Přejít k hlavnímu obsahu

IEM Oakland: Kvalifikace končí, kdo vyhrál?

30. 10. 2017 | 17:24 PUBG: Battlegrounds
IEM Oakland se pomalu, ale jistě blíží. Poprvé zde kromě stálic esportového světa uvidíme i hru PUBG, momentálně jednu z nejoblíbenějších  a především nejhranějších počítačových her. Pojďme se společně podívat, jaké týmy se nám zde představí, jakým formátem se bude hrát a mnohem více.Účastníci IEM Oakland 2017:
Výchozí obrázek

IEM Oakland se pomalu, ale jistě blíží. Poprvé zde kromě stálic esportového světa uvidíme i hru PUBG, momentálně jednu z nejoblíbenějších  a především nejhranějších počítačových her. Pojďme se společně podívat, jaké týmy se nám zde představí, jakým formátem se bude hrát a mnohem více.

Účastníci IEM Oakland 2017:

{#Spojené státy americké} TSM
{#Nizozemsko} Team Liquid{#Spojené státy americké} Noble eSports
{#Kanada} Luminosity Gaming
{#Švédsko} Alliance{#Spojené státy americké} Cloud9
{#Spojené státy americké} Gorilla Core eSpors
{#Švédsko} Ninjas in Pyjamas
{#Německo} PENTA Sports{#Spojené státy americké} Evil Geniuses{#Spojené státy americké} Tempo Storm{#Velká británie} Method Gaming
{#Kazachstán} AVANGAR eSports{#Finsko} WhiteKids{#Francie} *aAa* Gaming{#Dánsko} Team PogChamp
{#Spojené státy americké} Ghost Gaming{#Spojené státy americké} Ronin Esports{#Spojené státy americké} Miami Flamingos{#Spojené státy americké} Corn Shuckers

UPDATE: 3. kolo | Finálové kolo kvalifikace je po pěti náročných zápasech u konce. Kdo skončil v nejlepší čtveřici týmů a zajistil si tak místo na IEM Oakland 2017? Z EU kvalifikace na turnaji uvidíme týmy Avangar, WhiteKids, *aAa* Gaming a Team PogChamp. NA kvalifikaci ovládly týmy Ghost Gaming, Ronin Esports, Miami Flamingos a Corn Shuckers. Těchto 8 nejlepších týmů, spolu s 12  předem nominovanými, se již 18. listopadu poperou na IEM Oakland 2017 o titul a prizepool v hodnotě 200 000 dolarů!


UPDATE: 2. kolo | Druhé kolo kvalifikace je dohráno a my přinášíme smutné zprávy. Žádný z českých týmů se bohužel neprobojoval do třetího, finálového kola. Neblíže postupu byl však tým All for us, jenž skončil ve skupině 4 na sedmém, bohužel nepostupovém místě. Nyní zbývá posledních 20 squadů, které se ve třetím kole poperou o čtyři místa na IEM Oakland.


UPDATE: 1. kolo | První kolo je kvalifikace po dlouhém dohrávání konečně u konce a my jsme poznali první smutné poražené. Jedním z nich je i Martin "spajKK" Beneš z Teamu Dignitas, kterému se nedařilo a on sám si ani v jedné ze tří her pořádně nezastřílel. Česká a Slovenská republika má však jiné střelce, kteří se dokázali probojovat mezi 80 nejlepších squadů. V nedělním programu se s jistotou představí kompletní týmy RIP TPP ve složení Dumbo, HoundThe, KomiaX, Tokyto (skupina 5), Rohlan Gaming ve složení oKKo, Seniks, x1stNinja, Yukihira (skupina 8), Source of Divinity A ve složení Caukymnauky, Kouzlo, Marena, trayinen (skupina 14) a All for us ve složení Mavew0w, NoRsOnCZE, Speedy_pp a zirafkaaa (skupina 16). Z jednotlivých bojovníků se do druhé části probojoval swalker z Teamu redruM (skupina 8).


