Přejít k hlavnímu obsahu

Anti-cheat Valorantu potenciálně představuje riziko pro zabezpečení a ochranu vašich osobních údajů

17. 4. 2020 | 09:30 VALORANT
Od spuštění uzavřené bety sklízí Valorant jeden úspěch za druhým, zdá se ale, že se vyskytl první výrazný problém, s kterým se budou muset vývojáři poprat. Jedná se o nový anti-cheat Vanguard, který dle několika zdrojů může představovat riziko pro vaše osobní údaje.
Valorant Vanguard
Valorant Vanguard

S příchodem nové hry se v současné době kromě úspěchu potýká Valorant také s problémy, protože hned několik zdrojů poukázalo na fakt, že nový a unikátní anti-cheat systém Vanguard nebude zase takový zázrak, ba naopak může představovat hrozbu pro své uživatele. Na oblíbeném gamingovém a technickém YouTube kanále SomeOrdinaryGamers se objevuje video, kde vám jeho autor, Mutahar, vysvětluje, proč byste si neměli Valorant instalovat do svého počítače, nebo abyste se alespoň měli na pozoru.

Z videa se dozvíte, že hra obsahuje kernel anti-cheat ovladač, který je v běhu úplně pokaždé, když uživatel se staženou hrou pouze zapne počítač. Většina moderních operačních systémů obsahuje ochrané kroužky, které mají několik úrovní, přičemž ten s číslem 0 je nejbezpečnější. Tento ovladač ovšem běží na Windows 10 právě v kruhu 0, což znamená, že má přístup ke všem hlavním oprávněním a přístupům správce počítače, což by se samozřejmě dít nemělo, a sám YouTuber to nazývá rootkitem nebo malwarem, protože může nadále pasivně vytěžovat počítač, což může mít negativní vliv na výkon vašeho počítače i v jiných FPS hrách. Pokud se navíc rozhodnete hru odinstalovat, Vanguard, který má přístup ke všem těmto nesmyslným oprávněním, vám stále zůstane v počítači.

Ochranný kroužek

K tématu se vyjádřil programátor Valorantu, Arkem, který se stará právě o Vanguard, a tvrdí, že vývojáři zvolili tyto neobvyklé kroky, aby mohli efektivněji zastavit podvodníky. Obvykle totiž cheateři obejdou anti-cheat tak, že nechají podvodný program načíst ještě před tím, než se načte samotný anti-cheat, což jim umožňuje manipulovat s částmi systému. Mutahar to ovšem komentuje skepticky, protože ani tento způsob není těžké obejít, což očividně můžeme sledovat na počtu již zabanovaných cheaterů. Arkem dále tvrdí, že ovladače Vanguardu neshromažďují a ani neposílají informace o počítačích svých uživatelů zpět do Riotu a že se dají kdykoliv odinstalovat. Neexistuje ovšem žádná možnost, jak si toto tvrzení ověřit, tudíž pokud chcete hrát Valorant, nezbývá vám nic jiného, než vývojářům věřit.

Štítky: Valorant, anti-cheat