Přejít k hlavnímu obsahu

Mount & Blade II: Bannerlord má potenciál stát se oblíbeným esportovým titulem

18. 4. 2020 | 07:00 Všechny hry
Mount & Blade II: Bannerlord je dlouho očekávaný titul, zatím dostupný na Steamu v rámci předběžného přístupu. Hra to ovšem není ledajaká, tahle má totiž potenciál na to stát se v budoucnu esportovým titulem.
M&B
M&B

Jedná se o akční RPG, které bude možné hrát jak na počítači, tak na konzolích. Plná verze by měla vyjít pravděpodobně v průběhu příštího roku. Mount & Blade II: Bannerlord má unikátní možnost multiplayeru, s níž by mohl mít šanci stát se esportovou hrou. 

Hra je venku teprve krátce a jistě je na čem zapracovat, ať už jde o dlouhou dobu načítání, nebo to, že souboje jsou zpočátku trochu neohrabané. Jedná se ale o něco, co se liší od ostatních moderních her, ať už kampaní s otevřeným koncem, nebo multiplayerem, který si jistě zaslouží více pozornosti. 

Když vynecháme Siege mód, který jistě také dokáže zabavit, pojďme si narovinu říct, kdo z nás by se nechtěl zúčasnit epického středověkého souboje.Mnohem větší oříšek je ale dokázat, aby spolu třeba 50 různých lidí spolupracovalo. Skutečným pokladem je pak Captain mód, právě ten má potenciál dosáhnout esportových výšin, mohl by navíc přinést nové diváky, již zatím nemají zkušenosti se sledováním soutěžního gamingu. 

Idea tohoto módu je jednoduchá, dva týmy po šesti hráčích jsou na bojišti, každý hráč rozkazuje vojákům, ovládaným počítačem. V nabídce jsou různé typy jednotek, od malých skupinek vojáků v plné zbroji, po hordu naštvaných rolníků s ostrými klacky.

Chodíte po bojišti a křičíte rozkazy, kde má kdo stát, komu se postavit, kdy zaútočit, nebo kdy se stáhnout, pokud je to potřeba. Snažíte se udržet důležité body, nebo prostě vymazat nepřítele z mapy. Musíte přemýšlet dopředu a zároveň spolupracovat, vyhrává ten, kdo přelstí soupeře. Taktika a logické uvažování je důležitější, než hrdinský čin jednotlivce, ačkoliv prostor pro ně ve hře jistě je.

Při taktice jsou důležité výhody a nevýhody každé zbraně, odpovídající skutečnému světu a po několika hrách jistě sami přijdete s efektivními taktikami. Napovědět vám mohou také informace o dovednostech každé jednotky, které najdete v menu. I bez toho jistě i nováčkům dojde, že rozeběhnout se ke shluku lučištníků přes otevřené pole není opravdu dobrý nápad.    

hra

Vlastností hry, která by z ní mohla udělat tak působivý esport, je její srozumitelnost a přístupnost i obyčejnému divákovi, jenž snadno pochopí, proč právě tahle taktika je, nebo naopak není dobrý nápad. Každý třeba pochopí, že je hloupost se po hlavě rozeběhnout proti štítové zdi.

Mount & Blade II: Bannerlord má stále své mouchy a některé věci potřebují dotáhnout, což se vývojářům jistě do úplného vydání podaří. Zároveň však představuje něco nového a s dobrými komentátory, kteří dovedou vypíchnout důležité body, případně doplnit informace pro ty, kdo se tak nevyznají ve středověkých soubojích, by mohlo jít o pořádně zajímavou podívanou. 

Co si myslíte vy, může se Mount & Blade II: Bannerlord dostat do světa esportu? Pokud vás hra zaujala, můžete se přidat k její česko-slovenské komunitě na Facebooku. Má i vlastní Discord server, zde