IEM Oakland 2017 se koná 18. - 19. listopadu a je to poprvé, co se na Intel Extreme Masters PUBG hraje. Systém je poměrně jednoduchý, 12 týmů bylo přímo pozváno na hlavní event a dalších 8 má možnost vybojovat si pozici v kvalifikaci - 4 z EU, 4 z NA. Kvalifikace každého z regionů je omezena pro 320 týmů, které se poté poperou o postup na IEM Oakland ve třech kolech:

  • 1. kolo: 16 skupin po 20 týmech (320 squadů)
    - bo3 zápasy - nejlepších 5 z každé skupiny postupuje
    - 28. října, 12:00
  • 2. kolo: 4 skupiny po 20 týmech (80 squadů)
    - bo3 zápasy - nejlepších 5 z každé skupiny postupuje
    - 29. října, 12:00
  • 3. kolo: 1 skupina s 20 týmy (20 squadů)
    - bo5 zápasy - 4 nejlepší postupují na IEM Oakland
    - 29. října, 16:00

Formátem, kterým bude 20 konečných týmů v aréně Oracle hrát, je Squad FPP (First person perspective). Hrát se bude 8 her, ze kterých se sečtou body jak za umístění, tak za počet killů v jednotlivých hrách. Vítězný tým bude určen právě podle počtu bodů, které za 8 her nasbíral. Na program akce se můžete podívat na následujícím obrázku.

Celkový prize pool činí 200 000 dolarů, což už je nemalá částka. Jeho rozdělení je následující:

  • 1. místo: $ 60 000
  • 2. místo: $ 45 000
  • 3. místo: $ 30 000
  • 4. místo: $ 20 000
  • 5. místo: $ 15 000
  • 6. místo: $ 12 000
  • 7. místo: $ 10 000
  • 8. místo: $ 8 000

Oficiální trailer k akci na svůj Youtube kanál přidala ESL, podívat se na něj můžete na konci tohoto článku.

Mezi 12 předem nominovaných týmů patří TSM, Team Liquid, Noble, Luminosity, Alliance, Cloud9, GCE, NiP, Penta Sports, EG, Tempo Storm a Method Gaming. Team Dignitas, za který hraje náš krajan Martin "spajKK" Beneš, nominován bohužel nebyl, avšak celek se zkusí tvrdě probojovat přes kvalifikaci do TOP4 a získat tak jedno z míst právě na IEM Oakland 2017. Takto se k tomu sám SpajKK vyjádřil.

„Od doby co jsme se dozvěděli, že nejsme invitnutí na IEM Oakland, tak naše tréningy stouply na kvalitě a hlavně větším časovém vytížení. Do té doby jsme měli společné tréningy 3-4x týdně, nyní jsme hráli každý den minimálně 10hodin denně. Někdy to bylo třeba 6hodin ve scrimech, což jsou tréningy proti nejlepším teamum světa, někdy zase turnaje, které nic neznamenají, slouží pouze k zlepšení teamu, ale také i public, kde jsme dosáhli společně s teamem dignitas 80% win rate.

Momentálně se v týmu cítím opravdu fajn, měli jsme období, kdy jsme si spoustu věcí museli vyříkat, ale vzhledem k tomu, že spolu hrajeme dennodenně, dokonce v pondělí letíme na 5dní společně do Estonska, v rámci Teamu Dignitas, kde budeme promovat mobilní hru Battle Bay a hlavně se zde poprvé osobně poznáme. Na kvalifikaci jsem neskutečně nahypovaný a budu velice zklamaný, pokud to nevyjde, dostat se do Ameriky je můj životní sen a teď je ta pravá možnost, kdy to máme před sebou. I když musíme projít kvalifikací, kde bude 320 teamů a postupují pouze 4, tak nic není nerealný. Chápu, že nesu na hrudi velkou tíhu mých fanoušku, kteří mě za poslední týdny ženou kupředu, ale ten pocit, kdy dojedu do IEM Oaklandu, s českou vlajkou na zádech bude pro mě ten nejhezčí, životní pocit.“

- Martin "spajKK" Beneš, člen Team Dignitas PUBG týmu

Kvalifikace se zúčastní i dalších šestnáct českých týmů a další řada jednotlivců v evropských mixech, máme tedy komu fandit. Budete Intel Extreme Masters Oakland sledovat? Za nás určitě ano, proto vám zajisté budeme podávat žhavé novinky o vývoji turnaje.

V gamingu jako tooolki, jinde jako tooolkys. Kromě her a esportu mě baví také vše kolem tenisek a módy, volný čas rád trávím pečením a degustací voňavých pokrmů.