Přejít k hlavnímu obsahu

Nemáte právě co číst? A co takhle komiks o hráčce, která převzala moc nad esportovou scénou?

14. 6. 2020 | 14:25 Všechny hry
Dílo jménem DPS Only! už sice nějakou dobu vychází, ale pokud jste fanoušci komiksů, jistě si zaslouží vaši pozornost. Jeho autorka a editorka v jedné osobě, Veloce Kong, vycházela z vlastních zkušeností ženy ve světě gamingu.
Vic
Vic

A o co se vlastně konkrétně jedná? Vicky „Vic“ Tan se pohybuje mimo dění a podporuje svého bratra, aby se stal jedním z nejlepších hráčů titulu Xenith Orion, což je fiktivní kompetitivní FPS hra. Virgil si pozornost a slávu esportové celebrity náležitě užívá, zatímco jeho sestra je i kvůli své stydlivosti a sociální fóbii skrytá v jeho stínu. Ve skutečnosti je ve Vic však mnohem více, než by kdo zpočátku tušil.

V noci tajně hraje Xenith Orion a vede na plné čáře pod přezdívkou „Aegis“. Kvůli nenávisti a šikaně, kterou zažila, jelikož je žena, používá měnič hlasu a maskuje se, když hraje v internetové kavárně. Aegis se stane jakousi legendou, Vic ale více touží po návalu adrenalinu podobnému tomu, jaký si může užívat její bratr bez tajností.

Příběh pochází z nové komiksové série od Studia Tapas jménem DPS Only!, série přibližuje, jak mladá žena postupně opustí svou ulitu na esportové scéně a získá uznání, které si nepochybně zaslouží. Série řeší potíže, jimž žena na scéně esportu musí čelit, zároveň nabízí poutavou a zábavnou protagonistku, již si čtenáři jistě oblíbí. V pozadí esportových soutěží se také skrývá nekonečné množství emocí, dramat a zajímavých postav. Pokud jste fanoušci esportu, jistě si všimnete desítek vtipů a narážek, třeba na trash talking v herních chatech.

Příběh není pouhým výmyslem, ale má reálný základ. Umělkyně (a autorka) Veloce Kong se rozhodla poté, co vtipkovala se svými přáteli, že by mělo existovat „esportové anime“, vzít záležitost do vlastních rukou, a tak vzniklo DPS Only! Jelikož autorka neviděla žádný esportový komiks s ženskou hlavní hrdinkou, prohlásila: 

Nápad jsem v hlavě měla vždy, ještě více, když začala Overwatch League a já se zapojila do esportové kultury… Když jsem tak moc chtěla vidět ženskou protagonistku v esportovém příběhu, mohla jsem to zkusit zařídit sama.

Komiks pěkně ukazuje esport a pozlátko toho, když na vás míří světla reflektorů, zároveň však dobře odráží to, jaké je to být ženou na herní scéně. V příběhu například Vic vzpomíná, když poprvé vstoupila do voice chatu v Xenith Orion, byla obtěžována a ostatní se jí ptali na telefonní číslo, ačkoliv byla nezletilá. Něco podobného se stalo i samotné autorce v prvních letech jejího hraní. Vic je také obviňována za chyby a nedostatky svého týmu, ačkoliv má nepochybně talent. Gabrielle Luu, editorka a vedoucí Studia Tapas, řekla:

Je důležité sdílet příběhy o ženách v esportu, protože je důležité připomínat ženám, že by se neměly bát dělat to, co milují, i když se ostatní snaží jim v tom zabránit.

V jádru je DPS Only! příběh o univerzálním přijetí ve světě gamingu. Autorka prozradila: „Všichni hráči tu jsou proto, aby se bavili i plakali u svých klávesnic a ovladačů. Měli bychom to dělat společně, a to pokojně.“ Vicky začíná jako osamělá hráčka, postupně však začne šplhat po žebříčku výš. Jakmile najde přátele, kteří sdílejí stejnou ambici a kteří jí rozumějí a podporují, jako by rozkvete. DPS Only vychází na stránkách Tapas, celou sérii si můžete přečíst zcela zdarma. Epizody vycházejí každý měsíc, a to 17. a 27. 

Komiks
Štítky: komiks