bez sankcí.

V rozhodování byla zvážena historie týmu - týmu, který se po dobu celé sezóny ve stabilní sestavě účastnil většiny PLAYzone pořádaných turnajů a pečlivě sbíral nutné body, a tedy by bylo příliš drastické, kdyby bylo rozhodnuto pro zákaz účasti na MČR samotném. S přihlédnutím k podobným zahraničním případům se proto admin tým rozhodl odebrat Authority Gaming MČR body, které v online turnajích získali po dobu, ve které s nimi hrál zabanovaný hráč.

Celkem bylo odebráno 94 bodů z šesti online turnajů, datujících do 21. června (One Night Stand #21, #22, #25, #26 a #27 a první zářijová MoneyCup kvalifikace). To Authority Gaming sesazuje na aktuálně šesté místo se 130 body, s téměř 60bodovým náskokem na osmý tým, o které se zasloužili v předchozí sestavě. Takto jsme týmu závažně neohrozili účast na Mistrovství a převážně jde jen o ztížení pozice, ze které tým na Mistrovství postoupí.

Toto rozhodnutí je finální a PLAYzone považuje kauzu Roberta "pidik" Fogela a Authority Gaming za uzavřenou. V potaz se budou brát pouze nové důkazy k jeho případné nevinně, což v tomto případě znamená pouze kompletní retrakci banu na FACEIT.

 

Krátce k politice přebírání banů v budoucnu:

Stejně jako jsme dříve přebírali VAC bany a bany ESL Wire na dva roky od prvního dne externích zabanování, FACEIT se tímto přidává na seznam důvěryhodných opatření proti cheaterům.

Pro zajištění férovosti hry uděláme vše, co jen bude možné, a tohle patří ke krokům, které v budoucnu budeme podnikat. Je velice možné, že se v brzké době na seznam přidají i další externí portály s prověřeným anticheatem, např. ESEA a další.

Nadále budeme od dnešního dne aplikovat pravidlo "dvakrát a dost". První prokázaný cheating bude odměněn dvouletým zákazem na všechny soutěže pořádané PLAYzone a s ním spojenými turnaji, napodruhé už stejný hráč obdrží zákaz doživotní.

Unikátům jako je tento vždy budeme věnovat zvláštní pozornost, abychom zajistili co nejférovější prostředí pro poctivé hráče a týmy. Zároveň se však budeme snažit, aby naše oficiální pravidla zahrnovaly co nejvíce konkrétních případů a pravidelně je budeme ošetřovat.

 

V blízké době můžete očekávat také řešení nastalých problémů v online turnajích, za které se tímto srdečně omlouváme, a s nimi spojenou renovaci CS:GO admin týmu.

Štítky: admin team, pidik