Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké byly nejsledovanější tituly roku 2019?

9. 2. 2020 | 13:49 Všechny hry
Zajímalo by vás, které hry byly v roce 2019 ty nejsledovanější? Analytický portál Esports Charts si pro nás připravil seznam pěti vítězů s nejvíce zhlédnutými hodinami, přičemž se do statistiky nepočítaly čínské platformy.
mostwatched2019
mostwatched2019

Na páté příčce se umístila mobilní MOBA pecka Arena of Valor, v současné době celkově nejoblíbenější zástupce mobilních her. Na svém kontě má přes 72 milionů zhlédnutých hodin, nejvíce úspěšnou akcí byl turnaj AoV World Cup 2019. Na asijském trhu, kde je hra extrémně oblíbená, jí většina hráčů zná spíše pod názvem Honor of Kings, jak se dříve jmenovala. Bezpečně se dá říct, že většinové publikum hry představuje Vietnam, a to potvrzuje i fakt, že Vietnamská regionální liga je druhou nejsledovanější soutěží.

arenaofvalor

O téměř 10 milionů zhlédnutých hodin více si připisuje first-person střílečka z dílny Blizzard, Overwatch, a to i přesto, že pro něj rok 2019 nebyl příliš úspěšný. Druhá sezóna Overwatch League schytala spoustu negativních ohlasů, což mohlo silně ovlivnit sledovanost. Nejsledovanějším momentem se stalo grandfinále právě zmiňované OWL, ve kterém se střetly celky Vancouver Titans a San Francisco Shock. Kromě této ligy Overwatch získal spoustu zhlédnutí na nižším stupni, Overwatch Contenders.

overwatch

S obrovským rozdílem si třetí místo zajistila stará známá Dota 2, kterou od Overwatche dělí více než 200 milionů hodin. Je nutno říct, že ani pro Dotu to nebyl ten nejlepší rok, celkový počet turnajů byl mnohem menší a to se odrazilo i na sledovanosti. Šampionátů bylo 10, rozděleno na minory a majory, přičemž majory zajistily většinu pozornosti. Nejsledovanější akcí se jako vždy stal The International, který získal téměř třetinu zhlédnutí. Pokud bychom měli počítat pouze majory, nejsledovanějším se stal EPICENTER Major 2019.

dota

Stříbrné místo o pouhé dva miliony drží znovu Valve, tentokrát ale se všemi známým FPS titulem CS:GO. U této hry můžeme vidět jiný systém turnajů než například u Doty. Namísto jediného mistrovství s obrovským prize poolem nabízí hra širokou škálu soutěží po celém světě, což pomáhá hře zůstat relevantní a rozvíjet lokální scény. Pro srovnání, v roce 2019 má Counter-Strike dvakrát tolik turnajů a lig než Dota 2 a League of Legends. Nejsledovanějším turnajem se stal legendární Major v Katowicích, silně mu ale konkuroval i StarLadder Major v Berlíně.

csgo

Prvnímu místu s přehledem vládne oblíbená MOBA League of Legends, která v roce 2019 slavila své desetileté výročí. Celý předchozí rok znamenal pro hru velký úspěch, přičemž zlepšení ukázaly téměř všechny hlavní regionální ligy. Velké ligy pořádané vývojáři v každém koutě světa jsou něco jako trumfová karta celého kompetitivního systému League of Legends. Mezi hlavní soutěže patří LEC a LCS pro západ a LCK a LPL pro východ. Nejsledovanější akcí nemohlo být nic jiného než vyvrcholení celé sezóny, World Championship. Zajímavé je, že největší peak nebyl jako jindy během grandfinále, ale už v semifinále. Zápas SK Telecom T1 a G2 Esports se stal nejsledovanějším zápasem v celé historii počítačových her.

lol
Zdroj: escharts.com
V gamingu jako tooolki, jinde jako tooolkys. Kromě her a esportu mě baví také vše kolem tenisek a módy, volný čas rád trávím pečením a degustací voňavých pokrmů.