Přejít k hlavnímu obsahu

Ohlédnutí za finále League of Legends World Championship 2017

4. 11. 2017 | 21:22 League of Legends
Jako pokaždé, podzim je jistým završením uběhlého herní roku a to nejen v rámci masivních singleplayerových her, ale také právě díky všemožným mistrovstvím v esportu a řekněme si upřímně, letošní finále Mistrovství světa v “LoLku“ bylo prostě famózní.
Výchozí obrázek

Jako pokaždé, podzim je jistým završením uběhlého herní roku a to nejen v rámci masivních singleplayerových her, ale také právě díky všemožným mistrovstvím v esportu a řekněme si upřímně, letošní finále Mistrovství světa v “LoLku“ bylo prostě famózní.

World Championship

Celé se odehrávalo v Pekingském národním stadionu, které vzniklo kvůli letní olympiádě z roku 2008, známým taktéž jako Ptačí hnízdo (Bird's Nest). Hned na úvod se nám představila kapela Against The Current, která stojí za letošním hitem a hlavní znělkou celého turnaje – Legends Never Die, a že bylo na co se koukat. V poslední části se totiž na našich obrazovkách objevil obrovský drak známý ze samotného Summoner's Riftu.

Samotné finále poté jenom na streamovací platformě Twitch sledovalo více než 1,1 milionů lidí, přesná čísla celého finále zatím neznáme, nicméně stejně jako minulý rok je Riot určitě brzy zveřejní (Worlds Championship 2016 sledovalo přes 14 miliónů lidí). Co se do počtu peněz týče, letošní Prize Pool byl o něco menší než ten z minulého roku, minulý rok se totiž celková částka vyšplhala až na 5,070,000 USD, zatímco letos tato částka činila pouze 4,596,591 USD. Jako minulý rok, tak i letos velkou část prize poolu doplnily peníze vybrané za prodej speciálního Championship skinu a wardy. Výherní tým si tedy tento rok přišel na 1,723,721 USD.

Pokud tedy pomineme mírný pokles celkových výherních peněz, můžeme i tak vidět každoroční obrovský nárůst esportu jako takového. Ještě před pár lety by se tak obrovské turnaje, které v posledních letech vidíme (Dota The International, League of Legends World Championship, ale nebo třeba taky polské IEM Katowice), zdály jako pouhý sen. Je tedy otázkou, kam až se dokáže esport v budoucnu dostat, přeci jenom ho už od příštího roku můžeme vidět na Asijských hrách a ona slavná Olympiáda také není až tak úplně nereálná.

Celé finále bylo tedy jakýmsi každoročním vyvrcholením, na kterém šlo o všechno, což se také například projevilo na hráči SK Telecom T1 {#Korejská republika} Fakerovi. Tento hráč, který je často označován nejlepším hráčem světa, si vždy drží jistý odstup a nedává znát své emoce moc najevo. Nicméně po totální prohře proti Samsung Galaxy jsme mohli vidět, co všechno může esport v takovém okamžiku pro vrcholové hráče znamenat. 

Reportáž z finále.