Přejít k hlavnímu obsahu

Další velká světová organizace vstupuje na evropskou scénu, podepisuje ANGE1a a spol.

12. 8. 2020 | 12:15 VALORANT
Evropská scéna má zatím pomálu organizací, které dávají Valorantu šanci. Po NiP nebo G2 se ale konečně přidávají další a po týmu Liquid nyní přichází další velké jméno. FunPlus Phoenix sice nemusí být pro fanoušky FPS her tak zvučným pojmem, globálně jde však o špičkovou organizaci.
FunPlus Phoenix
FunPlus Phoenix

Když se řekne FunPlus Phoenix, tak se nejvíce esportovým fanouškům vybaví titul z loňského světového šampionátu v League of Legends. V této MOBA hře FPX podporují čínskou sekci, neorientují se však na asijský trh. Před několika měsíci se snažili ulovit dánský CS:GO tým Heroic, což zmařil odchod jednoho hráče, a nyní se na evropskou scénu rozhodli vstoupit v nové FPS hře Valorant. Jejich akvizici tvoří hráči dvou bývalých týmů, kteří krátkodobě hráli pod názvem ZyppanGoKill. Přesněji jde však o bývalé hráče FABRIKEN a PartyParrots, tedy dvou celků, které se pohybovaly v nejlepší desítce celků v našem koutě světa a o kvalitě nemůže být pochyb.

Největší hvězdou je bezesporu Kirill 'ANGE1' Karasiow, jenž tímto oficiálně dává sbohem své dlouholeté kariéře v Counter-Striku. 30letý ukrajinský veterán posledních šest let hájil barvy organizace HellRaisers, kde však skončil, aby v jiné hře našel novou krev do žil. Po jeho boku budou nyní hrát i další bývalí CSkaři, nikdo však v minulé etapě své kariéry neudělal díru do světa takovou jako ANGE1. Johana 'Meddo' Renbjörka si maximálně můžete pamatovat z Fnatic Academy, kam se dostal po boku českého hráče CaNNiEho. Jediným z nového týmu FunPlus Phoenix, který na Valorant nepřešel z CS:GO, tak je Pontus 'Zyppan' Eek, jenž se naposledy věnoval Fortnite.

Premiéru pod křídly čínské organizace si ANGE1 a spol. zažijí už dnes, kdy pokračuje další součást Ignition Series, turnaj s názvem Allied Esports Odyssey. Do něj byly pozvány elitní celky G2 Esports, Team Liquid, Ninjas in Pyjamas a Giants Gaming, a právě fénixové doplnili spolu s BBL Esports složení z otevřené kvalifikace.

Nynější sestava FunPlus Phoenix:

 Ukrajina Kirill 'ANGE1' Karasiow
 Rusko Andrey 'Shao' Kiprsky
 Švédsko Tobias 'ShadoW' Flodström 
 Švédsko Johan 'Meddo' Renbjörk 
 Švédsko Pontus 'Zyppan' Eek 

 Švédsko Erik 'd00mbr0s' Sandgren – trenér

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.